Kan noget så simpelt som træning være den game-changer, der fastholder flere seniorer?
Vi ved, at smerter er en af de største årsager til både sygefravær og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.
Professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) Lars Louis Andersen har i mange år forsket i, hvordan vi forebygger nedslidning, og hvad der skal til, hvis flere skal arbejde til en høj alder. Han leder blandt andet forskningsprojekterne SeniorArbejdsLiv og Sund og Sikker Hele Arbejdslivet.
"Smerter kombineret med fysisk hårdt arbejde, det gør det sværere at håndtere arbejdet," siger han til A4 Arbejdsmiljø og fortsætter:
"Forskning viser os, at dem der føler sig begrænset i arbejdet på grund af smerter, har over dobbelt så stor risiko for at falde ud af arbejdsmarkedet inden for to år, sammenlignet med dem, der ikke har smerter i arbejdet."
De faggrupper, der må trække sig tilbage på grund af for eksempel dårlig ryg eller smerter i knæene, arbejder oftest enten inden for håndværksfagene, er pædagoger, sosu'er eller sygeplejersker. Det er altså netop de faggrupper, som vi ved, at vi kommer til at mangle i fremtiden.
Styrketræning kan gøre underværker
Men professor Lars Louis Andersen mener, der er et enormt potentiale til at fastholde langt flere i de faggrupper, hvis der kommer større fokus på, hvordan man forebygger smerterne.
"En ting som virker direkte på smerter, det er sådan noget som fysisk træning, og specielt styrketræning. Det ved vi ret meget om på tværs af de undersøgelser, vi har lavet de seneste 20 år," siger Lars Louis Andersen.
LÆS OGSÅ: Seniorer: Det ville klæde arbejdsgiverne at anerkende, at vi har en udfordring
Vi mennesker mister omkring en procent af vores muskelstyrke hvert år, efter vi er fyldt 40 år. Samtidig forhøjes folkepensionsalderen hvert femte år, fordi vi generelt lever længere. Så de, der i dag er 50 år, skal arbejde, til de er omkring 70 år. Men vi kan vedligeholde noget af vores muskelmasse og forebygge smerter, hvis bare vi styrketræner jævnligt, forklarer Lars Louis Andersen.
"Det behøver egentlig ikke at være enormt meget. Det skal bare være målrettet træning tre gange ti minutter om ugen, så kan man mindske smerterne og få mere muskelstyrke. Det er overkommeligt for det fleste," siger han.
Ifølge ham skal det ikke kun være den enkeltes ansvar at få gang i træningselastikken og øve benpres. Alle arbejdspladser på tværs af faggrupper bør undersøge, hvordan de kan være med til at understøtte, at træning bliver en del af arbejdsdagen.
"Der er brug for, at både mellemleder og topledelsen bakker op omkring det. De skal kunne se gevinsten i det. På længere sigt er det et fælles ansvar at få det gjort, hvis det rent faktisk skal have en effekt," siger han.
LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne afviser kritik: Vi har ikke et problem med alder
Tidligere undersøgelser fra blandt andet Arbejdstilsynet har vist, at flere og flere arbejdspladser er begyndt at se fordelene ved at tilbyde medarbejderne træning i løbet af arbejdsdagen, men der er stadig lang vej igen, understreger Lars Louis Andersen.
"Det er steget gennem årene, men det er noget, der tager lang tid, før det er udbredt til alle arbejdspladser. Det kan sagtens tage 20 år endnu, inden det bliver normen," siger han.
Træning i arbejdstiden
Et af de steder, hvor fysisk træning er blevet en fast del af hverdagen, er i Københavns Kommune. Siden 2017 har kommunen arbejdet med et initiativ, der hedder noget så simpelt som 'Træning i arbejdstiden'. Projektet er en forebyggende arbejdsmiljøindsats for ansatte i ældreplejen og på køkken - og rengøringsområdet. Målet er, at medarbejderne skal styrketræne i 35 minutter om ugen.
”Vores erfaringer og resultater fra Træning i arbejdstiden er overvejende positive. Medarbejdere og ledere oplever blandt andet færre smerter - særligt fra nakke og lænd. Effekterne af træningen er med til at understøtte det lange, holdbare arbejdsliv i en tid, hvor vi har store udfordringer med rekruttering og fastholdelse af vores medarbejdere på velfærdsområderne. Det kan dog også være svært at få prioriteret træningen i en travl hverdag for vores medarbejdere. Men det er så vigtigt, vi gør det. Vi ved jo, at det gør en positiv forskel," skriver Vibeke Andersen i en mail til A4 Arbejdsmiljø.
Hun er arbejdsmiljøkonsulent og projektleder på Træning i arbejdstiden i Arbejdsmiljø København.
Også Aarhus Kommune har for nylig indført et lignende tiltag for pædagoger ansat i kommunens institutioner. Projektet bliver kaldt 'Træn og Leg' og går ud på at integrere styrkeøvelser for de voksne i børnenes leg. Alt sammen for at mindske sygefraværet og booste medarbejdernes sundhed på den lange bane.
Et godt arbejdsmiljø kommer først
Men professor ved NFA Lars Louis Andersen maner også jubelråbene til jorden. For armbøjninger og squats alene kan ikke få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Rammerne for et godt generelt arbejdsmiljø skal også være på plads.
"Man kan ikke træne sig ud af et dårligt arbejdsmiljø, så man skal først og fremmest have et godt arbejdsmiljø, og så kan det ligesom bygge oven på det. Men vi kan bare se, at træning har en direkte effekt på smerterne," siger Lars Louis Andersen.