Forbundsformænd: Her er smutvejen til færre syge børn og pædagoger

Elisa_Rimpler_formand_BUPL_Foto_Sif_Meincke_BUPL_og_Henrik_W_Petersen_forbundsformand_Blik_og_R__r_Foto_Jonas_Kr__ner_Blik_og_R__r
Foto: Sif Meincke BUPL og Jonas Krøner Blik & Rør
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Pædagoger med dårlig luftkvalitet på deres arbejdsplads har næsten dobbelt så mange sygedage som pædagoger, der arbejder et sted med god luftkvalitet. Det er på tide at omsætte viden til handling, skriver både BUPL og Blik og Rør i dette debatindlæg.

HVERKEN BØRN ELLER PÆDAGOGER skal blive unødigt syge af at være i daginstitutioner og SFO'er. Men det er desværre tilfældet rigtig mange steder, og resultatet er sygedage, vikarudgifter og flere dage uden de pædagoger, der kender børnene, og som skaber rammerne for et børneliv med trivsel og udvikling.

Samtidig må forældre blive hjemme fra arbejde for at passe deres børn, selvom det ofte kunne være undgået med bedre fysiske rammer for børnene.

Pædagoger med dårlig luftkvalitet på deres arbejdsplads har næsten dobbelt så mange sygedage som pædagoger, der arbejder et sted med god luftkvalitet. Det viser BUPL's analyse af svar fra 17.000 pædagoger.

Det bør ikke komme bag på politikerne i kommunerne. Vi ved fra alle tilgængelige videnskabelige undersøgelser på området, at dårligt indeklima giver flere sygedage og dermed også går ud over normeringerne.

LÆS OGSÅ: Jo dårligere normering, desto oftere melder pædagogerne sig syge

Samtidig har det negative konsekvenser for børnene. Det påvirker børns sundhed, trivsel og sociale liv at være mange timer om dagen i et lokale med mange børn og voksne og dårlig luft. Men rigtig mange daginstitutioner er desværre ikke tidssvarende.

DERFOR BØR MAN sikre mekanisk ventilation i alle daginstitutioner og SFO'er landet over. Det vil nedbringe smitten og samtidig både skabe et bedre arbejdsmiljø for pædagogerne og bedre trivsel hos børnene.

Samtidig ved vi, at medarbejderne søger derhen, hvor arbejdsmiljøet er godt, og at der er millioner af kroner at spare ved at nedbringe sygefraværet. Det er alt sammen værd at tage med i en tid med voldsom pædagogmangel.

Alle daginstitutioner og SFO´er bør leve op til, hvad man kan forvente i 2024. Der er alt for mange pavilloner og alt for mange gamle huse, som ikke er egnet til institutioner. Alt for meget dårligt byggeri. Og så er der alt for mange bygninger, hvor der ikke er mekanisk ventilation.

Vi kan naturligvis ikke ændre alt det med et snuptag. Men vi oplever en stilstand på det her område, som er helt uforståelig, når man tænker på, at vi har med opholdsrum at gøre, hvor vores børn tilbringer mange timer dagligt. Samtidig er det arbejdspladser, hvor pædagogerne forventes at udføre et af velfærdssamfundets vigtigste opgaver - at sikre, at vores børn er i god udvikling. 

LÆS OGSÅ: Skolernes indeklima halter: Opfordres til at overveje nationalt lovkrav

Kommunerne har svært ved at vedligeholde deres bygninger godt nok, og på den måde sikre et indeklima, der følger med tiden. Og i mange år har man vidst, at mekanisk ventilation er den bedste form for ventilation i rum, hvor der er mange mennesker, ligesom der er i daginstitutioner og SFO'er. Alligevel har kun fire ud af ti kommuner ventilationsanlæg i de fleste daginstitutioner.

Det er på tide at omsætte viden til handling og investere massivt i moderne mekanisk ventilation med regelmæssig kontrol og rensning. Det er en sikker vej til mindre smitte og sygefravær i daginstitutioner og SFO’er.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR