DA appellerer til realitetssansen: Danskerne bliver ikke syge af deres job

Christina_Sode_Haslund_Arbejdsmilj__chef_DA_1650_px
Foto: Dansk Arbejdsgiverforening
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Når man følger med i mediebilledet for tiden, kan man godt få det indtryk, at danskerne bliver syge af at gå på arbejde. I virkeligheden skyldes få sygdomme forhold på jobbet, og få danskere er begrænset af smerter i arbejdet. Vi skal huske realitetssansen, når debatten om arbejdsmiljøet i Danmark raser.

MAN KAN FOR TIDEN godt få det indtryk, at det er hårdt at være på arbejdsmarkedet i Danmark. Danskerne bliver syge af at arbejde, og alt for mange må spise smertestillende piller for at kunne varetage deres job, lyder det.

Det er bare ikke hele virkeligheden.

Vi skal selvfølgelig forebygge, så arbejdet ikke er årsag til sygdom og smerter. Men det kan vi sagtens gøre uden hver gang at konstatere, at den er helt gal med arbejdsmiljøet i Danmark
Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef, DA

Det er godt at arbejde i Danmark. Danskerne har en af de højeste scorer for tilfredshed med deres arbejde i Europa.

I EN NY ANALYSE fra Dansk Arbejdsgiverforening på baggrund af tal fra Arbejdsmiljø og Helbredsundersøgelse 2012 og 2018 er det da også kun to procent, der svarer, at de er meget begrænsede af smerter i arbejdet. Langt de fleste – 68 procent – oplever ikke at være begrænset af smerter overhovedet. Omfanget af personer, der oplever at være begrænset af smerter, har heller ikke ændret sig siden 2012.

LÆS OGSÅ: Et bæredygtigt arbejdsmiljø bygger på moral og etik

Samtidig peger tallene på, at det er få, der bliver syge af deres arbejde. En analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening på baggrund af tal fra Arbejdsskadestatistik 2018 fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring viser således, at det er 2 ud af 1.000 beskæftigede, der årligt får en sygdom som følge af arbejdet. Heraf er det kun 12 procent, hvor sygdommen medfører tab af erhvervsevne.

VI SKAL ALTSÅ HUSKE proportionerne, når vi diskuterer arbejdsmiljø. Vi skal selvfølgelig forebygge, så arbejdet ikke er årsag til sygdom og smerter. Men det kan vi sagtens gøre uden hver gang at konstatere, at den er helt gal med arbejdsmiljøet i Danmark. For det er ganske enkelt ikke rigtigt.

LÆS OGSÅ: Yuka og bygherre står sammen: Uddannelse skal sikre sikkerheden på prestigeprojekt

I stedet for at male med den brede pensel, skal vi målrette indsatsen til der, hvor der er brug for forbedringer, så vi sikrer et sundt og langt arbejdsliv for alle. Vi – virksomheder, myndigheder og medarbejdere - må arbejde sammen her. Det var også det, vi gjorde i ekspertudvalget om arbejdsmiljø. Der ligger en lang liste med konkrete anbefalinger på den nye beskæftigelsesministers bord, som vi, fagbevægelsen og resten af ekspertudvalget har udarbejdet.

Et politisk flertal aftalte i foråret at gøre anbefalingerne til lov, så nu er det bare at komme i gang med at føre dem ud i livet, så vi fortsat sikrer endnu bedre arbejdspladser og sunde arbejdsliv.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR