Afdelingsleder vil undgå force majeure: 'Vil ikke have medarbejdere, der går rundt i søvne'

Sk__rmbillede_2020-03-27_kl._15.59.07
- Jeg vil strække mig meget langt for at undgå, at vi er nødt til at se bort fra hviletidsreglerne, siger Katja Wiinholt. Foto: Privatfoto
TEMA: Corona i Danmark
Afdelingsleder på døgninstitution for børn og unge med psykiske diagnoser vil strække sig meget langt for at undgå, at de ansatte har mindre end 11 timers hvile mellem to vagter under coronakrisen.

Kære læser

Denne artikel har vi nu åben i et døgn uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle corona-krise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

På Orøstrand Skole- og Behandlingshjem ved Holbæk er arbejdsforholdene blevet markant forandret under coronakrisen.

Døgninstitutionen for børn og unge med særlige diagnoser har siden udbruddet af den frygtede coronavirus i Danmark begyndt at isolere børnene på mindre arealer for at undgå smittespredning.

LÆS OGSÅ: Hospitaler i kor: Vil ikke fravige hviletidsregler endnu

Vagtplanen ser også noget anderledes ud, da personalet under coronakrisen hyppigere har lange vagter. Det betyder færre medarbejdere på døgninstitutionens matrikel i løbet af en uge.

- Vi begrænser mængden af forskellige mennesker, som børnene skal være sammen med og udsættes for. Jo færre folk, jo mindre smittefare er der, siger Katja Wiinholt, socialpædagog og afdelingsleder på Orøstrand.

48 timers vagter

Tidligere var situationen den, at Katja Wiinholts medarbejdere havde én 48 timers vagt i løbet af 6 uger. Nu har medarbejerne i gennemsnit én 48 timers vagt om ugen.

Ifølge afdelingslederen er de mange lange vagter ikke noget, hendes medarbejdere har rynket på næsen over. De vil hellere have flere dage fri i en tid, hvor skolerne er lukkede og deres egne børn går hjemme.

LÆS OGSÅ: Kommunalt ansatte kan komme til at udføre nye arbejdsopgaver

Derudover er den nye vagtplan også en gevinst for døgninstitutionens børn og unge, forklarer Katja Wiinholt.

- Vi har nogle, der har ADHD, og det giver faktisk mere ro på børnene, når de ved, at der i hver uge er to pædagoger, som har to døgnvagter i træk. Jo færre skift, jo bedre er det for dem, siger hun.

Force majeure får konsekvenser

Som andre offentlige arbejdspladser, der varetager kritiske funktioner i samfundet, har Orøstrand Skole- og Behandlingshjem mulighed for at fravige arbejdsmiljølovens regler om hviletid og fridøgn under coronaepidemien.

Reglerne om, at ansatte i udgangspunktet skal have en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer i døgnet og et ugentligt fridøgn, kan på grund af en force majeure-bestemmelse fraviges under epidemien.

Men kun hvis det skønnes, at en arbejdsplads lider under et kolossalt arbejdspres og højt sygefravær.

Det har endnu ikke været et problem på Orøstrand, hvor kun én medarbejder på Katja Wiinholts afdeling har været sygemeldt de seneste to til tre uger på grund af mistanke om coronavirus. Medarbejderen er dog netop blev erklæret rask.

Katja Wiinholt håber ikke, at Orøstrand når derud, hvor de må fravige hviletidsreglerne for de ansatte. Det vil nemlig få store pædagogiske og faglige konsekvenser, advarer hun.

- Jeg vil strække mig meget langt for at undgå, at vi er nødt til at se bort fra hviletidsreglerne. Det kommer der ikke noget godt ud af, siger afdelingslederen og uddyber:

- Det er vigtigt, at man får hvilet ud og ladet op sammen med familien, inden man møder ind på job igen. Jeg er ikke interesseret i at have en flok medarbejdere, der går rundt i søvne. De skal være i stand at lave et stykke ordentligt og fagligt arbejde, siger hun.

GDPR