Forhandlinger om hjemmearbejde er gået i hårdknude

20210108-184937-3-1920x1280we__1_
Arbejdsmiljøregler fra 1990'erne betyder blandt andet, at det ikke er lovligt at arbejde fra en bærbar computer mere end en dag om ugen fra hjemmekontoret. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arbejdsgivere og fagbevægelse strides om arbejdsmiljøregler fra 1990'erne.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bebudede tidligere i år en modernisering af reglerne for hjemmearbejde og bad Arbejdsmiljørådet, hvor parterne sidder, komme med en indstilling. Men nu er forhandlingerne mellem arbejdsgivere og fagbevægelse gået i hårdknude, skriver Finans.

LÆS OGSÅ: De hjemmearbejdende havde færre sygedage i coronaår

Stridens kerne er arbejdsmiljøregler fra 1990'erne, der blandt andet betyder, at det ikke er lovligt at arbejde fra en bærbar computer mere end en dag om ugen fra hjemmekontoret. I stedet skal man have adskilt tastatur og skærm, ligesom der også er krav om en ordentlig stol, ordentligt lys og et tilstrækkeligt stort bord, der dog ikke behøver at være et hæve-sænke-bord.

Arbejdsgiverne vil have reglerne ændret, så de først træder i kraft efter to hjemmearbejdsdage. Men i fagbevægelsen vil man fastholde grænsen på én dag.

- Det er regler fra en anden tid, da hjemmearbejde slet ikke var normalt. Hvis der ikke sker noget med reglerne, er konsekvensen mindre hjemmearbejde, siger viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Pernille Knudsen til Finans og peger på, at det vil være forbundet med store omkomstninger for arbejdsgiverne.

Næstformand i HK Mads Samsing afviser arbejdsgivernes argumenter.

- Vi taler ikke engang hæve-sænke-borde. Det drejer sig måske om et eksternt tastatur og en mus. Det er småkroner for arbejdsgiverne, og de glemmer at tage med i regnestykket, at hjemmearbejde under coronakrisen også har vist, at medarbejderne har været både mere effektive og mere produktive, siger han til Finans.

Beskæftigelsesministeren vil nu drøfte med arbejdsmiljøforligskredsen i Folketinget, hvad der skal ske.

GDPR