Fagforeninger tager afstand fra vaccinekrav: - Det er udansk

20210912-113524-L-1920x1279we
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Mærsk vil kræve coronavaccination, for at ansatte kan møde på kontor. Fagforeninger tager afstand fra kravet.

Ingeniørforeningen IDA kan ikke støtte, hvis arbejdsgivere begynder at kræve, at ansatte skal være vaccineret imod covid-19 for at kunne møde på job.

Det fortæller Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA.

Udmeldingen kommer, efter at shippingkoncernen Mærsk ifølge Berlingske vil til at kræve coronavaccination, for at ansatte kan møde på kontoret i Danmark.

Endnu er det et meget ukendt fænomen, at arbejdsgivere i Danmark stiller den slags krav.

Men hvis en arbejdsgiver inden for ingeniørfaget stiller et krav, som Mærsk har gjort, så kan Ingeniørforeningen IDA ikke bakke op om det.

- Det er ikke rimeligt at kræve, at man er vaccineret for at komme på arbejde. Det er rimeligt at kræve, at man er rask.

- Derfor er vores anbefaling også, at man skal passe på sig selv og passe på sine kollegaer.

- Og hvis man har symptomer på corona, så skal man blive hjemme og lade sig teste, siger Thomas Damkjær Petersen.

Forbundsformand for HK Danmark, Anja C. Jensen, mener, at forslaget fra Mærsk er decideret 'udansk'.

- Det er meget udansk at gribe til det allermest voldsomme værktøj i kassen i en situation, hvor vi må mane til besindighed, og hvor vi i Danmark har en høj vaccineprocent, siger Anja C. Jensen til TV 2. 

Heller ikke fagforeningen Djøf, der repræsenterer samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske akademikere, ville kunne acceptere et krav som Mærsks.

- Vi ville ikke kunne acceptere hverken et test- eller vaccinationskrav, siger Kia Dollerschell, afdelingschef for den juridiske afdeling i Djøf.

- Der findes i Danmark på nuværende tidspunkt ikke en lov, der giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejderne at blive vaccineret.

- Efter vores vurdering ligger det også udenfor ledelsesrettens grænser at pålægge medarbejderne et vaccinekrav, siger hun.

Til Berlingske siger Mærsk, at kravet vil blive indført inden for de næste tre måneder.

Kravet kommer til at blive gennemført i overensstemmelse med lokal lovgivning og inden for de overenskomster, som medarbejderne arbejder under, oplyser Mærsk til avisen.

Der kan også være tilfælde, hvor der på grund af helbredsmæssige årsager vil blive taget særlige hensyn, tilføjer shippinggiganten.

/ritzau/

GDPR