HK efter corona-laboratoriet: Nu skal de gode løsninger findes lokalt

rasmussenhk-medium_32-medium_32
HK-næstformand Martin Rasmussen. Foto: HK Danmark
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

EKSPERIMENTET HJEMMEARBEJDE. Martin Sørensen tager sin varme morgen-te med ned foran computeren i kælderen. Her har han oprettet et midlertidigt hjemmekontor, hvor han hver dag vejleder akademikere i at komme i arbejde.

Han har været glad for at undgå transporten. Det har nemlig betydet, at han hurtigere om morgenen har kunnet komme i gang med sit arbejde, kort efter børnene er afleveret.

LÆS OGSÅ: Kommune tilbyder ansatte mere hjemmearbejde: 'Vi skylder os selv at tage ved lære af krisen'

Omkring tre ud af fire af vores medlemmer i HK har været sendt hjem for at arbejde - lige som Martin Sørensen - under coronakrisen.

Krisen har på mange måder været et stort laboratorium, hvor vi har prøvet os frem. Men i det store og hele er eksperimentet – hjemmearbejde – gået godt. Arbejdsgivere, der hidtil har holdt på, at alle medarbejdere død og pine skulle møde fysisk op på arbejdspladsen, har måttet sande, at effektiviteten langt fra er dalet – snarere tværtimod. HK’erne har gjort det godt og gør det stadig.

Glade for hjemmearbejde

I starten af krisen viste undersøgelser, at de fleste var glade for at arbejde hjemme. Det har givet en stor del af vores medlemmer mere frihed også i familielivet. En anden generel ting, vi hører fra vores medlemmer, er, at de har nemmere ved at koncentrere sig, når de sidder derhjemme med ro omkring sig. Alle sammen gode fordele, som vi i HK ønsker at holde fast i - også efter corona.

Har savnet kollegerne

Men vores medlemmer har også brug for at arbejde sammen fysisk. For HK’eren Martin Sørensen har det at arbejde hjemme også været ensomt og en stor udfordring i hans arbejde.

Som jobcenterkonsulent er et af hans vigtigste redskaber at kunne skabe en tryg relation hurtigt. Men nu sidder den ledige borger ikke fysisk overfor ham, som før corona. Nu er borgeren blot en stemme i en telefon. "Normalt ville jeg kunne se, hvordan det andet menneske reagerer, når jeg kommer med en anden idé, end hvad der er drømmen, men det kan jeg ikke over telefonen", fortæller Martin Sørensen.

LÆS OGSÅ: Fronterne trukket hårdt op: Politisk presbold i jagten på nye regler for hjemmearbejde

Ud over at hans arbejde bliver udfordret af corona, så er det i høj grad også isolationen fra de andre kolleger, der har været hård. Han savner at kunne spise frokost med kollegerne og den spontane sparring, som man automatisk har, når man sidder fysisk sammen og arbejder.

Krav til arbejdsgiverne

Når vi spørger HK’erne, så siger langt de fleste, at de også efter coronakrisen ønsker at have en til to arbejdsdage hjemme. De vil også gerne selv have indflydelse på, hvilke dage det bliver. Derfor har jeg nogle tydelige krav til arbejdsgiverne.

  • For det første. Vores medlemmer skal have frihed til selv at vælge. Jeg arbejder for, at frivillighed bliver nøgleordet i fremtidens arbejdsmarked. Hjemmearbejde skal foregå ud fra klare aftaler mellem arbejdsgiver og ansat.
  • For det andet. Vi skal huske det psykiske arbejdsmiljø – også selvom man er hjemme. Som medarbejder har man stadig brug for at få støtte og sparring fra kolleger og chefer, så arbejdsgiver har et særligt ansvar for at få løsninger på plads, så det kan lade sig gøre, selv om man sidder langt fra hinanden. Ikke mindst i den situation er det vigtigt, at lederen jævnligt spørger ind til medarbejderne. Det er især nødvendigt, når man ikke ser hinanden fysisk i samme grad som tidligere.
  • For det tredje. Vi skal huske, at det gode arbejdsmiljø skal følge med hjem. Det er vigtigt, at man sidder i en ordentlig stol, og at skærmen ikke er for lille. Man skal ikke have smerter eller få skader i sit arbejde.

Hjemmearbejde skal og må aldrig blive en spareøvelse. Og derfor skal arbejdsgiveren også sørge for, at regningen ikke ender hos medarbejderen.

Vores medlemmer har løbet ekstra stærkt

I HK har vi også mange medlemmer, der ikke har haft en eneste hjemmearbejdsdag. Dem der har løbet ekstra stærkt og, på trods af manglende værnemidler i begyndelsen, har trodset deres frygt for smitte og er mødt på arbejde.

Det gælder alt fra butiksmedarbejderne til dem, der aser på lagrene, og fra tandklinikassistenterne til laboranterne. De har mildt sagt knoklet på ekstravagter, så vi andre hverken har manglet kold mælk eller har stået foran en lukket dør hos tandlægen.

LÆS OGSÅ: Helsingør Kommune sætter medarbejdere fri: Kompas skal bane vejen for mere hjemmearbejde

Desværre fortæller vores medlemmer her i butikkerne, at de har oplevet en hårdere tone under krisen. Hårde ord og sure corona-trætte kunder er ikke just et boost til det gode arbejdsmiljø.

Til det kommer også, at en større del end normalt i denne branche har oplevet at miste jobbet. Vi er på nippet til bedre tider, så lad os huske at smile lidt ekstra til den ansatte nede i brugsen – trods det stadig er bag et mundbind.

Kampen er ikke slut

Lige så stille kommer flere og flere tilbage på arbejdspladserne rundt om i landet. I skrivende stund er omkring 20 pct. af kollegerne tilbage på kontorerne og allerede her d. 14. juni kan 50 pct. af kollegerne fysisk vende tilbage.

Men rigtig mange af vores medlemmer savner en afklaring på, hvor deres fremtidige arbejdsplads kommer til at være. Nogle ønsker meget hjemmearbejde, og andre vil helst være helt fri. Arbejdsgiverne skal være lydhøre overfor den enkelte.

Corona har ændret vores måde at arbejde på, og det skal vi stå ved. Vi kan ikke bare gå tilbage til gamle vaner, selv når corona er ovre.

HK vil kæmpe for bedre muligheder for hjemmearbejde under ordnede forhold. Arbejdsgiverne skal stå for den gode ledelse, sikre det gode arbejdsmiljø og huske det psykiske arbejdsmiljø. Politikerne må ikke slække på kravene til arbejdsgiverne, blot fordi nogle arbejder hjemme.

Fra min side af bordet vil vi i HK blive ved med at opfordre arbejdsgiverne til sammen med medarbejdere og de tillidsvalgte at finde gode, lokale løsninger på den enkelte arbejdsplads med baggrund i kollektive aftaler.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR