Frygter for corona-sikkerheden: Ansatte i oprør på supersygehus-byggeri

20170831-145951-L-1920x1283we
Byggeplads ved det nye supersygehus i Gødstrup. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Vi føler os utrygge og overhørt af byggeledelsen, siger håndværkerne på Gødstrup Supersygehus.

Det sejler med corona-sikkerheden på byggeriet af endnu et nyt supersygehus i Danmark.

Sådan lyder budskabet fra en række håndværkere på DNV-Gødstrup - det nye supersygehus lidt uden for Herning.

Her går omkring 500 håndværkere rundt i noget, de selv betegner som et kaos i forhold til corona-smitte. Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi vælter rundt i hinanden nogle steder, og mødes konstant på gange, trapper og de rum, vi arbejder i. Men der er ikke ansat nogen til at gøre rent, fortæller Brian Jacobsen.

Han er tømrer og arbejdsmiljørepræsentant på pladsen, og ved derfor, at reglerne siger, at de ansatte skal holde to meters afstand.

- Men det er helt umuligt. Det er som om, vi skal blive syge, før der sker noget, siger han.

Flere ansatte beskriver over for Fagbladet 3F, hvordan der mangler håndsprit ude på pladsen.

Hvordan der ikke er håndvaske eller toiletter nok i nærheden af de ansatte, og hvordan håndværkerne i nogle områder er samlet i store grupper på meget lille plads.

- Der er ikke sprit nok, der er ikke sæbe nok, der er ikke varmt vand i hanerne. Det er ikke forsvarligt, siger Morten Brandt.

Han arbejder på det, der kaldes “Etape 1” af Gødstrup Supersygehus. Her er omkring 100 mand ansat til at arbejde samtidig.

- Vi går oven i hinanden hele tiden. Det burde ikke være nødvendigt. Jeg synes byggeledelsen sover. Det skal ikke være sådan, at folk skal være nervøse for at tage på arbejde. Men det er der flere, der er nu, siger Morten Brandt.

Dan Jeppesen er faglig sekretær hos 3F Midtjylland. Som sine medlemmer har han forsøgt at råbe ledelsen på Gødstrup Supersygehus op igen og igen.

- Vi bliver ved med at høre, at byggeledelsen vil gøre det ene og det andet, men der er ærligt talt ikke sket noget. Det er som om, de har sluppet tøjlerne fuldstændig, siger Dan Jeppesen.

Han fortæller, at kantinen er lukket og der ikke er sat nye skurvogne eller håndvaske op, så de ansatte kan vaske hænder, inden de spiser ude på pladsen.

Alle sikkerhedsmøder har været aflyst i tre uger, og Dan Jeppesen har heller ikke set planer for, hvem der arbejder på hvilke byggefelter hvornår.

- Det betyder, at vi har utrolig mange folk på meget små arealer samtidig. Det er rystende. Man skulle tro, at når man bygger et hospital, så ved man også, hvordan man passer på folk, så man ikke bare laver nye patienter til sig selv, siger han.

Carsten Kronborg er projektdirektør på regionens byggeri af Gødstrup Supersygehus.

Han understreger, at det er vigtigt at holde byggeriet i gang, men kun, hvis det sker med øje for medarbejdernes sikkerhed.

- Jeg bruger stort set hele min tid på netop dette for tiden. Det er vigtigt, at vi har ordentlige forhold, og det mener jeg også, vi har. Og lidt til. For eksempel har vi dobbelt så mange toiletter på pladsen, som der er krav om og der er også flere håndvaske end kravene foreskriver, siger han.

Carsten Kronborg fortæller, at man har styr på, hvem der kommer ind og ud på byggepladsen.

- Alle skal registreres og have adgangskort. Der er stadig udenlandske ansatte på pladsen, som flere af vores entreprenører benytter. Men det er ikke sådan, at der er et indrejseforbud eller at vi sætter dem i karantæne i 14 dage. Vi følger de retningslinjer, der er, og det gør vi løbende. Men jeg vil gerne understrege, at uden de udenlandske ansatte, kan vi være tvunget til at lukke dele af byggeriet ned, fortæller han.

- Vi følger retningslinjerne om, at der skal være en-to meter imellem vores folk. Det skal vi overholde. Og det er bestemt mit indtryk, at vi gør det, siger projektdirektøren.

Carsten Kronborg erkender, at der er visse områder, der giver byggeledelsen større udfordringer end andre.

- Vi ville gerne have haft mere håndsprit ude på pladsen tidligere, men vi kunne ganske simpelt ikke få fat på det. Men nu har vi 40 stationer med sprit, og der er 20 mere på vej. Der er naturligvis også sæbe og vand.

Carsten Kronborg fortæller, at man har måttet lukke kantinen og er i gang med at oprette midlertidige spisepladser, som dog ikke er klar endnu alle steder.

Det er ikke første gang, at ansatte på landets supersygehuse, der er offentlige byggepladser, råber vagt i gevær over manglende sikkerhed mod corona-smitte.

I sidste uge gik ansatte på byggepladsen af Sct. Hans Retspsykiatrisk Hospital i Roskilde hjem fra arbejdet, fordi de følte sig for udsatte for smitte med corona-virus.

Også de 600 ansatte på Aalborg Supersygehus var i sidste uge ude og beskrive, hvordan de frygtede at blive ramt af corona-virus.

Samtidig har flere ansatte på udvidelsen af Hvidovre Hospital, som lige nu er modtagecenter for landets mest kritiske corona-patienter, udtrykt bekymring over, om de skal blive syge på byggepladsen, fordi sikkerheden halter.

Det har fået 3F Byggegruppen til at råbe politikerne op

- Jeg bliver nervøs for vores medlemmer, siger Palle Bisgaard, næstformand for 3F Byggegruppen.

- Lige nu bliver vi nærmest oversvømmet med historier om ansatte, der bliver udsat for unødvendig smitte på byggepladserne derude, siger han.

GDPR