Internt dokument: Arbejdstilsynet på nedsat blus frem til august

20200516-154502-A-1920x1280we
Et internt dokument afslører, at Arbejdstilsynet ikke kommer på kontroller med alle mand før efter sommerferien. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Et internt dokument afslører, at Arbejdstilsynet ikke kommer på kontroller med alle mand før efter sommerferien. Det er helt hen i vejret, mener ordførere.

Nu må de fleste af os godt gå på arbejde. Men Arbejdstilsynet må ikke kontrollere det.

For mens Danmark åbner mere og mere op, og arbejdspladserne begynder at ligne sig selv, så er kontrollen med arbejdspladserne sparket til hjørne i flere måneder endnu.

Det skriver Fagbladet 3F.

Arbejdstilsynet vil nemlig ikke være i fulde omdrejninger før i starten af august måned.

Det viser et internt dokument fra et orienteringsmøde hos Arbejdstilsynet for ordførerne på området, som Fagbladet 3F er kommet i besiddelse af.

Her fremgår det, at mindst en tredjedel af de ansatte i Arbejdstilsynet skal forvente først at komme på arbejde “primo august”, som der står i dokumentet.

Og det møder skarp kritik fra nogle af regeringens støttepartier, samt Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal tage så lang tid. Det er jo sneglefart for en myndighed, der er meget, meget vigtig for at sikre danske arbejdspladser mod ulykker - og for at passe på, at coronasmitten ikke breder sig, siger Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten.

Samme budskab lyder fra SF’s Karsten Hønge, som er fortørnet over, at Arbejdstilsynet igen bliver overset.

- Det er ærligt talt ubegribeligt, at det skal tage så lang tid. Jeg har sagt det før: Arbejdstilsynet er en vigtig myndighed på linje med politiet. Dem sender vi heller ikke bare hjem eller lukker ned for i flere måneder, siger SF’s beskæftigelsesordfører.

Morten Skov, næstformand for FH, kalder det absurd, at Arbejdstilsynet ikke er ude i fuld kraft og kontrollere mod netop coronavirus.

- Det er ikke nok, at man kun åbner delvist op, når det drejer sig om noget så vigtigt som sikkerheden og sundheden på de danske arbejdspladser. Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, og med corona hængende over os, ligger der et kæmpe stykke arbejde i at skabe tryghed for medarbejderne, siger Morten Skov.

Også DF’s beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted stiller sig undrende over, at netop Arbejdstilsynet må blive ved med at vente, mens danskerne godt må gå på værtshus, storcenter og på restaurant.

Men ifølge Statens Serum Institut var der ingen fare forbundet ved at genåbne Arbejdstilsynet som en del af fase 2.

Og tanken om, at Arbejdstilsynet skulle udgøre en smittefare, køber hverken ordførerne eller Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

- Det er jo absurd, at det på én og samme tid skulle være sikkert for medarbejderne at være på arbejdspladsen, men ikke sikkert nok, til at man kan føre tilsyn. Det svarer lidt til, at man siger til politiet, at de ikke må rykke ud og se, om der sidder for mange samlet på Islands Brygge, fordi de så risikerer at smitte dem, der sidder der. Det giver ingen mening. Arbejdstilsynet er jo netop en samfundskritisk funktion på linje med politiet, siger Morten Skov, næstformand i FH.

Fagbladet 3F har spurgt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om, hvorfor Arbejdstilsynet først skal åbne efter sommerferien, men har ikke fået svar inden deadline.

GDPR