HK Kommunal: Der skal styr på arbejdsmiljøet på hjemmearbejdspladsen

Lene_Roed_formand_HK_Kommunal_1650px
- Vi skal selvfølgelig ikke gå på kompromis med arbejdsmiljøet. Specielt ikke nu, hvor vi kan se, at flere medlemmer melder om fysiske belastninger som følge af hjemmearbejdet, fastslår formand for HK Kommunal Lene Roed Foto: HK Kommunal
Smittetruslen fra corona må ikke få lov til at sparke arbejdsmiljøet på hjemme­kontoret til hjørne, mener HK Kommunals formand Lene Roed.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Selvom de hjemsendte medarbejdere er uden for chefernes synsfelt, må det fysiske arbejdsmiljø ikke overlades til tilfældighederne.

Det slår formanden for HK Kommunal, Lene Roed, fast over for HK Kommunal.dk. Generelt kan hun se mange fordele ved hjemmearbejdet og den fleksibilitet, det giver medarbejderne, men det må aldrig ske på bekostning af et uforsvarligt arbejdsmiljø i hjemmet.

LÆS OGSÅ: 'Afskaf Tjenestemandsreformen': Borgerforslag når 50.000 underskrifter på otte dage

- Vi har prøvet at finde pragmatiske løsninger, da den akutte nedlukning opstod i foråret 2020, men nu er vi blevet et år rigere på erfaring med hjemmearbejde, og det burde også afspejles i det fysiske arbejdsmiljø, siger hun.

Opmærksomhed - ikke lempelse af reglerne

Hun taler dermed for en øget opmærksomhed på det fysiske arbejdsmiljø på hjemmekontoret. Det sker på trods af, at flere arbejdsgiverforeninger den seneste tid har foreslået en lempelse af de gældende arbejdsmiljøregler for hjemmearbejde.

LÆS OGSÅ: Brev til Christiansborg: Sæt regler om hjemmearbejde midlertidigt ud af kraft

Finanssektorens Arbejdsgiverforening gik i november 2020 så langt, at de foreslog en suspendering af arbejdsmiljøreglerne for hjemmearbejde under den nuværende krise. Argumentet var, at det var for svært at opretholde de gældende regler under nedlukningen.

Men det kan der ikke være tale om, siger Lene Roed, der forkaster ideen helt:

- Vi skal selvfølgelig ikke gå på kompromis med arbejdsmiljøet. Specielt ikke nu, hvor vi kan se, at flere medlemmer melder om fysiske belastninger som følge af hjemmearbejdet. Det ville være et stort skridt tilbage, hvis vi accepterede en lempelse eller suspendering af de regler, der er til for at beskytte medarbejdere mod belastninger i kroppen og nedslidning.

GDPR