FH kalder opgør med arbejdsmiljøregler påfaldende: Ingen krav om hæve-sænkeborde og grimme kontormøbler i hjemmet
Som A4 Arbejdsmiljø tidligere har beskrevet, tegner der sig et flertal på Christiansborg, som vil have taget arbejdsmiljøreglerne om hjemmearbejde op til revision.
Ønsket er at undersøge, om reglerne er for skrappe i forhold til at få flere danskere til at arbejde hjemmefra i de kommende måneder, hvor coronasmitten kan stige.
LÆS OGSÅ: Ekspert advarer Christiansborg: Slæk ikke på krav til hjemmearbejde
Men det er helt unødvendigt at slække på kravene i loven, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der organiserer knap 1,4 millioner lønmodtagere.
- I FH er vi optaget af, at vi ikke slækker på beskyttelsen af lønmodtagerne. Vi mener faktisk, at der er rig mulighed for at arbejde hjemme med den nuværende lov. Kravene til hjemmearbejde er faktisk ikke særlige skrappe. Grundlæggende handler det om, at man skal adskille skærm og tastatur, og at man har et bord og en stol, der passer i højden.
- Der er ikke krav om, at man skal have hæve-sænkeborde eller nogle grimme kontormøbler, hvis det er det, man tror. Men der er krav om, at man skal forebygge, så medarbejderne ikke får gener og smerter, siger FH-næstformand Morten Skov Christiansen til A4 Arbejdsmiljø.
Påfaldende at ville slække på krav
I forsikringsselskabet Codan har hjemmearbejde under coronakrisen været en succes. Men der er behov for at kigge nærmere på arbejdsmiljølovens krav om arbejdsinventar og sikkerhed i hjemmet, hvis selskabets medarbejdere skal arbejde hjemme mere end én dag om ugen.
Det fortalte selskabets administrerende direktør, Christian Baltzer, i et interview med Berlingske onsdag.
- Vi er et sted, hvor man skal kigge på, om arbejdsmiljølovens hensigter går hånd i hånd med de ønsker og krav, der er nu, lød det fra direktøren.
Arbejdsmiljøloven stiller særlige krav til sundheds- og sikkerhedsmæssige foranstaltninger, hvis en medarbejder arbejder hjemmefra mere end én dag om ugen. Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsinventaret i hjemmet opfylder disse krav.
LÆS OGSÅ: Partier vil revurdere arbejdsmiljøloven: Skal bane vej for mere hjemmearbejde
Kravene skal man holde fast i, understreger Morten Skov Christiansen.
- Hvis arbejdsgiverne gerne vil have, at mere arbejde skal foregå derhjemme, er det lidt påfaldende, at man vil slække på arbejdsmiljøloven. Det er nærmest det modsatte, der skal ske. Skal flere arbejde hjemme i den kommende tid, skal vi sikre os et ordentligt arbejdsmiljø og beskyttelse af lønmodtagerne, siger han.
Arbejdsgiverforening kræver opgør med regler
Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) mener, at arbejdsmiljølovens regler om hjemmearbejde, der gælder ved mere end én hjemmearbejdsdag om ugen, bør ændres til to dage.
- Bekendtgørelsen kan få nogle arbejdsgivere til at holde igen med hjemmearbejdsdagene. Derfor foreslår vi, at 1-dagsreglen ændres til en 2-dagsregel. På den måde vil lovgivningen understøtte fremtidens fleksible arbejdsmarked, siger Mariane Dissing, administrerende direktør i FA.
En analyse fra FA viser, at hvis hver tredje dansker tager en ekstra hjemmearbejdsdag om ugen, kan dansk velstand stige med fire milliarder kroner om året. Samtidig kan de samfundsmæssige omkostninger ved biltrafikken reduceres med op til 500 millioner kroner.