Arbejdstilsynet i modsvar til Dansk Industri: Vi er ikke ude på at erstatte rådgivere

tb_presse1
Trine Bødker, vicedirektør i Arbejdstilsynet. Foto: Søren Svendsen
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Tilbuddet om dialog og vejledning betyder ikke rådgivning om konkrete løsninger, understreger Arbejdstilsynet i et modsvar til Dansk Industri.

Et bredt flertal af partierne i Folketinget besluttede i foråret 2019, at Arbejdstilsynet skal kunne tilbyde dialog og vejledning i forbindelse med påbud.

Initiativet er et af flere i en større politisk aftale, og det skal bidrage til, at virksomhederne både løser de arbejdsmiljøproblemer, der er konstateret på tilsyn, og motiveres til at styrke arbejdsmiljøet. Det tilbud er nu gået i luften.

Underdirektør i DI, Anders Just Pedersen, anbefaler her i A4 Arbejdsmiljø, at man som virksomhed overvejer at takke nej til Arbejdstilsynets tilbud om dialog og vejledning.

LÆS OGSÅ: Dansk Industri: Overvej at takke nej til Arbejdstilsynets tilbud

Det begrundes bl.a. med Arbejdstilsynets rolle som myndighed, og at god vejledning kræver procesmæssige kompetencer og virksomhedsforståelse, som de private arbejdsmiljørådgivere har.

I Arbejdstilsynet er vi helt enige i, at vores rolle som myndighed ikke er at rådgive virksomhederne om valg af konkrete løsninger.

Så det er vigtigt at slå fast, at dialog og vejledning ikke betyder rådgivning om konkrete løsninger. Arbejdstilsynet er ikke ude på at erstatte arbejdsmiljørådgivernes vigtige og nyttige arbejde.

Målet med tilbuddet er derimod at hjælpe virksomhederne videre, når de har fået et strakspåbud eller et påbud med frist.

I disse situationer kan det for nogle virksomheder være svært at komme videre med. Hvordan skal man fx forstå det konkrete påbud, og hvordan kan man på virksomheden arbejde med at styrke arbejdsmiljøet og forebygge lignende arbejdsmiljøproblemer fremover?

Det kan vores tilsynsførende vejlede om, herunder om muligheden for at indhente arbejdsmiljøfaglig rådgivning. Det vil supplere den vejledning, der tilbydes af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø (BFA).

Vi ved, at mange virksomheder oplever, at de har en rigtig god dialog med vores tilsynsførende om deres arbejdsmiljø - og gerne vil have mere af det.

Vi er glade for nu at kunne tilbyde virksomhederne denne dialog og vejledning, der gerne skal motivere til at styrke arbejdsmiljøet. Og vi ser også frem til en løbende dialog med arbejdsmarkedets parter for at sikre, at de nye tilbud får den ønskede effekt.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR