HK advarer: Der skal ikke gå pandemi i arbejdsmiljøet

20200228-173836-L-1920x1280we
Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
I den kommende tid er det vigtigere end nogensinde, at arbejdsmiljøet ikke forsvinder i begejstringen over alle de muligheder, coronakrisen har åbenbaret, mener HK.

Trafikken på vejene og trængslen i busser og tog vidner om, at Danmark så småt er ved at åbne sig op. Rigtig mange danskere er tilbage på deres arbejdspladser, og for de fleste er det en stor lettelse.

En undersøgelse blandt HK’s medlemmer viser, at 9 ud af 10 har savnet deres kollegaer, og det sociale samvær på deres arbejdsplads. Det er kun godt, at vi er glade for at se hinanden igen, for gode kollegaer gør arbejdsdagen bedre.

Men corona-krisen har vendt op og ned på arbejdspladserne – både for dem, som har været fysisk på arbejde, og for dem, som nu pakker hjemmekontoret ned og flytter tilbage på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Arbejde og nødpasning eller coronaferie: Forskelle mellem kolleger kan nu give problemer

Vi er blevet endnu bedre bekendt med hygiejnereglerne, der står håndsprit hver gang vi går rundt om et hjørne og vi har lært at holde passende afstand til hinanden.

Corona-situationen har været helt særlig, men nu hvor hverdagen er på vej tilbage, så skal vi finde vores ”new normal” hvor vi også husker det, vi har manglet derhjemme - fællesskabet med kollegaerne. Her er det gode arbejdsmiljø, en helt afgørende forudsætning, der sikrer medarbejdernes sikkerhed og sundhed.

Virksomheder og institutioner har været nødt til at træffe hurtige beslutninger i nedlukningen, men mens vi genåbner landet, skal vi huske, at arbejdsmiljø også handler om meget mere end smitterisiko.

Arbejdsmiljø må ikke forsvinde i begejstring

Så ja, der skal naturligvis være mere fokus på rengøring og værnemidler, men det må ikke flytte fokus fra ergonomi og indeklima. Og ja, der skal udvises større fleksibilitet i hvor og hvornår man arbejder, men ikke på bekostning af det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø.

Det er stadig ledelsens ansvar at inddrage medarbejderne i udviklingen af et godt arbejdsmiljø, hvor grænserne mellem fritid og arbejde er tydelige, hvor der gennemføres regelmæssige arbejdspladsvurderinger og hvor der bliver handlet på kritiske situationer.

I den kommende tid er det vigtigere end nogensinde, at arbejdsmiljøet ikke forsvinder i begejstringen over alle de muligheder, coronakrisen har åbenbaret.

Vi holder skarpt øje med arbejdsgivere, der glemmer at leve op til reglerne, og vi vil insistere på at fortsætte dialogen om et godt arbejdsmiljø. Og ude på arbejdspladserne vil alle de dygtige tillidsvalgte rundt omkring i landet fortsætte med at kæmpe for deres kollegaer hver dag.

 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR