EL-profil: Rådgivning kan styrke arbejdsmiljø og sikkerhed

Christian_Juhl_1650px
Christian Juhl (EL). Foto: ft.dk
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det er udenfor enhver tvivl, at der er et stort behov for bedre rådgivning om arbejdsmiljø og sikkerhed på mange danske arbejdspladser, mener EL-ordfører, der har indkaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til et samråd.

I ekspertudvalgets rapport fra 2018 anbefalede DA og FH i en mindretalsudtalelse, at der afsættes 100 mio. kr. årligt til støtte for arbejdsmiljørådgivning i små og mellemstore virksomheder. Ideen kom ikke med i ændringerne af arbejdsmiljøloven i efteråret.

Nu har det samlede Arbejdsmiljøråd erklæret sig enig i anbefalingen. Det fremgår af rådets § 66 anbefalinger til beskæftigelsesministeren i forbindelse med nytåret.

LÆS OGSÅ: Støtteparti indkalder Hummelgaard til samråd: Vil have klart svar

Danmark havde tidligere en arbejdsmiljørådgivning, der dækkede ca. 50.000 virksomheder, den såkaldte BST-ordning (Bedriftsundhedstjenesten).

Den blev lukket i 2003 af den daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Det er udenfor enhver tvivl, at der er et stort behov for bedre rådgivning om arbejdsmiljø og sikkerhed på mange danske arbejdspladser, både for arbejdsgivere og arbejdsmiljørepræsentanter
Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører, EL

Jeg har ved mange lejligheder talt for, at der genetableres en rådgiverordning, hvor små og mellemstore virksomheder kan få let og billig adgang til rådgivning om arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdspladsen. Det vil kunne forbedre arbejdsmiljøet i tusindvis af de mindre virksomheder, der ikke selv råder over den nødvendige indsigt i, hvordan man skaber et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Derfor blev jeg meget glad, da ekspertudvalget i deres anbefalinger havde medtaget forslaget – godt nok kun som en mindretalsudtalelse. Men desværre blev forslaget ikke medtaget i efterårets ændringer af arbejdsmiljøloven.

LÆS OGSÅ: EL-profil om psykisk arbejdsmiljø: Der bliver ikke taget fat om nældens rod

Det er godt, at Arbejdsmiljørådet i sin årlige anbefaling til beskæftigelsesministeren medtager ideen. Det må give stof til eftertanke hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Derfor har jeg indkaldt ministeren i samråd for at drøfte, hvordan vi kan sikre bedre arbejdsmiljørådgivning til de små og mellemstore virksomheder og stillet disse spørgsmål til ministeren:

  • Hvad er ministerens indstilling til Arbejdsmiljørådets anbefaling?
  • Vil en rådgivning for små og mellemstore virksomheder kunne styrke det forebyggende arbejdsmiljøarbejde?
  • Under hvilke former kan en sådan rådgivning etableres?
  • Vil ministeren igangsætte det nødvendige arbejde for at realisere en rådgivningsordning for små og mellemstore virksomheder?

En mulighed kan være, at der som foreslået afsættes et beløb på 100 mill. kr. til en fond, som virksomhederne kan søge til en delvis dækning af deres rådgivningsbehov. Men det spørgsmål lader jeg gerne stå åbent, til vi har hørt ministerens svar på samrådet.

LÆS OGSÅ: Fagligt aktiv maler inden OK-forhandlinger: 'Hvis de kommer ud med noget bras, så bliver folk da vrede'

Det er udenfor enhver tvivl, at der er et stort behov for bedre rådgivning om arbejdsmiljø og sikkerhed på mange danske arbejdspladser, både for arbejdsgivere og arbejdsmiljørepræsentanter.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR