Forsikringsforbundet: Vidensmedarbejdere bliver også nedslidt – glem ikke det psykiske arbejdsmiljø

Charlotte_Hougaard_Landsformand_Forsikringsforbundet_Pressefoto_1920px
Foto: Forsikringsforbundet, pressefoto
13. sep. 2022 11.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

REGERINGEN HAR FREMLAGT et udspil til en ny arbejdsmiljøaftale, der nu skal drøftes af Folketingets partier. Det er ambitiøst, at regeringen vil afsætte 1,3 mia. kr. til at styrke arbejdsmiljøet over de kommende år, og jeg kan kun bakke op om midler til Arbejdstilsynet og arbejdsmiljøforskning. Jeg savner dog et fokus på den forebyggende indsats og har en klar opfordring til parterne om bordet: I må IKKE glemme det psykiske arbejdsmiljø.

Desværre bliver indsatsen for at styrke det psykiske arbejdsmiljø nærmest glemt i det nye arbejdsmiljøudspil
Charlotte Hougaard, landsformand Forsikringsforbundet

Stress og stort arbejdspres er et kæmpe problem på vores arbejdsmarked, og der er brug for politisk handling for at komme problemerne til livs. Vi skal have langt mere fokus på at forebygge stress. Men desværre bliver indsatsen for at styrke det psykiske arbejdsmiljø nærmest glemt i det nye arbejdsmiljøudspil. Det bliver kun nævnt kort og uden konkrete indsatser – og så ved man desværre godt, hvad der ofte sker i den politiske proces. Det kommer nederst i bunken.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er 12 punkter i nyt arbejdsmiljøudspil fra regeringen

Et af de mest markante på udfordringerne med dårligt psykisk arbejdsmiljø er de bekymrende høje tal for stress. Det er ca. hver femte dansker, der enten er eller har været sygemeldt pga. stress, viser en ny undersøgelse fra Kantar Gallup. Samme tendens ses i den seneste undersøgelse fra Arbejdstilsynet, der peger på, at 14,4 pct. af de erhvervsaktive danskere hele tiden eller ofte føler sig stressede.

Det er vigtigt at gøre en indsats, når skaden er sket. Men det er helt nødvendigt – og en god investering - også at forebygge mental nedslidning. Nu er der desværre ingen konkrete forslag fra regeringen til at styrke den forebyggende indsats, når det handler om psykisk arbejdsmiljø, så her kommer et par stykker til fri afbenyttelse:

AFSÆT FLERE MIDLER til branchefællesskaberne for arbejdsmiljø (BFA), hvor parterne sammen kan lave arbejdspladsrettede forebyggende tiltag. Løsningerne findes langt hen ad vejen på den enkelte arbejdsplads, men ledelserne og de tillidsvalgte har brug for viden og redskaber. Vi tror på, at vejen frem er flere fælles partindsatser, hvor arbejdsgiver og arbejdstager samarbejder om opgaven. Men det kræver, at der er politisk opbakning, og at der afsættes ressourcer til formålet.

Så kære beskæftigelsesordførere. Vær mere ambitiøse omkring det psykiske arbejdsmiljø
Charlotte Hougaard, landsformand Forsikringsforbundet

Et andet konkret forslag, vi mener kan styrke det psykiske arbejdsmiljø, er målrettet uddannelse af ledere. Vi har i forsikringsbranchen meget positive erfaringer med en helt ny uddannelse, hvor ledere og tillidsfolk i fællesskab bliver uddannet i psykisk arbejdsmiljø. Vi kan se, at det rykker, og at lederne kommer tilbage på arbejdspladsen med et helt nyt fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Jeg vil gerne slå et slag for, at denne type uddannelse kunne blive udbredt langt bredere end bare i forsikringsbranchen. Men det kræver dedikerede midler fra politisk side, hvis det skal lykkes.

LÆS OGSÅ: Forskning: Flere psykiske belastninger på samme tid øger risiko for langvarigt sygefravær og depression

Så kære beskæftigelsesordførere. Vær mere ambitiøse omkring det psykiske arbejdsmiljø. Prioriter midler til området og tro på, det betaler sig. Udnyt den viden der ligger hos parterne. Vi vil meget gerne vær med til at gøre en indsats, der rykker!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].