Store ambitioner sparkes til hjørne: Partier enige om lille arbejdsmiljøaftale

20220522-164415-L-1920x1280we
Ifølge A4 Arbejdsmiljøs oplysninger skal Folketingets partier i løbet af mandag melde ud, om de vil tilslutte sig aftalen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Et politisk flertal er enige om aftale, der sikrer økonomisk stabilitet i Arbejdstilsynet i 2023.

Arbejdstilsynet skal have de samme økonomiske muskler næste år, som de har haft i år.

Det er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Folketingets partier blevet enige om mandag.

Det sker i en erkendelse af, at man ikke kunne blive enige om andet i forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøreform, der stod til at skulle afløse det nuværende forlig, som udløber til nytår.

Konkret betyder den fælles forståelse mellem partierne, at det nuværende bevillingsniveau til Arbejdstilsynet i 2022 bliver det samme i 2023.

Hvis ikke der var givet håndslag på at forlænge bevillingen næste år, stod tilsynet til at miste knap 40 procent af sin økonomi. Nu undgår Arbejdstilsynet at skulle fyre en masse medarbejdere.

"Vi arbejder stadig for at kunne lande en aftale om regeringens udspil, men tiden løber, og Arbejdstilsynet og de andre myndigheder har brug for sikkerhed omkring næste års bevilling."

"Derfor er jeg glad for, at vi nu har en forståelse om at videreføre bevillingerne i 2023, så der ikke uhensigtsmæssigt sker store forringelser på grund af de verserende forhandlinger," siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Kritik fra Venstre

Venstres arbejdsmiljøordfører, Anne Honoré Østergaard, er tilfreds med, at Arbejdstilsynet får en økonomisk sikkerhed i 2023. Men hun ærgrer sig over, at forhandlingerne skulle trække ud.

"Regeringen har desværre ikke i tide prioriteret at indkalde til forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale. Det ærgrer os. Derfor når vi ikke at få en ny aftale på plads på den korte bane," udtaler hun.

LÆS OGSÅ: Dødsulykker rekordhøjt: Nu vil regeringen afsætte 38 millioner til indsatsen mod arbejdsulykker

Mandagens aftale betyder også, at bevillingen til Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) ligeledes forlænges med et år. Det samme gør pengene til Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen, der står for indsatsen mod social dumping.

Endelig er regeringen og partierne enige om finansieringen på to millioner kroner årligt fra 2024 til 2016 til en autorisationsordning på asbestområdet.

Fagbevægelsen: Fortsat en bunden opgave

Forhandlingerne om de øvrige initiativer i regeringens arbejdsmiljøudspil er foreløbig indstillet.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation ser man det som helt afgørende, at politikerne når til enighed om en større arbejdsmiljøaftale efter et eventuelt folketingsvalg.

"Hvis ikke det lader sig gøre inden et folketingsvalg, ser vi det som en bunden opgave for en ny regering at genoptage forhandlingerne om en ny aftale," siger FH-næstformand, Morten Skov Christiansen, i en pressemeddelelse.

GDPR