3F og FOA: V-udmelding om Arbejdstilsynet er stærkt bekymrende

Sk__rmbillede_2020-05-07_kl._14.24.55
3F's formand Per Christensen og FOA's formand Mona Striib. Foto: Niels Christian Vilmann/Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Udmelding om Arbejdstilsynet fra Venstres formand vækker kraftig kritik i fagforbundene 3F og FOA.

Forud for dagens forhandlinger om næste fase af genåbningen af Danmark afviser Venstre, at Arbejdstilsynet skal være en del af planen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde inden mødet på Marienborg, at Venstre ikke vil prioritere at øge Arbejdstilsynets aktiviteter, der har været delvist lukket ned under coronakrisen.

LÆS OGSÅ: Forud for dramatiske forhandlinger: Ellemann afviser at genåbne Arbejdstilsynet

Det er er vigtigere at få flere danskere i job end at øge Arbejdstilsynets indsatser på danske arbejdspladser, lød det.

Udmeldingen skaber vrede i fagforbundene 3F og FOA.

- Jeg er rystet. Vi står midt i en global sundhedskrise og taler om genåbning. Vi har aldrig haft større behov for at myndighederne kan holde øje med sundheden og sikkerheden ude på landets arbejdspladser. Man vil gerne sende vores medlemmer ud, men Venstre nægter at beskytte lønmodtagerne ved at lade Arbejdstilsynet kontrollere, at sundheden på de danske arbejdspladser er i orden. Det er kynisk, siger Per Christensen, forbundsformand i 3F.

Forbundsformand for FOA, Mona Striib, deler bekymringen.

- Det er et stærkt bekymrende signal forud for genåbningen. Mine medlemmer står helt ude i frontlinjen og har ydet omsorg og pleje til ældre og udsatte gennem hele krisen. Når samfundet åbner op, og smittetrykket stiger, har de krav på at vide, at myndighederne gør alt, hvad de kan for at sikre deres sundhed og helbred på jobbet, siger Mona Striib. 

I HK Privat har man oplevet, at Arbejdstilsynet ikke rykker ud, når retningslinjer, ifølge HK Privat, ikke overholdes på landets tandklinikker.

- Arbejdstilsynet er en kritisk samfundsfunktion, og den kan vi altså ikke bare lukke ned. Når vi beder eksempelvis tandklinikassistenter om at gå på arbejde med al den smitterisiko, som det indebærer, så skal de også have den tryghed, at der er et fungerende tilsyn, der rykker ud, når de råber vagt i gevær, siger formand for HK Privat, Anja C. Jensen.

Voksende politisk pres

A4 Arbejdsmiljø har forgæves forsøgt at få en kommentar til kritikken fra Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet udsætter coronatilsyn som konsekvens af hjemsendte medarbejdere: 'Uacceptabelt'

På Christiansborg er der ligeledes et stigende pres fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at få flere tilsynsførende ud på arbejdspladserne.

- Selvfølgelig kan Arbejdstilsynet komme ud og tjekke arbejdspladserne i et større omfang, end de gør nu. De kan få værnemidler, så de kan træffe de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Efter Dansk Folkepartis overbevisning har Arbejdstilsynet droslet for meget ned på de steder, hvor det farligste arbejdsmiljø er, lyder det fra Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti.

Arbejdstilsynet lå i en periode fra marts til april stille i flere uger, hvor tilsynet kun handlede på klager og ulykker. Den 14. april blev tilsynsaktiviteten forøget med et særligt coronatilsyn i brancher som byggepladser, gartnerier og landbrug og vejgodstransport.

Den delvise coronanedlukning af Arbejdstilsynet har betydet, at tilsynet fra den 13. marts til 13. april i år har udført 3.000 færre kontroller sammenlignet med tilsvarende periode sidste år.

I en ny rapport fra Statens Serum Institut fremgår det, at Arbejdstilsynet sammen med Forsvaret er kritiske offentlige arbejdspladser, der på forsvarlig vis bør kunne prioriteres i anden fase af genåbningen.

GDPR