Firma nægtede at køre Jerzy på sygehus efter arbejdsulykke: Måtte vente tre dage på byggeplads med ødelagt knæ
Hvis man som ansat på det danske arbejdsmarked bliver offer for en alvorlig arbejdsulykke, kan man som regel regne med, at ens arbejdsgiver som minimum hjælper en på sygehuset og melder ulykken til myndighederne.
Sådan var virkeligheden dog ikke for 57-årige Jerzy Wlodarczyk, der arbejder for det store polske byggefirma Budomex, der beskæftiger op mod 300 hovedsagligt polske betonarbejdere i den danske byggebranche.
I forbindelse med sit job som betonarbejder på en stor byggeplads ved Carlsberg-byen i København, fik Jerzy Wlodarczyk sit ben i klemme mellem to betonelementer, mens han var med til bære en 50 kg tung stålstang.
Efterfølgende mistede han balancen, og lavede et voldsomt vrid i knæet.
- Jeg vidste med det samme, at den var gal. Mit ben svulmede op, og blev helt rødt, siger Jerzy Wlodarczyk til A4 Arbejdsmiljø.
- Du har nok bare dårligt knæ
Efter ulykken forsøgte Jerzy Wlodarczyk at arbejde videre ved at binde knæet ind i et stykke stof.
Mandag morgen, to dage efter sit fald, var han dog ude af stand til at støtte på benet. Han forsøgte derfor at få sin arbejdsleder til at køre ham på hospitalet.
Den 57-årige bygningsarbejder taler kun polsk og bor sammen med 100 andre Budomex-ansatte på en nedlagt skole udenfor Haslev.
Han var derfor afhængig af tolkehjælp og et lift med en af firmaets biler for at kunne komme på sygehuset.
Lederen nægtede ifølge Jerzy Wlodarczyk at hjælpe ham og kørte ham i stedet til den byggeplads i København, hvor han og hans kolleger arbejder. På byggepladsen arbejder hovedsagligt Budomex-ansatte, mens det store tyske byggefirma Züblin er hovedentreprenør på pladsen.
Hvis jeg var gået til fagforeningen, så kunne jeg lige så godt underskrive min egen fyreseddel. Det ved alle, der arbejder for Budomex
Jerzy Wlodarczyk., betonarbejder
Det stod dog hurtigt klart, at den 57-årige bygningsarbejder ikke var i stand til at arbejde.
Han blev derfor placeret i en skurvogn på byggepladsen, hvor han måtte vente til fyraften.
Samme scenarie gentog sig de følgende to dage, indtil det til sidst lykkedes Jerzy Wlodarczyk at overbevise sin leder om, at han behøvede lægehjælp.
På skadestuen forklarede hans chef sygehuspersonalet, at Jerzy Wlodarczyks ulykke var sket uden for arbejdstid.
Lægeundersøgelser viste, at vriddet i knæet havde revet Jerzy Wlodarczyks menisk i det højre knæ over.
En skade, der kræver operation under narkose, og som det normalt tager op til et halvt år at komme sig over.
Da han efterfølgende forsøgte at få lederen til melde hans ulykke til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, var beskeden den samme.
- Lederen sagde, at jeg nok havde dårligt knæ i forvejen, og at det ikke havde noget med mit arbejde at gøre. Jeg var ærligt talt målløs, siger Jerzy Wlodarczyk.
Samtidig fik han at vide, at det nok var bedst, hvis han ikke fortalte andre om ulykken.
- Jeg skulle sige, at jeg var snublet i køkkenet. Det måtte ikke have noget med mit arbejde at gøre, forklarer den 57- årige bygningsarbejder.
Artiklen fortsætter efter faktaboksen
Advokat: Ulovligt og dybt problematisk
Ifølge Mads Pramming, advokat med speciale i arbejdsskaderet, bryder Budomex loven, når virksomheden undlader at anmelde en arbejdsskade til myndighederne.
- Det er direkte ulovligt, og dybt problematisk af flere årsager. For det første er der hensynet til den enkelte ansatte, der i værste fald kan miste retten til erstatning, eller få sin sag forsinket i årevis.
- Men anmeldepligten tjener jo også et andet og ligeså vigtigt formål. For hvis virksomhederne ikke anmelder arbejdsulykker, har myndighederne jo ikke en chance for at opdage problemerne og skride ind, siger Mads Pramming.
Ifølge Mads Pramming risikerer virksomheder bødestraffe på op til 10.000 kroner, hvis de ikke anmelder ansattes arbejdsulykker indenfor en frist på 9 dage.
Den bøde kan dog stige, påpeger advokaten.
- Der vil blive set mildere på en virksomhed, der glemmer at anmelde en arbejdsskade eller har begået en ærlig fejl, siger Mads Pramming og slår fast, at det omvendt vil blive takseret hårdere, hvis det i stedet viser sig at være en systematisk strategi fra virksomhedens side.
Bor i gammelt rengøringsrum: Pris 3500 kroner
Efter ulykken blev Jerzy Wlodarczyk nødt til at sygemelde sig. I de første to måneder fik han løn fra sin arbejdsgiver.
Derefter var Jerzy Wlodarczyk stadig officielt ansat af Budomex, men da han ikke havde nogle arbejdstimer, stod der et stort rundt nul på hans lønseddel.
I de sidste otte måneder har han derfor været nødt til at leve af kontanthjælp, da han ikke har opholdt sig længe nok i Danmark til at være berettiget til sygedagpenge.
Jerzy Wlodarczyk blev officielt fyret fra Budomex i marts. Firmaet har dog ladet ham blive boende på et værelse på den nedlagte skole, som Budomex bruger til at indkvartere sine polske ansatte på.
Værelset er knap fem kvadratmeter stort og har tidligere været brugt til at opbevare rengøringsartikler i.
Jerzy Wlodarczyk betaler hver måned 3500 kroner i husleje til Budomex. Det svarer til godt halvdelen af det beløb, han hver måned får i kontanthjælp.
I dag bor Jerzy Wlodarczyks familie stadig i Polen. Han er dog nødt til at blive i Danmark, da han har ikke sygeforsikring i Polen, og derfor ikke har råd til den operation og behandling, som hans arbejdsulykke kræver.
- Jeg har ikke andet valg. Jeg opsagde min bolig i Polen, fordi jeg regnede med at kunne starte et nyt liv i Danmark. Hvis firmaet smider mig ud, er jeg hjemløs, forklarer Jerzy Wlodarczyk.
Hvorfor har du ikke søgt hjælp noget før?
- Hvem skulle jeg søge hjælp hos? Hvis jeg var gået til fagforeningen, så kunne jeg lige så godt underskrive min egen fyreseddel. Det ved alle, der arbejder for Budomex, siger Jerzy Wlodarczyk.
- Det er ren udnyttelse
Hos fagforeningen 3F har faglig sekretær Jakob Mathiassen 'meget få gode ting at sige' om Budomex behandling af Jerzy Wlodarczyk efter hans arbejdsulykke.
Jakob Matthiasen arbejder til daglig med at organisere udenlandske arbejdstagere for den lokale 3F-afdeling BJMF i Valby, og kom i januar måned i kontakt med Jerzy Wlodarczyk.
Her opdagede han, at Budomex ikke havde anmeldt Jerzy Wlodarczyks knæ-ulykke til arbejdsskademyndighederne.
Det på trods af, at det er lovpligtigt for arbejdsgivere at anmelde arbejdsulykker, hvis de er skyld i mere end en måneds sygdom.
Samtidig fremgik det af dokumenter fra den polske bygningsarbejders lægejournal, at virksomheden havde undladt at oplyse både hospitaler og læger om, at Jerzy Wlodarczyks ulykke var sket på arbejdet.
- Det er under al kritik, at en virksomhed forsøger at feje en arbejdsulykke under gulvtæppet på den måde, siger Jakob Matthiasen.
Jerzy Wlodarczyk håber, at han i fremtiden kan få ansættelse i en stilling, som ikke belaster hans knæ på samme måde som hans tidligere job som betonarbejder.
- Jeg kan rigtigt godt lide at være i Danmark. Men jeg vil gerne prøve at arbejde i en virksomhed, der behandler deres ansatte med respekt, siger Jerzy Wlodarczyk
Hvad tænker du om, at Budomex har forsøgt at skjule din arbejdsskade?
- Hvad skal jeg sige? Jeg er ærligt talt skuffet, og lidt chokeret over, at de vil gøre tingene på den måde. I Polen har Budomex ry for at være en stor og god arbejdsgiver. Men sådan er virkeligheden åbenbart ikke, fortæller Jerzy Wlodarczyk.
A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få en kommentar fra Budomex, men det har ikke været muligt.