Europæisk ID-kort til arbejdstagere skal bekæmpe social dumping

Marrianne_Vind
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Europa skal lade sig inspirere af et pilotprojekt i København, hvor håndværkere på byggepladser bliver udstyret med et ID-kort, der skal styrke indsatsen mod social dumping. Det mener EU-parlamentariker Marianne Vind (S).

I UGE 43 er det hvert år Den Europæiske Arbejdsmiljøuge, og det er jo en god anledning til at sætte fokus på nogle af dem, der går forrest i kampen for sikre arbejdspladser og ordentlige vilkår. Her vil jeg gerne fremhæve Københavns Kommune. I et nyt pilotforsøg vil kommunen nemlig udstyre håndværkerne på fire byggepladser med ID-kort for at styrke indsatsen mod social dumping.

Et ID-kort ville være et vigtigt skridt, og jeg håber, at Københavns Kommunes initiativ kan inspirere EU til at følge trop
Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet (S)

Til november sættes forsøget i gang, og det betyder, at håndværkerne på de udvalgte byggepladser fremover skal stemple ind på arbejde hver morgen med deres ID-kort. Til gengæld bliver det så nemmere for myndighederne at kontrollere de mange underleverandører, sikre ordentlige vilkår og bekæmpe sort arbejde.

LÆS OGSÅ: Dansk EU-parlamentariker: Derfor grillede jeg kommissærkandidaten

Det er et glimrende tiltag, og jeg vil gerne kaste mig ind i kampen for, at vi får rullet en lignende ordning ud i hele Europa, hvor alle udstationerede og vandrende arbejdstagere udstyres med et ID-kort, der indeholder oplysninger om deres ansættelsesforhold, forsikringer, skattepligt og andre relevante informationer.

Det ville nemlig være et effektivt værktøj i kampen mod social dumping.

For myndighederne ville det blive betydeligt nemmere at opdage og sætte en stopper for social dumping i byggebranchen såvel som i alle andre brancher, hvor der konkurreres på løn og arbejdsvilkår. For med ID-kortet kan man nemlig hurtigt kontrollere, om den pågældende medarbejder er ansat på ordentlige vilkår, og om arbejdsgiveren lever op til sit ansvar.

MEN DET ER IKKE KUN myndighederne, som vil have gavn af ID-kortet. For mange lønmodtagere ville det også være en stor hjælp.

Igennem årene har der nemlig været mange eksempler på, at udenlandske arbejdstagere ansættes som selvstændige gennem vikarbureauer og underleverandører, selvom de tror, at de ansættes på helt regulære vilkår. Det er et stort problem, for selvstændige har ikke samme rettigheder som lønmodtagere, og derfor er de såkaldt “falske selvstændige” med til at slå bunden ud af vores arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: Her er manden der skal sikre sunde arbejdspladser i Europa: "Han er klar i spyttet"

Med et ID-kort bliver det lettere for arbejdstagerne at overskue deres egne ansættelsesforhold og opdage, hvis arbejdsgivere og vikarbureauer forsøger at franarre dem de ordentlige vilkår, de har krav på.

Forslaget her kan naturligvis ikke stå alene, og vi er nødt til at gribe kampen mod social dumping og for et godt arbejdsmiljø an på flere fronter. Men et ID-kort ville være et vigtigt skridt, og jeg håber, at Københavns Kommunes initiativ kan inspirere EU til at følge trop.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR