Dan er 45 og døende: Blev udsat for asbest i sin læretid

Christiansborg04
Dan Henriksen fik støtte til konference af sin datter og kone. Her taler de med Blik og Rørs formand Henrik W. Petersen. Foto: Jakob Carlsen (Blik og Rør)
For 18 år siden arbejdede Dan Henriksen på et kursuscenter, hvor der var asbest. 14 år senere fik han en dødsdom. Nu kæmper han for, at andre håndværkere ikke skal lide samme skæbne.

På første række i Landstingssalen på Christiansborg sidder Dan Henriksen i en kørestol. Han er et indtil videre levende bevis på, at asbest stadig er et stort problem, og derfor inviterede fagforbundet Blik og Rør torsdag formiddag til konference. 

LÆS OGSÅ: Asbest dræber stadig 300 om året i Danmark

Temaet er helt præcist ‘Vejen til et asbestfrit Danmark?’. Konferencen er blevet udskudt af tre omgange på grund af corona, men nu vurderede fagforbundet ikke, at den kunne udskydes længere. Ikke hvis Dan Henriksen skulle med.

Jeg fik at vide, at jeg ville dø efter to til tre år. Men jeg er her endnu, sådan da
Dan Henriksen, blikkenslager

For den 45-årige blikkenslager og far til to døtre er døende, her fem år efter at have fået sin diagnose.

- Jeg fik at vide, at jeg ville dø efter to til tre år. Men jeg er her endnu, sådan da. Jeg får ikke behandling længere ud over de 20 piller, jeg får om dagen. Det er blandt andet morfin, så jeg kan holde ud at være her, fortæller Dan Henriksen til A4 Arbejdsmiljø. 

Syg under læretiden 

Under sin læretid for 18 år siden indåndede Dan Henriksen det usynlige kræftfremkaldende mineral. 14 år senere, den 23. december 2016, fik Dan Henriksen diagnosen lungehindekræft. En diagnose, der stort set kun rammer mennesker, der har været udsat for asbest.  

- Vi renoverede et stort kursuscenter i Helsingør. På det tidspunkt vidste vi ikke, der var asbest. Men det fandt man ud af senere. Ham jeg arbejdede sammen med, har jeg prøvet at komme i kontakt med i mange år, men jeg kan ikke finde ham. Det er uhyggeligt, for jeg ved ikke, om han er død. 

Til konferencen blev der vist film om Dan Henriksens sygdomsforløb. Klippet er fra 2017, hvor Dan Henriksen ser markant anderledes ud, end han gør i dag.

Asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende i Danmark siden 1980’erne. Men alligevel dør cirka 300 om året som følge af påvirkningerne af asbest i Danmark. Altså dobbelt så mange, som der dør i trafikken. 

Det sker blandt andet, fordi der kan gå op til 35 år fra indånding, før man bliver syg. Men også fordi, asbest stadig er en del af den ældre boligmasse. Og derfor risikerer især håndværkere at indånde det farlige støv ved renoveringer.  

Asbest er nemlig usynligt, så ofte ved håndværkerne ikke, at de står med materialet i hænderne, før det er for sent. 

- Lovgivningen er helt sort. Jeg ønsker ikke, at andre skal havne i samme situation som mig.  Det skal være lovpligtigt for firmaer og bygherrer, at der bliver taget bore-analyser i ældre bygninger, inden man sætter medarbejder til at arbejde, siger Dan Henriksen.  

Sådan er det nemlig ikke i dag. Det kan du læse mere om her

Blev hurtigt voksen

Dan Henriksen har efter sin diagnose fået en erstatning. Men han vil ikke ud med, hvor meget den er på. 

- Jeg er slet ikke tilfreds. Erstatningerne skal være meget højere. Men altså på den anden side, jeg bliver jo ikke rask uanset, hvilket beløb jeg fik. Det gør dog,  at vi kan blive i vores hus. 

Jeg følte, jeg blev nødt til at blive hurtigt voksen, fordi min lillesøster havde det svært ved at forstå det hele
Julie Amlund Henriksen, Dan HEnriksens datter

Med på Christiansborg er også Dan Henriksens kone og han ældste datter, Julie Amlund Henriksen. Hun har sine hænder solidt plantet på håndtagene på sin fars kørestol, mens hun taler med A4 Arbejdsmiljø:

- Jeg følte, jeg blev nødt til at blive hurtigt voksen, fordi min lillesøster havde svært ved at forstå det hele. Min far har været meget på hospitalet. Så der var det tit mig, der hjælp min mor med at lave aftensmad og den slags, siger den 18-årige Julie Amlund Henriksen. 

Jeg vil gerne føre mine tøser op ad kirkegulvet. Det er meget vigtigt for mig. 
Dan Henriksen, blikkenslager

Det er tre et halvt år siden, at Dan Henriksen stoppede med at arbejde. Han fortsatte så længe han kunne, fordi han ikke gad ligge derhjemme og have ondt af sig selv. 

I dag har han ikke længere et valg. 

- Jeg bruger det meste af min tid i sofaen, og så besøger jeg en gang imellem de gamle gutter i firmaet.  

En drøm

På skærmen i Landstingssalen bliver der vist klip fra en film, som Blik og Rør har produceret om Dan Henriksens sygdomsforløb. 

Det første klip er fra 2017, kort efter Dan Henriksen har fået sin diagnose. Han ser markant anderledes ud dengang for fire et halvt år siden, end han gør i dag. Han er slankere og han farer rundt og passer sit arbejde. Og så havde han dengang stadig drømme og tro for fremtiden: 

- Lægerne siger, jeg har to-tre år tilbage. Det er en statistik. Den statistik har jeg ikke tænkt mig at rette mig efter. Jeg vil gerne føre mine tøser op ad kirkegulvet. Det er meget vigtigt for mig, siger han på filmen.

Der er stille i salen, da klippet slutter. 

LÆS OGSÅ: Minister kaldt i samråd om asbest: - Det skal laves om

Dan Henriksen har levet fem år med sin sygdom og dermed opnået sit første mål. Han har fået at vide, at der er ‘aktivitet i sygdommen’, som han udtrykker det. 

- Det vil sige, at kræften spreder sig i øjeblikket, men vi håber, det går langsomt.