Det laveste sygefravær i mange år kan skyldes coronakrisen
Sygefraværet blandt de offentligt ansatte i kommuner og stat er faldet i 2020, og der er således for første gang i årevis tegn på, at kurven for sygedage i det offentlige kan knækkes.
Det skriver Jyllands-Posten.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forventer, at øget fokus på hygiejne og rengøring vil vare ved, i en grad så det ligefrem kan sikre et øget arbejdsudbud.
- Oven på pandemien vil vi særligt i Danmark have set, hvor godt et redskab til at nedbringe sygefraværet øget fokus på hygiejne kan være. Jeg tror, at vi stadig vil have håndsprit på bordene og blive ved at gøre godt rent, og det kan få en kæmpe betydning for arbejdsudbuddet, siger han.
LÆS OGSÅ: Over 300 dokumenter: 72 kommuner viser interne arbejdsmiljø- og sygefraværsstrategier frem
Hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø forklarer analysechef Joachim Boll, at man endnu ikke har forsket i, hvorfor sygefraværet i det offentlige er faldet.
- Men hypotesen er naturligvis, at det korte sygefravær falder, fordi der ikke er samme grund til at sygemelde sig for en forkølelse. Det kan man godt pleje fra hjemmekontoret, siger han.
Foruden øget hjemmearbejde peger professor Kurt Houlberg, forskningscenteret Vive, på større fokus på hygiejne.
- Der vil formentlig være noget af vores ændrede adfærd – på hygiejne og hjemmearbejde f.eks. – der ikke fuldt ud vil blive nulstillet i årene efter coronakrisen, siger han.
I kommunerne er sygefraværet faldet fra 12,1 fraværsdage i gennemsnit pr. medarbejder i 2019 til 11,7 dage sidste år, hvis man tager covid-19-relateret sygefravær ud. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Tendensen er det samme i staten, hvor det gennemsnitlige sygefravær pr. årsværk i 2019 var 7,3 dage, mens det i 2020 var faldet til 6,6 dage.
LÆS OGSÅ: Vejen Kommune har med simple midler fastholdt lavt sygefravær på sosu-området
Det er et fald sammenlignet med tidligere år, og siden 00’erne har skiftende regeringer forsøgt at nedbringe sygefraværet.
I en analyse fra 2018 slog Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet fast, at niveauet for sygefravær i det offentlige havde ligget stabilt de seneste 10 år.
I samme rapport anslås det, at en nedbringelse af det gennemsnitlige sygefravær med én dag vil svare til ca. 2.800 flere fuldtidspersoner på de offentlige arbejdspladser.
Der findes endnu ikke tal for det private sygefravær, men i supermarkedskæden Rema 1000 melder HR-direktør Michael Skou om et »rekordlavt« sygefravær i 2020.