Færre kvinder end mænd får anerkendt arbejdsskader: 'Vi er ikke i mål med ligestillingen på arbejdsmarkedet'

FotoBenteJ__ger--6__2_
Kvinder anmelder oftere psykiske skader, siger arbejdsmiljøforsker Malene Friis Andersen. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
Kvinder anmelder oftere arbejdsskader end mænd, men får sjældnere medhold og mindre end halvt så mange penge i erstatning.

Stort set lige mange kvinder og mænd anmelder erhvervssygdomme, men i 2018 fik 18 procent af kvinderne og 29 procent af mændene anerkendt deres erhvervssygdomme. Og ser man på erstatningsudgifterne for erhvervssygdomme fik mænd i 2018 tildelt 1138 millioner kroner, mens kvinder fik 516 millioner - altså rundt regnet dobbelt så meget.

Det skriver Akademikerbladet.

LÆS OGSÅ: Kvinder anmelder flest corona-arbejdsskader

Arbejdsmiljøforsker Malene Friis Andersen siger, at tallene vidner om, at vi ikke er i mål med ligestillingen mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.

- Kvinder har signifikant mindre sandsynlighed for at få anerkendt anmeldelsen af deres psykiske erhvervssygdom siger Malene Friis Andersen, som har skrevet en videnskabelig artikel om problematikken til antologien ’Utopier for Arbejdslivet’.

Malene Friis Andersen mener, at den skæve kønsfordeling i AES-statistikkerne har udgangspunkt i, at mænd oftere anmelder fysiske sygdomme, mens kvinder oftere anmelder psykiske skader.

Derudover er der større sandsynlighed for, at mænd får deres psykiske arbejdsskade anerkendt, og de får endda også væsentligt større erstatning ved psykiske arbejdsskader end kvinder.

Det fremgår af hendes videnskabelige artikel, at 17 procent af alle danske medarbejdere føler sig psykisk belastede, og forsikringsselskaber som PFA melder om en stigning på 43 procent over tre år af anmeldte stressskader over helbredssikringen.

- Det er også veldokumenteret, at forekomsten af stress, angst og depression er højere blandt kvinder end mænd, og kvinder scorer oftere højt på belastningsindekset for psykisk arbejdsmiljø. Dermed er der større sandsynlighed for, at de oplever det psykosociale arbejdsmiljø som belastende, siger Malene Friis Andersen, der forsker på Det Nationale Center for Arbejdsmiljø.

Nye tal fra fagforeningen DM viser, at 27 procent af de kvindelige erhvervsaktive medlemmer har været sygemeldt med stress i løbet af deres arbejdsliv, mens det 'kun' gælder 18 procent af mændene.

Tina Andersen er konsulent i Forhandling og rådgivning i DM og møder medlemmerne i DM’s rådgivningsvagt.

- Vi gør en del ud af at forklare, hvordan systemet fungerer, og at det er en udfordring at få psykiske arbejdsskader anerkendt. Men vi anbefaler altid at anmelde arbejdsskader, siger hun til Akademikerbladet.

Advokat Joachim Faber-Rod er ekspert i personskadesager. Han siger, at mennesker, der bliver ramt af fx stress, depression eller angst på grund af forhold på jobbet, har for svært ved at få anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade.

- Problemet skyldes, at dokumentationskravene er næsten umulige at imødekomme, når det gælder årsagssammenhæng mellem arbejdsbelastninger og psykiske sygdomme, siger Joachim Faber-Rod til Akademikerbladet.

GDPR