Hjemmeplejere kimes ned: Ældre aflyser plejebesøg og dropper bad af frygt for coronasmitte

Sk__rmbillede_2020-03-25_kl._16.24.03
- Det påvirker da ens omsorgsgen, når borgerne beder os om at blive væk, siger Tina Milandt. Foto: Privatfoto/Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Ældre borgere aflyser kommunal hjemmepleje af frygt for at blive smittet med coronavirus. Aflysningerne påvirker omsorgsgenet, siger social- og sundhedsassistent.

Kære læser

Denne artikel har vi nu åben i et døgn uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle corona-krise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Ældre borgere i Danmark er potentielt i stor fare, hvis de bliver smittet med den frygtede coronavirus. De risikerer indlæggelse på akutafdeling og i værste fald at dø af sygdommen.

Den alvorlige kendsgerning er ældre borgere i Gladsaxe Kommune pinligt bevidste om.

Det ved social- og sundhedsassistent Tina Milandt, der indtil i mandags tog imod opkald fra de ældre og deres pårørende i kommunens call center på ældreområdet.

LÆS OGSÅ: Corona vender op og ned på alt for AMR'erne Tina og Lene

Tina Milandt fortæller, at hun og kollegerne i de seneste uger er blevet kimet ned af bekymrede ældre borgere, der frygter at blive smittet med coronavirus af hjemmeplejerne. Nogle beder endda personalet om at blive væk, forklarer hun.

- De er bekymrede. Mange ringer ind til os og siger, at de ikke har behov for at gå i bad, og at de nok selv skal tage strømper på om aftenen. De ringer simpelthen ind til os og aflyser hjemmebesøg, forklarer Tina Milandt og fortsætter:

- Det påvirker da ens omsorgsgen, når borgerne beder os om at blive væk. Det gør det. Men når der bliver skåret så meget ned i disse coronatider, går det også op for os, at vi, der arbejder i hjemmeplejen, udfylder en vigtig rolle i samfundet.

Ingen klager over aflysninger

Som arbejdsmiljørepræsentant er Tina Milandt med til at beslutte, hvordan kriseberedskabet i den kommunale hjemmepleje skal skrues sammen. Særligt, hvis coronaepidemien griber om sig i de kommende uger.

LÆS OGSÅ: Professorer om få coronatest af sundhedspersonale: Svarene er alligevel ikke sikre

Når hjemmeplejere lægger sig syge, er der færre kolleger til at klare opgaven. Derfor har Gladsaxe Kommune allerede besluttet, at rengøring i borgernes hjem skal sættes i bero, mens coronakrisen står på.

Kun de allermest nødvendige plejeopgaver som at give de ældre medicin og mad skal fortsætte.

- De ældre og deres pårørende udviser forståelse, når vi ringer til dem og aflyser. Vi har slet ikke oplevet nogen klager over aflysninger. Nogle af dem sidder bare og venter på, at vi ringer. De følger jo med i nyhederne, siger Tina Milandt.

Hvis vi tog alt udstyr på hver gang, ville vi skræmme borgerne fra sans og samling
Tina Milandt, ansat i hjemmeplejen i Gladsaxe Kommune

Det er psykisk hårdt for personalet, når ældre frygter coronavirus i et omfang, der gør, at de formener hjemmeplejen adgang til deres hjem, fortæller Tina Milandt.

Social- og sundhedsassistenten glæder sig dog over, at nogle ældre er gode til at få naboen eller familien til at hjælpe sig i stedet for.

Ringer ind og anmelder hjemmeplejere

Tina Milandt forstår godt de ældres bekymringer, men hun understreger samtidig, at hjemmeplejen tager alle nødvendige forholdsregler for at undgå coronasmitte.

Håndsprit og andre værnemidler bruges flittigt, men også mundbind, beskyttende arbejdsdragter og visir vil blive brugt, hvis hjemmeplejen skal besøge en coronasmittet borger.

- Vi går ikke ind til borgere med mundbind. Der er helt strenge regler for, hvornår vi skal bruge det. Vi har kun den fulde pakke på, når vi kommer i hjem, hvor borgere har coronavirus. Hvis vi tog alt udstyr på hver gang, ville vi skræmme borgerne fra sans og samling, forklarer Tina Milandt.

Vi synes, at det er frygteligt, hvis ældre skal undvære fundamentale ting som eksempelvis at komme i bad og få hjælp til personlig pleje. Kommunerne har en klar opgave med at skabe tryghed hos borgerne i videst muligt omfang
Per Toftenæs, seniorkonsulent i Ældre Sagen

De ældres bekymringer kommer også til udtryk, når de i forbindelse med et plejebesøg ringer til Gladsaxe Kommunes call center.

- Vi skal ikke spritte vores hænder, inden vi åbner deres dør, for ellers kan borgerne finde på at ringe til call centret og sige, at vi ikke spritter hænder. Hvis de ser, at vi spritter hænderne af, falder der fuldstændig ro på dem, siger Tina Milandt.

Frygteligt at undvære bad

I Ældre Sagen genkender man billedet af, at de ældre borgere i hjemmeplejen er bange for at blive smittet med coronavirus.

- Vi er bekendt med, at Gladsaxe Kommune ikke er den eneste kommune, hvor ældre borgere er utrygge ved situationen. Derfor skal kommunerne gøre alt, hvad de overhovedet kan for at informere om situationen, så der bliver skabt tryghed for borgerne, siger Per Toftenæs, seniorkonsulent i Ældre Sagen, og uddyber:

- Vi synes, at det er frygteligt, hvis ældre skal undvære fundamentale ting som eksempelvis at komme i bad og få hjælp til personlig pleje. Kommunerne har en klar opgave med at skabe tryghed hos borgerne i videst muligt omfang.

Værnemidler hos smittede borgere

A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få en kommentar fra ledelsen i Gladsaxe Kommune til, at ældre borgere aflyser og frygter besøg af hjemmeplejen. Kommunen er imidlertid ikke vendt tilbage på vores henvendelse, hvor vi blandt andet ville have spurgt:

Har kommunen eksempler på, at man har undladt at besøge en hjemmeplejemodtager efter henvendelse og opfordring fra vedkommende eller pårørende?

Hvad gør kommunen proaktivt for at skabe tryghed for de ældre hjemmeplejemodtagere?

Kommunernes Landsforening (KL) henviser på sin hjemmeside til Sundhedsstyrelsens anvisninger til ansatte i hjemmepleje- og ældresektoren.

Her står der blandt andet, at ansatte skal bruge handsker og opretholde en god håndhygiejne under et hjemmebesøg, og at der skal bruges værnemidler hos borgere, der er mistænkt for at have coronavirus, eller som har fået konstateret virussen.

Svenske ansatte vækker bekymring

Eksemplet fra Gladsaxe Kommune er ikke det eneste eksempel på, at ældre borgere og deres pårørende frygter den nuværende coronaepidemi.

I Helsingør Kommune er pårørende til hjemmeplejemodtagere utilfredse med, at svenske ansatte i hjemmeplejen drager omsorg for de ældre.

Svenskerne arbejder i Nordsjælland, men bor i Sverige, og her har man indført langt færre restriktioner på folks forsamlingsmuligheder.

Således må man i Sverige fortsat være op til 500 mennesker samlet til en begivenhed.

- Det føles rigtig grimt i maven at vide, at de kan komme fra cafébesøg og socialt samvær og gå direkte ind på et plejehjem til vores sårbare pårørende, som vi ikke engang må besøge, siger Inge Lise Therkildsen, der er pårørende til en 93-årig med astma og KOL, til TV 2 Lorry.

GDPR