Ansatte og chefer vil have fire dages arbejdsuge

20210108-184937-3-1600x1066we
- Jeg tror, at coronapandemien har givet rigtig mange af os smag for at arbejde på andre og mere fleksible måder, siger Djøf’s formand, Sara Vergo. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
8. jun. 2022 07.00
En ny undersøgelse viser stor opbakning til en fire dages arbejdsuge fra både ansatte og chefer.

Både ansatte og chefer vil gerne skifte den traditionelle arbejdsuge fra mandag til fredag ud med en arbejdsuge med kun fire dage ved skrivebordet.

Det viser en ny undersøgelse, udarbejdet af analysefirmaet Epinion for fagforbundet Djøf, skriver Politiken.

64 procent af medarbejderne og 65 procent af lederne svarer ifølge undersøgelsen ja, når de bliver spurgt, om de kan se sig selv eller deres ansatte arbejde fire dage om ugen.

"Det er både overraskende og bemærkelsesværdigt, hvor stor en del af både ledere og medarbejdere, der ville takke ja til en fire dages arbejdsuge. Jeg tror, at coronapandemien har givet rigtig mange af os smag for at arbejde på andre og mere fleksible måder. Vi har fundet ud af, at man godt kan arbejde på andre måder end at sidde på et kontor fra 8-16 hver dag. Her er fire dages-ugen et eksempel på noget af det, vi kan gøre anderledes," siger Djøf’s formand, Sara Vergo, til Politiken.

Odsherred Kommune er et af de steder, hvor man har forsøgt sig med at fordele de 37 ugentlige arbejdstimer på fire dage i stedet for fem. For tre år siden indførte kommunen som et forsøg en fire dages arbejdsuge for de omkring 300 administrative medarbejdere. Og i disse dage forhandles der med de faglige organisationer for at finde en model, der kan gøre ordningen permanent. Også i Solrød og Kerteminde kommuner arbejder man med mere fleksible arbejdsuger, og det samme gør en række private it-virksomheder. 

Og Djøf-formand Sara Vergo opfordrer i Politiken til, at både private og offentlige arbejdspladser forsøger sig med forskellige modeller for fleksible arbejdsuger i forsøget på at finde ud af, hvad det kan gøre ved trivslen og arbejdslivet.