Chikane og krænkelser: Film- og tv-branchen fremviser dystre tal
- For tre år siden fik vi et seriøst wake-up call i film-, tv- og teaterbranchen. Vi blev hurtigt enige på tværs af branchen om, at problemerne skulle løses. Til gengæld manglede vi viden om problemernes karakter og omfang – og om hvilke indsatser, vi skulle sætte i værk for at skabe en reel forandring.
Sådan siger Benjamin Boe Rasmussen, formand i Dansk Skuespillerforbund, i en pressemeddelelse mandag i forbindelse med offentliggørelsen af den nye undersøgelse.
Men den viden om problemernes karakter og omfang har Benjamin Boe Rasmussen og resten af branchen fået nu.
LÆS OGSÅ: Overblik: Sådan vil 16 fagforeninger booste indsatsen mod sexchikane
40 procent af alle respondenter – både mænd og kvinder – har været udsat for diskrimination eller chikane. Opdelt på køn gælder det 59 procent af kvinderne og 23 procent af mændene.
Ses der specifikt på seksuel chikane oplyser 50 procent af kvinderne i undersøgelsen, at de har oplevet seksuel chikane, mens tallet er 23 procent hos mænd.
Det skriver Journalisten.
'Et arbejdsmiljø, der skal ændres radikalt'
Hos direktøren for Producentforeningen, Jørgen Ramskov, er meldingen, at det desværre ikke er overraskende tal.
Ikke desto mindre er det 'bydende nødvendigt', at det bliver gjort noget ved problemet, siger han.
- Der er et arbejdsmiljø, der skal ændres radikalt, så det bliver sundt og sikkert at gå på arbejde. Lige nu er det et miljø, hvor grænseoverskridende adfærd er udbredt, siger Jørgen Ramskov til Journalisten.
Det er oftest ledere, der er seksuelt grænseoverskridende efterfulgt af ældre, mere erfarne kolleger, viser undersøgelsen.
LÆS OGSÅ: Sexchikane femdobler risiko for depressive lidelser
Flere steder i branchen er der allerede sat lokale initiativer i gang, oplyser Producentforeningen i en pressemeddelelse.
Men en tilbundsgående forandring kræver samarbejde på tværs, fordi mange af branchens medarbejdere arbejder på korte kontrakter med hyppigt skiftende arbejdssteder og samarbejdsrelationer, hedder det.
- Det er en hård, følsom og for nogle også en skamfuld proces at tage hul på de her problemer. Men vi tror på, at vi kan skabe forandring – også selv om det uden tvivl kommer til at tage tid at nå i mål. Vores branche var den første, der blev ramt af #metoo-bølgen, men vi er heldigvis også de første, der står sammen om at løse problemerne. Jeg er stolt af, at vi løfter i flok, siger Christina Rosendahl, forkvinde for Danske Filminstruktører, i pressemeddelelsen.