Jordemødre pressede til det yderste: - De holder facaden på job, men lader tårerne falde i fritiden
Jordemødre på de københavnske fødeafdelinger løber stærkt. Det skyldes blandt andet færre kolleger.
1. juli i år havde Region Hovedstaden 55 ubesatte jordemoderstillinger, hvilket er mere end en fordobling siden december 2020. Her var der 27 ubesatte stillinger.
Det skriver DR København.
En af dem, der mærker arbejdspresset på egen krop, er Ditte Emilie Bargsteen. Hun arbejder på svangre-barselsgangen på Herlev Hospital. Hun fortæller, at hun på grund af travlhed tit må prioritere mellem gravide kvinder, der har akut brug for hjælp.
- Jeg har tit haft vagter, hvor jeg møder ind og overtager fra en, der har holdt ud og holdt facaden. Men når de så har fri, så er de helt brugt, og flere lader tårerne falde. Det er folk, der græder, er opgivende og begynder at kigge efter nye jobs, fordi arbejdet fylder så meget, siger hun til DR København.
Problemer flere steder
Tilbage i marts i år kunne nichemediet Sundhedsmonitor fortælle, at den også er gal på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital.
I første halvdel af 2020 var fødeafdelingen i gul eller rød zone halvdelen af tiden. Farverne indikerer, at arbejdspresset er stort, og at ansatte tvinges ud i overarbejde og til at udsætte ikke-akutte arbejdsopgaver.
LÆS OGSÅ: Patienter får 'Skoda-behandling': 10 beskrivelser af voldsomt arbejdspres på hospitaler
2020 var generelt et voldsomt år på de danske hospitaler. Coronasituationen betød et yderligere forstærket arbejdspres på mange afdelinger, og flere ansatte bukkede under for presset.
Det viser en række afgørelser fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i.
En medarbejder fra en fødeafdeling i københavnsområdet udtaler blandt andet følgende i en af afgørelserne:
- Flere af jordemødrene giver udtryk for, at det er hårdt at være vidne til kolleger, der bliver syge af arbejdet, og at de er bekymrede for, om de selv kan holde til arbejdspresset i længden. Flere af jordemødrene beskriver, at de har mindre overskud til familien, og at deres omgangskreds bemærker og italesætter deres arbejdsbelastning.
Politikere vil finde penge
Situationen for de fødende og ansatte på landets fødeafdelinger har også fået politisk bevågenhed.
Flere partier foreslår, at der bliver sat penge af til at forbedre forholdene. Enhedslisten vil finde 300 millioner kroner på årets finanslov, mens regeringens andet støtteparti, SF, vurderer, at der skal 150 millioner kroner til at forbedre situationen.