Markant stigning i sager om seksuel chikane: "Vi skal stoppe det før skaden er sket"

20190912_synspunkt_Martin_R_Seksuel_chikane_1650_px
Martin Rasmussen, forbundsnæstformand i HK Danmark, ses her til debat om seksuel chikane i HK-teltet til årets folkemøde. Foto: Olafur Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Der har altid været seksuel chikane på arbejdsmarkedet, men nu arbejder vi fokuseret i HK med at få testet retspraksis af, så hele spektret af seksuel chikane bliver anerkendt. Målet er at motivere arbejdsgiverne til at forebygge seksuel chikane. Sker skaden, og det viser sig, at der ikke er forebygget, så må arbejdsgiverne betale.

DER ER SKET MEGET SIDEN Shu-bi-dua skrev sangen ’Sexchikane’ i 1992. Dengang var seksuel chikane alene, når chefen eller kollegaen tog sekretæren på numsen eller tvang hende til sex. Men i dag ved vi, at seksuel chikane rummer alt fra fysiske til verbale krænkelser. Vi har også dommernes ord for, at en virksomhed er forpligtet til at sikre, at der er en ordentlig tone på arbejdspladsen. Det betyder, at det er virksomhedens ansvar, når den nyansatte føler sig krænket, når chefen siger ”Godmorgen fisser,” som set i en sag HK fører.

Seksuel chikane har så vidtrækkende konsekvenser for offeret. Derfor ønsker vi i HK, at seksuel chikane stoppes, før sagerne opstår.
Martin Rasmussen, Forbundsnæstformand, HK Danmark

Før MeToo-bevægelsen skyllede hen over USA og Europa i 2017, var seksuel chikane et emne, som blev negligeret og var enormt tabubelagt. Og hvor stort var problemet egentlig?

Derfor spurgte vi i HK vores medlemmer i 2016, om de havde været udsat for seksuel chikane. Her svarede to procent ja. Men spurgte vi i stedet, om medlemmet havde oplevet kommentarer, fået tilsendt billeder eller fået nærgående spørgsmål, så havde mere end hvert fjerde medlem oplevet en situation, der havde været seksuelt krænkende. Her fik vi i HK en fornemmelse af, at problemet var langt større, end vi gik og troede.

Uddannelse i afdelingerne

Vi valgte derfor i HK at opruste vores indsats og ansætte en ekstra advokat, Maria Rasmussen, der alene arbejder med seksuel chikane for vores medlemmer og samler sin viden i en erhvervs ph.d.-afhandling. Hun startede arbejdet med at besøge vores syv lokalafdelinger og undervise i seksuel chikane. Det er netop her, vores medlemmer tager kontakt, hvis vedkommende har haft en ubehagelig oplevelse på arbejdet.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan tackler du sexchikane på jobbet

Derfor har vores første og vigtigste skridt i arbejdet været at uddanne vores sagsbehandlere i alt fra at navigere i det juridiske felt til at håndtere et sårbart medlem, der muligvis har været udsat for seksuel chikane. Derudover har vores advokat også undervist på konferencer og uddannet fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, både i at forebygge og håndtere sager om seksuel chikane. Det er netop det benarbejde der skal til, for at vi kan få skovlen under dette omfattende problem. Vi er nødt til at tale om, hvad seksuel chikane er og udveksle erfaringer. Og på den måde kan vores tillidsrepræsentanter også råbe vagt i gevær, når de oplever en grov seksuel tone på arbejdspladsen.

10 retssager om seksuel chikane det sidste år

Arbejdet har betydet, at HK nu står med 10 juridiske sager om seksuel chikane, der er blevet rejst det seneste år. Det er flere sager, end der har været de seneste 10 år i HK. Sagerne handler om alt fra voldtægt, berøringer, grove kommentarer og tegnede tissemænd.

LÆS OGSÅ: Sexchikane koster stillinger og sygemeldinger

Vi ser altså for første gang en masse forskellige sager komme frem, og her arbejder advokaten Maria Rasmussen på, at HK’s medlemmer får en godtgørelse, der er højere end den, man har set indtil nu. Med lovgivningen og sagerne ønsker HK også at sende et klart signal om, at ansvaret for at sikre et chikanefrit miljø ligger hos arbejdsgiveren.

Det er virksomhedens ansvar, når den nyansatte føler sig krænket, når chefen siger ”Godmorgen fisser”.
Martin Rasmussen, Forbundsnæstformand, HK Danmark

Vi ser altså en tendens, hvor vores medlemmer er blevet modigere og i større grad ønsker at kræve deres ret i disse sager, og det håber vi vil fortsætte. Ud over de 10 aktuelle sager, så modtager vores specialiserede advokat hver uge henvendelser fra afdelingerne om hændelser, der drejer sig om seksuel chikane. Nogle henvendelser bliver aldrig til en sag. I andre tilfælde finder afdelingen og virksomheden frem til et forlig, men hvis det ikke er muligt, bliver sagen rejst ved domstolen og når derfor ind til advokaten i HK Danmark.

Virksomhederne skal ikke slippe

HK var en af initiativtagerne bag at få ændret ligebehandlingsloven d.1. januar 2019. Her blev seksuel chikane skrevet direkte ind i loven med et krav til arbejdsgiverne om at sikre et chikanefrit miljø. Før lovændringen var godtgørelsen i gennemsnit på 23.700 kr. Godtgørelsen blev også hævet med en tredjedel. Det var et lille skridt i den rigtige retning set med mine øjne. Men i dag kan en virksomhed slippe for ansvaret, hvis virksomheden ikke kender til chikanen.

LÆS OGSÅ: Flere mænd bliver udsat for sexchikane på jobbet

Selvom seksuel chikane ikke blev nævnt i forståelsespapiret af den nye regering, så håber jeg, at den nye minister vil være med til at sikre regler, der motiverer til, at der på den enkelte arbejdsplads sættes ind med effektiv forebyggelse overfor seksuel chikane. Det betyder, at virksomhederne åbent sætter rammerne for, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er. Der skal også være en konkret plan for, hvem man går til, hvis der er en mistanke om seksuel chikane og klare sanktioner til krænkeren. Jeg mener, at vi skal have indført et skærpet ansvar for arbejdsgiverne i sager om seksuel chikane, medmindre virksomheden kan dokumentere, at der er gjort nok for at forebygge chikanen.

Det er alfa og omega, at løsningerne så vidt muligt findes på den enkelte arbejdsplads ved at forebygge i stedet for først at behandle, når skaden er sket. Seksuel chikane har så vidtrækkende konsekvenser for offeret. Derfor ønsker vi i HK, at seksuel chikane stoppes, før sagerne opstår.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR