Minister efter A4 Arbejdsmiljøs BIO4-afsløringer: Uacceptabelt!

20200219-125726-L-1920x1390we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkendte på et samråd onsdag, at Arbejdstilsynet har begået fejl i sagen om farligt kemisk arbejdsmiljø på BIO4-byggeriet i København.

Kære læser

Denne artikel har vi valgt at åbne uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Beskæftigelsesudvalget havde onsdag beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i åbent samråd på baggrund af en række afsløringer om dårligt arbejdsmiljø på BIO4-byggeriet, som A4 Arbejdsmiljø bragte i april.

Her kunne vi fortælle, hvordan ansatte på det HOFOR-drevne kraftværksbyggeri i København havde været udsat for udslip af giftige isocyanatdampe, der blandt andet kan give luftvejssygdomme, helt op til over 150 gange den definerede grænseværdi.

LÆS OGSÅ: BIO4-ansatte indåndede giftige dampe i flere måneder

Peter Hummelgaard indledte samrådet med at kritisere den mangelfulde sikkerhed.

- Jeg vil gerne starte med at sige, at de sikkerhedsmæssige forhold i byggeriet, som er refereret i en række artikler i A4 Arbejdsmiljø, er uacceptable. Artiklerne refererer til, at der har været mangelfulde beskyttelsesforanstaltninger i forhold til farlig kemi for ansatte på byggepladsen, selvom både tillidsmanden og arbejdsmiljørepræsentanten gjorde opmærksom på problemerne, sagde beskæftigelsesministeren på samrådet.

De første forhøjede isocyanatmålinger, som A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til, er fra april 2019. Alligevel ændrede HOFOR først sikkerhedsproceduren syv måneder senere, da Arbejdstilsynet gav selskabet et strakspåbud.

På samrådet kaldte Peter Hummelgaard det uacceptabelt, at HOFOR først ændrede sikkerhedsproceduren, da de fik et strakspåbud.

- Jeg hæfter mig ved, at bygherren HOFOR har erkendt sine fejl og har rettet op på beskyttelsesforanstaltningerne som følge af Arbejdstilsynets påbud. Men jeg finder det utilfredsstillende, at der først rettes ind, når Arbejdstilsynet giver påbud, sagde Peter Hummelgaard.

84 lovbrud på under fire år

På samrådet kom det også frem, at Arbejdstilsynet siden 2016 har afgivet 84 afgørelser om arbejdsmiljøproblemer på BIO4-byggepladsen, herunder 9 forbud, 72 strakspåbud og 3 påbud.

I sagen om isocyanater oplyste ministeren på samrådet, at Arbejdstilsynet har erkendt, at man først fik overblik over sagen i november 2019. Havde tilsynet været opmærksom på problemet tidligere, kunne det have ført til, at man havde givet et strakspåbud på et tidligere tidspunkt.

LÆS OGSÅ: HOFOR indrømmer: Vi har brudt loven

På den baggrund vil Arbejdstilsynet nu gennemgå forløbet, så lignende ikke sker igen, forklarede Peter Hummelgaard.

- Arbejdstilsynet har oplyst, at en tidligere konkret afdækning af bygherrens mangelfulde koordinering af arbejdet eventuelt kunne have dannet grundlag for et strakspåbud til bygherren tidligere, sagde ministeren.

Peter Hummelgaard understregede dog, at det først og fremmest er arbejdsgiverens ansvar, at ansatte ikke udsættes for sundhedsfare.

- Jeg vil gerne understrege den grundlæggende præmis med, at det er arbejdsgiverne, der fuldt ud har ansvaret for egne ansatte. Det er dybt beklageligt, at det ansvar ikke er løftet som i tilfældet med BIO4, sagde han.

EL-profil: Lang vej igen

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, der havde indkaldt ministeren i samråd, kalder det positivt, at Arbejdstilsynet erkender, at man skulle have reageret tidligere, og at tilsynet på den baggrund vil undersøge forløbet.

Han mener dog, at beskæftigelsesministeren var for vævende i sin holdning til, om arbejdsmiljørepræsentanten var blevet inddraget tilstrækkeligt i BIO4-sagen.

- Det er jo fakta, at arbejdsmiljørepræsentanten er en ligeværdig partner i forhold til arbejdsgiverens repræsentant. Arbejdsmiljørepræsentanten skal inddrages i hvert eneste arbejdspladsbesøg, indkaldes til hvert eneste møde og have adgang til alle de dokumenter, som Arbejdstilsynet sender, så vedkommende er fuldt på højde med arbejdsgiver i alle arbejdsmiljøspørgsmål.

- Det er ikke sket her, og det er pinligt. På det spørgsmål synes jeg, at han var for svag og vævende, ministeren. Han har en god principiel holdning til det, men han var ikke særlig klar. Det er noget af det, vi skal have fulgt op på, siger Christian Juhl.

Christian Juhl mener også, at der stadig er meget, der halter, når det handler om kemisk arbejdsmiljø, og at Arbejdstilsynet burde have mere fokus på substitutionsreglerne – dvs. om man kunne have erstattet et sundhedsskadeligt materiale med noget mindre skadeligt.

- Der er lang vej igen, før vi har et acceptabelt niveau på det kemiske arbejdsmiljø. Det er eksempelvis en kæmpe svaghed, at Arbejdstilsynet ikke går hårdt til virksomheder i forhold til at erstatte farlige produkter med mindre farlige produkter.

Han kritiserer desuden, at Arbejdstilsynet på deres tilsynsbesøg ikke har foretaget dokumentationsmålinger efter isocyanater. Ifølge EL-profilen vil det betyde, at de BIO4-ansatte, der eventuelt bliver syge, vil være svagt stillet i en arbejdsskadeerstatningssag.

- Det kommer til at ramme de ansatte, der får mulige arbejdsbetingede lidelser af de kemikalier. Der synes jeg, at Arbejdstilsynet moralsk påtager sig et stort ansvar overfor dem, der måtte blive syge. Det ville være det nemmeste i verden at sige, at bygherren skal finde et autoriseret og uafhængigt firma, der skal måle efter de og de stoffer, og at Arbejdstilsynet skal have tilsendt resultaterne inden den og den dato, siger han.

Sagen kort

Medarbejdere på det grønne prestigeprojekt, kraftværket BIO4 på Refshaleøen i København, blev fra april til november 2019 udsat for isoleringsdampe i forbindelse med opvarmning af kedler og rør.

HOFOR var klar over, at der blev afgivet giftige dampe fra isoleringsmaterialet, men ændrede først sikkerhedsprocedure syv måneder senere, da Arbejdstilsynet gav selskabet et strakspåbud.

A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til en række målinger af de giftige dampe isocyanater. Ud af 1.135 målinger overskrider 728 Arbejdstilsynets grænseværdi. De højeste målinger er mere end 100 gange over grænseværdien.

HOFORs sikkerhedsprocedure bestod blandt andet i, at en sikkerhedsansvarlig skulle ’lugte’ sig frem til, om der var tale om giftige eller uskadelige afgasninger.

5. december giver Arbejdstilsynet HOFOR et strakspåbud. HOFOR indfører kort herefter nultolerance for giftige isoleringsdampe.

GDPR