HOFOR indrømmer: Vi har brudt loven

Sk__rmbillede_2020-04-20_kl._17.52.17
Medarbejdere på det grønne prestigeprojekt, kraftværket BIO4 på Refshaleøen i København, blev fra april til november 2019 udsat for isoleringsdampe i forbindelse med opvarmning af kedler og rør. Foto: Pressefoto
HOFOR’s arbejdsmiljøchef erkender, at sikkerheden på BIO4 ikke har levet op til loven. Han påpeger, at HOFOR nu har indført nultolerance i forhold til giftige dampe.

Kære læser

Denne artikel har vi valgt at åbne uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

HOFOR, der er bygherre på det grønne prestigeprojekt, varmeværket BIO4 på Refshaleøen i København, erkender, at sikkerhedsproceduren omkring udslip af giftige isoleringsdampe har været for dårlig.

LÆS OGSÅ: Afsløring: BIO4-ansatte indåndede giftige dampe i flere måneder

Ifølge Karsten Bach Christensen, arbejdsmiljøchef i HOFOR, kendte man ikke til omfanget af problemet, før Arbejdstilsynet gav energiselskabet et strakspåbud den 25. november 2019.

- Vi må jo konstatere ud fra strakspåbuddet, at vi har begået en lovovertrædelse. Her går det op for os, at de foranstaltninger, vi har truffet, ikke er tilstrækkelige. Derfor indfører vi nultolerance i forhold til afgasninger, og det har vi været helt konsekvente med, siger Karsten Bach Christensen.

Sagen kort:

Medarbejdere på det grønne prestigeprojekt, kraftværket BIO4 på Refshaleøen i København, blev fra april til november 2019 udsat for isoleringsdampe i forbindelse med opvarmning af kedler og rør.

HOFOR var klar over, at der blev afgivet giftige dampe fra isoleringsmaterialet, men ændrede først sikkerhedsprocedure syv måneder senere, da Arbejdstilsynet gav selskabet et strakspåbud.

A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til en række målinger af de giftige dampe isocyanater. Ud af 1.135 målinger overskrider 728 Arbejdstilsynets grænseværdi. De højeste målinger er mere end 100 gange over grænseværdien.

HOFOR's sikkerhedsprocedure bestod blandt andet i, at en sikkerhedsansvarlig skulle ’lugte’ sig frem til, om der var tale om giftige eller uskadelige afgasninger.

5. december giver Arbejdstilsynet HOFOR et strakspåbud. HOFOR indfører kort herefter nultolerance for giftige isoleringsdampe.

Forventede forhøjede målinger

A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til billeder, der viser målinger på BIO4 af stoffet isocyanater, der ifølge Arbejdstilsynets strakspåbud er allergifremkaldende og farlig ved indånding.

Billederne viser, at 728 målinger ud af 1.135 overskred Arbejdstilsynets definerede grænseværdi for isocyanater, og at de højeste målinger lå over 100 gange over grænseværdien. De første forhøjede målinger er fra april sidste år.

Det var en fejl, at vi ikke gjorde det (fulgte Arbejdstilsynets grænseværdi, red.), og det gør vi i dag.
Karsten Bach Christensen, arbejdsmiljøchef, HOFOR

Forklaringen på, hvorfor HOFOR ikke reagerede, før Arbejdstilsynet kom med sit strakspåbud syv måneder senere, er ifølge Karsten Bach Christensen, at man forventede forhøjede målinger i forbindelse med opstarten af varmeværket.

- De forhøjede målinger er en del af den proces, man sætter i gang, når man idriftsætter sådan et anlæg, så vi havde en forventning om, at der ville være perioder med forhøjede målinger. Vi foretog løbende målinger af niveauet, og vi tjekkede dem hver fjerde time. Det vurderede vi som tilstrækkeligt på daværende tidspunkt, siger han.

LÆS OGSÅ: Rørlæggere udsat for giftige dampe: ’Det er helt hul i hovedet’

I stedet for at benytte Arbejdstilsynets grænseværdi for isocyanater, definerede HOFOR sin egen grænseværdi, der var fire gange så høj. Den var baseret på HOFOR’s egne eksperimenter samt en svensk undersøgelse. Men det var forkert, erkender Karsten Bach Christensen.

- Det var en fejl, at vi ikke gjorde det (fulgte Arbejdstilsynets grænseværdi, red.), og det gør vi i dag, siger han.

Har I undersøgt, om I kunne have isoleret rørene med andet materiale, som ikke afgav giftige dampe?

- Vi har brugt materialer, som er standard i branchen. Som udgangspunkt har vi valgt de materialer, som var bedst egnede til opgaven, frem for en vurdering af den potentielle afgasning, siger han.

Kompliceret sikkerhedsprocedure

I Arbejdstilsynets afgørelse fremgår det blandt andet, at de ansatte på BIO4 ikke altid blev orienteret om de forhøjede målinger af giftige dampe. Ifølge Karsten Bach Christensen kan det skyldes, at sikkerhedsproceduren har været for kompliceret.

- Når retningslinjer bliver for komplekse for nogle af dem, der har arbejdsopgaverne, så kan det have gjort, at man ikke har fulgt dem, som det var tiltænkt, siger han og tilføjer:

- Det er på ingen måde en undskyldning for, at det ikke er sket, men det er måske en del af forklaringen på det, siger han.

Når den sikkerhedsansvarlige kunne konstatere forhøjede målinger af gasser på værket, var det proceduren, at han skulle ’lugte sig’ frem til, om der var tale om giftige gasser. Karsten Bach Christensen anerkender, at det kan virke absurd, men påpeger, at der også blev brugt andre metoder.

- Det er ikke, fordi vi har troet, at vi kunne lugte os frem til sundhedsskadelige stoffer og så bruge det som den eneste fremgangsmåde. Men nogle af de afgasninger, der har været, har man kunnet lugte, og det har været en indikation på, at der har været øvrig forurening i området. Men vi har naturligvis efterkommet påbuddet fra Arbejdstilsynet og indført en nultolerancepolitik, siger han.

Karsten Bach Christensen er ikke bekendt med, at nogle ansatte er blevet syge eller har udviklet allergi som følge af de giftige gasser på kraftværket. Men skulle der være nogen, der er blevet syge, håber han, at de vil kontakte HOFOR.

- Vi er ikke bekendt med, at nogen, der har været udsat for dampene, er blevet syge. Men vi er naturligvis opmærksomme på problematikken. Hvis der er folk, der er blevet syge, vil vi gerne opfordre dem til at henvende sig til os så hurtigt som muligt, siger han.

 

GDPR