Ny undersøgelse: Flere oplever sexchikane end hidtil antaget
Sexchikane på de danske arbejdspladser er et større problem, end vi hidtil har troet. Det konkluderer en ny undersøgelse foretaget af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Her svarer 11 procent af de adspurgte, at de har oplevet konkrete ting, som kan betegnes som sexchikane. Det skriver Dagbladet Information.
LÆS OGSÅ: DSU indleder sexisme-sag mod tidligere S-ansat
Mange undersøgelser af sexisme på arbejdsmarkedet kommer ellers frem til en lavere andel. Alligevel kommer resultatet ikke bag på Majbrit Berlau, næstformand i FH.
- Det er desværre ikke overraskende for os, for vi har hele tiden vidst, at der i mange undersøgelser var et stort mørketal, siger hun.
Undersøgelsen er foretaget blandt tilfældigt udvalgte danske lønmodtagere og bygger på svar fra 1.153 personer.
Mens mange undersøgelser kun stiller det generelle spørgsmål ‘Har du været udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads?‘, spørger FH i undersøgelsen ind til helt konkrete oplevelser med seksuel chikane. FH mener, årsagen til den markante stigning skal findes her.
At det betyder noget, hvordan man spørger ind til sexchikane, er Anette Borchorst, professor på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, enig i.
- Tidligere har praksis været, at man spurgte folk helt generelt, om de havde oplevet sexchikane, men når man gør det, lader man det være op til folk selv at definere, hvad sexchikane er. I dag anbefaler man derfor at spørge konkret ind, og når man gør det, ser vi også, at der bliver rapporteret om langt flere hændelser, siger hun.
Også Maj Britt Dahl Nielsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, bakker op om, den måde FH har spurgt ind til sexchikane.
- Alle de sager, der har været fremme i forbindelse med MeToo, er kommet bag på mange arbejdsgivere og mange danskere, og det er blandt andet, fordi nogle undersøgelser hidtil har vist, at det kun handlede om få procent. Men undersøgelserne har ikke fanget alle, der har haft oplevelser med sexchikane, og derfor er det godt, at vi får andre og bedre metoder til at få en forståelse af, hvor mange der udsættes for det, siger hun.