DR-program afslører: Flere firmaer ser stort på regler om asbest

20070315-154237-5-1920x1280we__4_-medium_32
Genrefoto. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Det er lovpligtigt at anmelde asbestarbejde til Arbejdstilsynet. Det er bare ikke alle virksomheder, der gør det, viser en aktindsigt, DR har fået. Fagforbund kalder nye afsløringer i DR-udsendelse for "dybt bekymrende".

Artiklen er fredag eftermiddag blevet opdateret med en kommentar fra Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

--

Virksomheder, der arbejder med asbest, skal anmelde arbejdet til Arbejdstilsynet, inden de går i gang.

Men det er bare ikke altid, det bliver gjort.

Det kunne Kontant på DR afsløre i programmet ”Livsfarligt støv”, der blev sendt torsdag aften.

Således har flere firmaer, som DR har været i kontakt med, ikke anmeldt en eneste arbejdsopgave med asbest til tilsynet i perioden januar 2020 til februar 2022. Det på trods af, at fjernelse af asbest på byggepladser er en kerneopgave for dem alle.

Ifølge Kontant oplyser en medarbejder fra firmaet Euroskrot, at de i forhold til asbestsanering har ”prøvet det en gang eller hundrede”.

Senere lyder forklaringen fra firmaet, at de godt kan udføre asbestarbejde, men at de aldrig har gjort det.

Den melding står dog i skærende kontrast til det, Euroskrot oplyser på sin hjemmeside. Her fremgår det, at man tilbyder asbestsanering, og at de har mere end 10 års erfaring med det.

LÆS OGSÅ: Ny politisk aftale: Arbejdsgivere forpligtes til at give ansatte indsigt i asbestsager

Hvis virksomheder ikke anmelder asbestarbejde, kan det være mere end svært for Arbejdstilsynet at føre kontrol med arbejdet. Tilsynschef i Arbejdstilsynet Karsten Refsgård vurderer dog, at langt de fleste virksomheder har rent mel i posen.

På spørgsmålet om, hvorvidt man bør finde den store hammer frem over for virksomhederne, svarer Karsten Refsgård følgende:

"Vores opgave er at bruge den palette af muligheder, vi har, bedst muligt. Det er ikke vores opgave at bestemme, hvad paletten skal være," siger tilsynschefen til DR.

"Alarmklokker burde bimle og bamle"

I fagforbundet Blik og Rørarbejderforbundet, der har været med til at sætte asbestproblemet på dagsorden, er man oprørte efter at have set torsdagens udsendelse på DR.

LÆS OGSÅ: Tal for asbestsyge overrasker ekspert: "Flere end forventet vil få livsødelæggende sygdom"

Udsendelsen var "alarmerende og dybt bekymrende," fortæller forbundsformand Henrik W. Petersen.

"Den her DR-dokumentar er virkelig public service. Det er vigtigt, at asbestproblemet når ud til den brede befolkning, for asbest er ikke bare et håndværkerproblem. Det er familien Danmarks problem. Alle alarmklokker burde bimle og bamle," fortæller han i en skriftlig kommentar til A4 Arbejdsmiljø.

Kæmper for autorisationsordning

Blik og Rørarbejderforbundet har længe ønsket, at der blev indført en autorisationsordning for virksomheder, der arbejder med asbest. En lignende ordning er der i flere europæiske lande.

Derfor var Henrik W. Petersen også skuffet, da ordningen ikke var en del af den nye asbestaftale, regeringen landede med Folketingets partier i maj.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: "Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare"

Det eneste, partierne har lovet, er, at Arbejdstilsynet skal drøfte med arbejdsmarkedets parter om, hvorvidt der kan være behov for at indføre en autorisationsordning.

"En autorisationsordning er et af de vigtigste våben i kampen mod asbesten. Det handler ikke alene om arbejdsmiljø og sundhed. Det handler om menneskeliv," påpeger Henrik W. Petersen.

Minister afkræves svar

På baggrund af DR’s afsløring har Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, stillet en række udvalgsspørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Ordføreren spørger blandt andet om, hvor stort problemet med virksomheder, der ikke overholder asbestreglerne, er.

"Det er en skandale, at der stadig arbejdes med asbest på den måde, når man erindrer, at der hvert år dør op mod 300 mennesker i Danmark af asbestrelaterede sygdomme. Meget tyder på, at myndighederne ikke har overblik over omfanget af asbestarbejde i Danmark og heller ikke om arbejdet udføres efter gældende regler," siger Christian Juhl til A4 Arbejdsmiljø.

Han mener ligeledes, at det er på høje tid, at der etableres en autorisationsordning.

A4 Arbejdsmiljø arbejder på en kommentar til sagen fra beskæftigelsesministeren.

Dødeligt arbejde

A4 Arbejdsmiljø har tidligere skrevet om udfordringer med asbest på byggepladser. Sidste sommer bragte vi historien om et tømrersjak, der blev snydt af en byggeleder, som havde holdt en positiv asbestprøve hemmelig for sjakket. 

Sjakket tog sagen i egen hånd og fik uden om ledelsens viden foretaget deres egen asbestprøve. Prøvesvaret viste, at de uden værnemidler havde arbejdet i sundhedsskadeligt asbeststøv. Byggelederen endte med at blive fyret og politianmeldt.

Det skønnes, at omkring 300 personer om året i Danmark dør af asbestrelaterede sygdomme. Eksempelvis lungehindekræft.

Det har siden 1980'erne været ulovligt at anvende asbestmaterialer i byggeriet.

 

GDPR