Ekspert undrer sig: Ansatte med få dages uddannelse skal løse komplekst arbejdsmiljøproblem
Den odenseanske virksomhed Civica, der renoverer og opfører almene boliger, blev i april stillet over for et valg.
Civica havde modtaget et såkaldt kompetencepåbud, fordi virksomheden på en byggeplads i Middelfart ikke havde ajourført byggepladsens plan for sikkerhed og sundhed (PSS) og byggepladstegningen.
Arbejdstilsynet krævede, at virksomheden skulle bruge de rette kompetencer til at få løst problemet. Hvordan, det skulle gøres, var op til virksomheden selv.
LÆS OGSÅ: Nyt påbud skal få flere til at løse arbejdsmiljøproblemer selv. Men kun få er i stand til det
Enten kunne Civica få en intern eller ekstern arbejdsmiljørådgiver til at hjælpe sig med at efterkomme påbuddet fra Arbejdstilsynet, eller også kunne man opgradere virksomhedens interne arbejdsmiljøviden og klare opgaven selv.
Civica valgte den sidste løsning.
Arbejdstilsynet vurderede efterfølgende, at Civica har kompetencerne til at løse arbejdsmiljøproblemet selv.
Få får accept fra tilsynet
Kompetencepåbuddet erstattede fra 1. april i år rådgivningspåbuddet. Påbuddet lægger op til, at flere virksomheder skal håndtere arbejdsmiljøudfordringer selv uden at få hjælp udefra.
A4 Arbejdsmiljø kan i dag fortælle, at Arbejdstilsynet siden 1. april 2021, hvor kompetencepåbuddet erstattede rådgivningspåbuddet, og frem til 30. juli har udstedt 85 kompetencepåbud.
Ni ud af de 85 virksomheder, der har fået påbuddet, har anmodet om at få lov til opbygge interne kompetencer for at løse deres arbejdsmiljøproblem. Kun to virksomheder har fået accept fra Arbejdstilsynet til at gøre det heriblandt Civica.
I et brev sendt til Arbejdstilsynet forklarer Civica, at virksomheden vil benytte egne arbejdsmiljøkoordinatorer og rådgiveren BST Nordvestfyn til at løse opgaven.
”I Civicas byggeafdeling har vi uddannede arbejdsmiljøkoordinatorer, og vi er desuden medlem af BST Nordvestfyn. De kan derfor inddrages på sager, hvor det vurderes nødvendigt”, skriver Civica til tilsynet.
Kompetencepåbud
Når en virksomhed får et kompetencepåbud fra Arbejdstilsynet, har den tre muligheder for at løse et arbejdsmiljøproblem og forebygge, at det sker igen i fremtiden.
Den kan benytte en intern arbejdsmiljørådgiver, hyre en ekstern, som var kutymen under det tidligere rådgivningspåbud, eller den kan opbygge og anvende interne kompetencer. Det sidste stiller dog mange krav til virksomheden.
For det første skal en virksomhed i en detaljeret plan melde ind til Arbejdstilsynet, hvordan den vil bærer sig ad.
Eksempelvis ved at ansætte en arbejdsmiljøkonsulent og beskrive vedkommendes kompetencer. Dernæst skal virksomheden beskrive, hvordan den vil forankre de nye kompetencer i det fremadrettede arbejdsmiljøarbejde.
Hvis Arbejdstilsynet ikke accepterer en virksomheds plan for at opbygge egne kompetencer, skal virksomheden hyre en ekstern arbejdsmiljørådgiver for at løse arbejdsmiljøproblemet.
Kompetencepåbuddet blev indført den 1. april 2021 som erstatning for rådgivningspåbuddet.
Ekspert: En arbejdsmiljøkoordinator er ikke professionel
Ifølge arbejdsmiljøekspert Anders Kabel, der er formand for AM-PRO (forening for arbejdsmiljøprofessionelle), er det isoleret set fint at bruge både en arbejdsmiljørådgiver og egne folk til at løse et arbejdsmiljøproblem.
Men han tvivler på, at en arbejdsmiljøkoordinator på en byggeplads med få dages uddannelse har de rette kompetencer alene.
- Hvis der ligger en reel samarbejdsaftale med arbejdsmiljørådgiveren, og at man har i sinde at bruge de kompetencer, der ligger der, er det fint nok, at man laver en kombinationsordning ved både at inddrage en rådgiver og en intern arbejdsmiljøkoordinator, siger han og uddyber:
- Men hvis idéen er, at det ”blot” er en almindelig uddannet arbejdsmiljøkoordinator, der har den almindelige standarduddannelse på ganske få dage, så er det ikke det, jeg forstår ved, at man skal have tilstrækkelig kompetence til at kunne håndtere et arbejdsmiljøproblem selv. Det, at man skriver, at man har en arbejdsmiljøkoordinator burde ikke være nok til, at Arbejdstilsynet accepterer, at man må benytte egne kompetencer, mener han.
A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet til, hvorfor kombinationen med interne arbejdsmiljøkoordinatorer og en rådgivervirksomhed er tilstrækkeligt til at måtte efterkomme et kompetencepåbud, der i dette tilfælde skal løses internt.
Hverken Arbejdstilsynet eller Civica har ønsket at stille op til interview.