Chokeret EL-profil: Vil have minister i samråd på baggrund af BIO4-afsløringer

Julem__nd20170530-161103-L-1920x1277we
Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten, er forarget over at HOFOR i mere end syv måneder lod arbejdere gå rundt i giftige dampe. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Der er brug for lovgivning, der kan fratage arbejdsgivere retten til at være arbejdsgivere, når de eksperimenterer med de ansattes liv og helbred, siger Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører (EL).

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, har aldrig før oplevet så store overtrædelser af grænseværdien for de giftige dampe fra stoffet isocyanater, som A4 Arbejdsmiljø i dag kunne afsløre, at ansatte på kraftværket BIO4 i mere end syv måneder har arbejdet under. 

LÆS OGSÅ: Afsløring: BIO4-ansatte indåndede giftige dampe i flere måneder

Christian Juhl vil derfor indkalde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til et samråd på baggrund af afsløringerne.

- Jeg har ikke før mødt så grove overtrædelse af grænseværdier for isocyanater. Vi har en særlig vejledning omkring isocyanater, fordi de er så aggresivt allergifremkaldende og kan give nogle voldsomme lungesygdomme. Jeg har kontaktet ministeren og stillet ham en række spørgsmål. Jeg prøver i de kommende dage at undersøge muligheden for et digitalt samråd, siger Christian Juhl til A4 Arbejdsmiljø.

BIO4, der beskriver sig selv som Københavns nye grønne varmeværk, drives af energiselskabet HOFOR.

Grænseværdi overskredet med faktor 150

De højeste isocyanat-værdier fra BIO4, som A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til, overskrider Arbejdstilsynets definerede grænseværdi med en faktor på mere end 150.

De første forhøjede målinger er fra april sidste år. HOFOR var derfor bekendt med problemet, men ændrede først praksis syv måneder senere, da Arbejdstilsynet gav selskabet et strakspåbud den 5. december.

Christian Juhl mener, at der er behov for lovgivning, der gør det muligt at fratage arbejdsgiverne retten til at være arbejdsgivere.

- Når der findes arbejdsgivere, som på den måde eksperimenterer med folks liv og helbred, skal vi have en paragraf, hvor vi kan fradømme folk retten til at være arbejdsgivere, siger han.

LÆS OGSÅ: Rørlæggere udsat for giftige dampe: ’Det er helt hul i hovedet’

Derudover mener arbejdsmiljøordføreren, at arbejdsmiljørepræsentanternes beføjelser på arbejdspladser generelt skal styrkes.

- Vi er nødt til at kigge på arbejdsmiljørepræsentanternes mulighed for at gribe ind. Når de klager over sådan nogle ting, så skal der lyttes til dem. Og de skal også have mulighed for at stoppe arbejdet, hvis der sker så grove overtrædelser, som vi ser her.

Disse spørgsmål vil Enhedslisten have svar på

  • Hvad mener ministeren om de alvorlige brud på arbejdsmiljøloven, som er sket på det store prestigebyggeri BIO4?
  • Hvad mener ministeren om, at arbejdsmiljørepræsentanternes nødråb ikke er blevet hørt?
  • Hvad mener ministeren om, at 728 ud af 1.135 målinger er overskredet, nogle gange helt op til 100 gange?
  • Hvad mener ministeren om, at ansatte ikke systematisk er blevet orienteret om overskridelser af grænseværdierne?
  • Hvorfor går der så længe, før Arbejdstilsynet giver strakspåbud?
  • Hvordan er udenlandske arbejdere stillet, når de ikke har forstået de danske regler og måske rejser hjem efter endt arbejde med skader på helbredet?
  • Mener ministeren, at lovgivningen er stærk nok på dette område?
  • Mener ministeren, at arbejdsmiljørepræsentanternes rettigheder og indflydelser er stærke nok til at håndtere den slags overtrædelser?

Kilde: Enhedslisten

GDPR