EU-Parlamentet vedtager historisk asbeststrategi

20211019-144725-L-1920x1154we
Et massivt flertal i EU-Parlamentet har onsdag vedtaget en ny asbeststrategi. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Den nye strategi lægger pres på EU-Kommissionen, der i 2022 ventes at præsentere sin plan for et asbestfrit Europa.

Et massivt flertal i EU-Parlamentet har onsdag vedtaget en ny asbeststrategi, som danske Nikolaj Villumsen (EL) er chefforhandler for. 

Dermed er et stort skridt taget i bekæmpelsen af asbest i arbejdsmiljøet i Europa.

- Hvert år dør tusindvis af bygningsarbejdere, fordi de ikke har været beskyttet godt nok mod asbest. Derfor er jeg også vanvittigt glad for, at det i dag er lykkedes os at samle et stort flertal bag kravet om få fjernet al den dødsensfarlige asbest i Europa. Det er historisk og vil komme til at redde menneskeliv, udtaler Nikolaj Villumsen.

LÆS OGSÅ: Døende blikkenslager kalder fusk med asbestprøve for 'mordforsøg'

Strategien lægger op til bedre beskyttelse af bygningsarbejdere samt lavere grænseværdi og krav til nationale asbesthandlingsplaner i de enkelte EU-lande.

Kommissionens næste træk

Det store spørgsmål er nu, om EU-Kommissionen vil lade sig inspirere af parlamentets indstilling, når den til næste år ventes at komme med en plan for et asbestfrit Europa.

- Det er glædeligt, at EU-Kommissionens beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, har forpligtet sig til at levere konkrete forbedringer på baggrund af dagens vedtagelse. Jeg kommer selvfølgelig til at holde EU-Kommissionen op på, at løfternes føres ud i livet. For ingen skal dø af at passe sit arbejde, siger Nikolaj Villumsen.

LÆS OGSÅ: Afgørelsens time er kommet: Handler om liv eller død for europæiske arbejdere

Socialdemokratiets EU-politiker Marianne Vind er ligeledes begejstret for parlamentets vedtagelse.

- Vi skal ikke finde os i, at folk må sætte livet på spil for at passe deres arbejde. Derfor er det godt, at Europa-Parlamentet nu presser på for strammere regler, siger hun.

Fornyet dansk fokus på asbest

Også i Danmark har problemerne med asbest i arbejdsmiljøet været i fokus i den senere tid. A4 Arbejdsmiljø har bl.a. afdækket sagen om et tømrersjak, der blev udsat for asbest, efter at en byggeleder havde snydt med en asbestprøve. 

Fagforbundet Blik og Rør præsenterede tidligere i år et udspil med otte anbefalinger til et asbestfrit Danmark.

På den baggrund vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indkalde både asbestforligskredsen og arbejdsmiljøkredsen i Folketinget til videre drøftelser af en eventuel ny arbejdsgruppe om asbest. 

Hvis arbejdsgruppen nedsættes, skal den se på, om der er grundlag for at indføre Blik og Rørs anbefalinger i en ny national asbeststrategi.

- Vedtagelsen i EU-Parlamentet er et udtryk for, at asbest er et problem i hele Europa, men det må ikke sætte arbejdet på pause i Danmark. Vi er det land i EU, næst efter Luxembourg, hvor der er blevet brugt mest asbest. Derfor er det vigtigt, at man også fra national side får lagt en strategi for, hvordan vi kommer problemet til livs her i Danmark, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik og Rør. 

Asbest er et farligt kræftfremkaldende stof, som er blevet anvendt i hele verden i blandt andet byggematerialer.

Det forårsager mellem 30.000 og 90.000 dødsfald om året i EU, hovedsageligt på grund af arbejdsrelateret kræft.

80 procent af de arbejdsrelaterede kræftformer, der er anerkendt i Europa, er asbestrelaterede.

Det ventes, at omkring 35.000 bygninger i EU skal renoveres inden 2030. I mange af dem er der brugt asbest i isoleringsmaterialet.

GDPR