Kommune uddeler bøde til Nemlig-selskab: Gælder indtil medarbejdere får betaling

20181218-172447-4-1920x1281we__1_
En undersøgelse viser ifølge Gentofte Kommune, at hverken Nemlig.com eller Intervare har betalt den rigtige pension til deres lageransatte. (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Gentofte Kommune har droppet samarbejdet med Nemlig.com og uddeler nu en bøde til selskabets moderselskab. Bøden gælder, indtil medarbejderne får den betaling, de har krav på.

Efter flere uanmeldte kontrolbesøg hos Nemlig.com og dets moderselskab Intervare i maj bad Gentofte Kommune om dokumentation for, at kommunens arbejdsklausul bliver overholdt.

Men det bliver den ikke, lyder konklusionen nu på kommunens undersøgelse. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse afslører: Nemlig-selskab beordrer chauffører til at blive selvstændige

Undersøgelsen viser ifølge Gentofte Kommune, at hverken Nemlig.com eller Intervare har betalt den rigtige pension til deres lageransatte.

Derudover har de i enkelte tilfælde overtrådt reglerne om hviletid og ugentligt fridøgn.

Kommunen kunne også konstatere, at en af de kontrollerede chauffører hos Intervare ikke har modtaget korrekte tillæg og pension.

Sammenlagt med overtrædelserne for de ansatte på lageret betyder det, at Intervare nu er pålagt en bod, indtil de kan dokumentere, at deres medarbejdere får den betaling, de har krav på ifølge overenskomsten.

- Intervare har ikke fået nogen frist til at bringe forholdene i orden. Det er vores vurdering, at den bod, som påløber, er et stærkt incitament for Intervare til at få bragt forholdene i orden, siger indkøbschef i Gentofte Kommune, Dorthe Bjerring Friis-Vigh.

Gentofte Kommune vil ikke oplyse bødens eksakte størrelse.

Overholder ikke arbejdsklausul

Det er Intervare, der leverer dagligvarer til de af kommunens borgere, der har brug for hjælp til indkøb. Flere af kommunens institutioner har brugt underselskabet Nemlig.com som dagligvareleverandør, men det er slut nu.

Det er det, fordi Nemlig.com vil ikke oplyse deres løn- og ansættelsesvilkår for deres chauffører. Det vil de ikke, da chaufførerne er ansat af selvstændige vognmænd.

LÆS OGSÅ: Københavns Kommune: Lønfusk for knap en halv million og kritisabelt arbejdsmiljø i Nemlig-selskab

Men selvstændige vognmænd eller ej, så skal Nemlig.com sende de efterspurgte oplysninger for at overholde kommunens arbejdsklausul, siger Dorthe Bjerring Friis-Vigh.

- Da det klart fremgår af vores arbejdsklausul, at klausulen også gælder for ansatte hos underleverandører, og at virksomhederne er forpligtet til også at levere dokumentation for løn- og ansættelsesvilkår hos underleverandører, er det et klart brud på arbejdsklausulen, at Nemlig.com ikke vil levere de efterspurgte oplysninger.

Det er på den baggrund, at Gentofte Kommune har besluttet at ophæve kontrakten med Nemlig.com. Tidligere har også Odense Kommune og Albertslund Kommune stoppet samarbejdet med Nemlig.com, mens Københavns Kommune har lavet en større undersøgelse af Intervare.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Intervare og Nemlig.com.

LÆS OGSÅ: Se listen: Disse styrelser, kommuner og regioner har brændt flest millioner af på Nemlig-varer

GDPR