SF dybt rystet over strategi: 'Det lugter langt væk af, at økonomiske hensyn vejer tungere end ansattes sundhed'

20191001-143518-L-1920x1280we
SF's Jacob Mark er utryg ved, at ansatte med pårørende i risikogruppe skal sendes på arbejde efter påske. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
SF's Jacob Mark er utryg ved, at pædagoger og lærere med pårørende i risikogruppe for corona skal sendes på arbejde efter påske.

Opdateret med citater fra BUPL-formand Elisa Rimper og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Når skoler og daginstitutioner åbner igen efter påske, skal ansatte, der eksempelvis har en ægtefælle eller andre i husstanden, som er i risikogruppen for coronasmitte, også møde på arbejde.

Men det er dybt problematisk, mener SF’s gruppeformand Jacob Mark.

- Det er vi meget bekymrede over. Jeg er også vred over, at det er endt her. Hele dagen i går var signalerne fra regeringen det modsatte. Nemlig at man ikke skulle møde op som ansat, hvis man havde en ægtefælle i risikogruppen, eller at børn ikke skulle møde op, hvis deres forældre var udsatte. Det, at sundhedsmyndighederne nu har sendt en anden vejledning ud, og at man ikke kan få dem i tale om deres bevæggrunde, er dybt problematisk.

LÆS OGSÅ: Ingen familier skal bryde sammen, og vi skal undgå, at pædagoger melder sig syge på stribe

Mandag aften løftede statsminister Mette Frederiksen (S) sløret for regeringens plan om en gradvis og forsigtig genåbning af Danmark. Et Danmark, der i flere uger har været delvist lukket ned på grund af coronapandemien.

Planen er, at vuggestuer, børnehaver og de mindre klasser i folkeskolen åbner efter påske. Men det sker kun, hvis kommunalbestyrelserne ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer vurderer, at det er forsvarligt.

Derimod tager man ikke de samme hensyn, når daginstitutionerne og skolerne har fået grønt lys til at åbne.

'Virker forhastet'

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledninger, der blev sendt ud tirsdag aften, skal pædagoger og folkeskolelærere med pårørende, der har kroniske sygdomme, og som er særligt udsatte for coronavirus, møde ind.

I vejledningerne til daginstitutionsområdet, skriver Sundhedsstyrelsen:

”Bor man i husstand med en person, der er i særlig risiko, kan man som udgangspunkt godt komme på arbejde eller i daginstitution”.

Selv ansatte, der selv døjer med et dårligt helbred, kan efter en vurdering blive sendt på job.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at der er behov for at sende ansatte ud, som er i risikogruppen, eller at man bare vil overveje det. Vi vælger jo selv, i hvilket tempo vi vil åbne vuggestuer og børnehaver.

- Man kunne have sagt, at vi ikke begynder med dem, der er i risikogruppen eller dem, der kan tage smitten med hjem til risikogruppen. Alle andre kan være med i første fase af genåbningen af daginstitutionerne og skolerne, og så venter vi med de andre, til at der er bedre kontrol over situationen. Det virker forhastet det her, siger Jacob Mark.

Men skal vi ikke have tiltro til, at sundhedsfaglige personer ved, hvad de gør?

- Jeg tror, at de har styr på det, de laver. Vi har også hele tiden lænet os op ad sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og vi har også sagt, at vi er villige til at lade daginstitutionerne og skolerne begynde igen på baggrund af deres anbefalinger.

- Vi undrer os bare over denne beslutning. Sundhedsmyndighederne er jo ikke guder, og vi må gerne spørge dem, hvorfor de har truffet den her beslutning. Men det har vi ikke kunnet få svar på.

Afventer svar fra minister

Hvad tror du, det handler om?

- Det lugter langt væk af, at økonomiske hensyn vejer tungere end folks sundhed. At man vil være sikker på, at der er ansatte nok, så man kan holde flere institutioner åbne, så flere kan komme på arbejde.

- Indtil videre synes jeg, at regeringen har været gode til at prioritere sundheden først, og det mener jeg, man skal blive ved med. Men de nye vejledninger er ikke udtryk for det.

I pædagogernes fagforbund, BUPL, er man bekymret over, at ansatte med sårbare pårørende kan blive tvunget på arbejde.

- I BUPL synes vi, at det er meget bekymrende, at sårbare ansatte kan blive sendt på arbejde. Nu bliver det op til den enkelte institutionsleder at afgøre, om sårbare ansatte skal sendes i job. Jeg håber, at lederne beslutter, at ansatte i risikogruppen skal have andre funktioner på jobbet, end de normalt plejer at have, så de ikke udsættes for smitterisiko, siger BUPL-formand

- Det vil være fint, hvis disse medarbejdere i stedet kan sidde derhjemme og arbejde. Vi skal have skabt tryghed for medarbejderne, og vi skal ikke have familier, der bryder sammen, eller at pædagoger melder sig syge på stribe, fordi de er utrygge ved situationen.

SF har stillet en række spørgsmål til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som de afventer svar på. Regeringens støtteparti vil også rejse spørgsmålene ved forskellige forhandlingsmøder i løbet af i dag, oplyser Jacob Mark.

Forvirring om retningslinjer

Hvorvidt ansatte med udsatte pårørende i hjemmet skal holde sig hjemme, når skoler og daginstitutioner åbner op, har onsdag skabt forvirring.

Tidligere lød det på regeringens egen hjemmeside, at børn og ansatte med familie i husstanden, som er i risikogruppen, ikke forventes at møde op ved genåbning. Mens der på myndighedernes hjemmeside, coronasmitte.dk, fremgår det modsatte.

På onsdagens pressemøde med bl.a. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) medgav ministeren, at der fortsat er uklarhed over, hvordan ansatte med familie i risikogruppen skal forholde sig.

- Vi har fået sundhedsmyndighedernes retningslinjer i går (tirsdag, red.). Vi har meldt lidt hårdt ud om det, og vi skulle måske have meldt lidt mindre hårdt ud om det. Men vi opfinder asfalten, mens vi kører. Sundhedsstyrelsens retningslinjer kom i går, og alle de spørgsmål, der ligger under dem, herunder spørgsmålet om risikogrupper, vil vi tage stilling til løbende, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

A4 Arbejdsmiljø har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet for en uddybende kommentar, men ministeren afviser at stille op til et interview.

Læs Sundhedsstyrelsens retningslinjer for dagtilbud og folkeskoler.

GDPR