Folketinget spørger ministeren: Seneste spørgsmål og svar om arbejdsmiljøet

20200617-105514-L-1920x1280we
A4 Arbejdsmiljø bringer et unikt overblik over folketingsmedlemmers spørgsmål til ministeren om arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig et unikt indblik i folketingsmedlemmers spørgsmål til ministeren om den seneste udvikling på arbejdsmiljøområdet. Artiklen vil jævnligt blive opdateret med ministerens svar.

Det er sjældent, at debatten om den politiske udvikling på arbejdsmiljøområdet fylder noget i de større medier.

Men i A4 Arbejdsmiljø følger vi den naturligvis tæt.

Derfor bringer vi her et unikt overblik over folketingsmedlemmers spørgsmål til ministeren om arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser. 

LÆS OGSÅ: Tidligere spørgsmål og svar fra januar og februar 2021

Når svaret fra ministeren tikker ind, vil artiklen blive opdateret med svaret og en kildehenvisning til ministernotatet.

Artiklen vil hele jævnligt blive opdateret med nye spørgsmål og svar. Her er de seneste fra ultimo februar 2021 og frem:

Tagdækker i dødsulykke: Uklarhed om regler?

1. marts 2021: Arbejdsmiljøordfører Christian Juhl (EL) spørger:

Fredag den 19. februar omkom en tagdækker ved fald fra et tag i ca. 4 meters højde. Der var ingen sikring mod nedstyrtning, fordi reglerne åbner op for, at det kan undlades under visse omstændigheder. Området reguleres af »Bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejde nr.1989«, paragrafferne 37 og 38.

I paragraf 37 er der et generelt krav om der overalt i bygninger, på arbejdsdæk m.v effektivt sikres mod ned- og gennemstyrtning. Uanset faldhøjden. Paragraf 38 er en særparagraf, der kun omhandler risikoen for ned- og gennemstyrtning ved arbejde på tage. Der laves her to væsentlige undtagelser fra hovedreglen i § 37:

1. Ved taghældning på under 15 grader må der arbejdes op til 3,5 meter uden rækværk eller anden sikring. På skridsikkert underlag og under gode vind- og vejrforhold kan denne grænse hæves til 5 meter. 2. Ved tage med hældning over 15 grader og en tagfod over 2 meter over det omgivende underlag kan der arbejdes uden sikring hvis der ikke foregår arbejde eller færdsel i over 5 meters højde.

Det virker meget ulogisk, at man gerne må risikere et fald på op til 5 meter, når man arbejder på et tag, mens der slet ikke må være faldfare andre steder på et byggeri. Uklarheden går igen i Bekendtgørelsen, AT-vejledningen og Branchevejledning om Tagdækning fra BFA Bygge og Anlæg. På baggrund af ovenstående bedes ministeren besvare følgende spørgsmål:

A. Hvad mener ministeren om, at der er uklarhed i reglerne?
B. Hvad mener ministeren om, at parterne tilsyneladende har overført formuleret uklarheden i Branchevejledningen?
C. Hvad vil ministeren gøre for at skabe sammenhæng i reglerne, så de beskytter bedst muligt og dermed undgå, at lignende alvorlige arbejdsulykker sker i fremtiden?

Afventer svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Datagrundlag for indrejsekrav

26. februar 2021: Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) spørger:

Ministeren bedes oversende det benyttede datagrundlag for de seneste stramninger af indrejsekrav som følge af covid-19 situationen?

Afventer svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Test af vandrende arbejdstagere

26. februar 2021: Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) spørger:

Ministeren bedes oplyse, om hvorvidt der vil blive prioriteret testkapacitet til private virksomheder generelt og mere specifikt til private virksomheder med vandrende arbejdskraft?

Afventer svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

GDPR