Tre fagforbund i fælles kritik af ny arbejdsskadeaftale: "Deltidsansatte kastes under bussen"

20210712-091930-3-1920x1280we
Deltidsansatte pædagoger, der rammes af en arbejdsskade, risikerer med ny arbejdsskadeaftale at få en lavere erstatning end i dag. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Pædagoger, lærere og sygeplejersker kritiserer ny arbejdsskadeaftale, som de mener, vil gå ud over ansatte i kvindedominerede fag.

Artiklen er onsdag den 28. september 2022 blevet opdateret med en kommentar til kritikken fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

--

Selv om der overordnet er positive meldinger fra fagbevægelsen oven på den nye arbejdsskadeaftale, der blev indgået fredag, lyder der også kritiske røster fra en række fagforbund.

Det gælder blandt andet BUPL, Danmarks Lærerforening og Dansk Sygeplejeråd, der i en fælles kritik kalder aftalen for skuffende.

Fagforbundene mener, at deltidsansatte i kvindedominerede velfærdsfag bliver ramt hårdt, når man vælger at ændre beregningen af årslønnen, der ligger til grund for erstatninger i arbejdsskadesager.

LÆS OGSÅ: Folketinget indgår bred aftale om ny arbejdsskadereform: Få de vigtigste elementer her

Pædagoger, sygeplejersker og lærere risikerer at miste over en million kroner frem til folkepensionsalderen, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade, mens de er i 30’erne, og må gå fra 30 til 20 timers arbejde om ugen, mener fagforbundene.

"Det er er dybt urimeligt, at aftalepartierne på den her måde kaster de deltidsansatte under bussen og forringer deres vilkår voldsomt, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade. Det virker næsten, som om de tror, arbejdsskader kun sker for håndværkere," siger Elisa Rimpler, formand for BUPL, i en pressemeddelelse.

Sygeplejersker: Kvindedominerede fag straffes

Formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, mener, at deltidsansatte betaler for dyrt for den nye reform.

"Vi er og har gennem hele forhandlingsforløbet været meget kritiske over for den nye model for beregning af årsløn, der kan betyde store nedgange i erstatningsbeløb for de af vores medlemmer, der er på deltid," siger han.

LÆS OGSÅ: Kvinder i velfærdsfag risikerer lavere erstatninger i arbejdsskadesager

I Dansk Sygeplejeråd er man tilfreds med, at folk får nemmere ved at få erstatning, hvis de udsættes for vold på jobbet. Men også her er der kritik af den nye måde at beregne erstatningsniveauet på.

"Det er meget kritisabelt, at man med aftalen stiller især de kvindedominerede fag dårligere ved at straffe dem, der har arbejdet på deltid, for eksempel fordi de midlertidigt passer små børn. Det er mange penge, de går glip af," siger Anni Pilgaard, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd.

Minister erkender lavere erstatninger til visse lønmodtagere

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender, at visse lønmodtagere med den nye aftale vil få lavere erstatninger end i dag. 

"Det er klart, at det vil have betydning for både deltidsansatte, sæsonarbejdere og andre personer, som ikke har arbejdet fuldtid i årene før skaden. Det er også derfor, at vi som led i forhandlingerne besluttede os for, at AES skal gå fem år tilbage, når de skal fastsætte årslønnen. Ved at kigge på de seneste fem år før skaden, mener jeg, at vi rammer en bedre balance," fortæller Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar til A4 Arbejdsmiljø.

Samlet set betyder den nye årslønsberegning et løft af erstatninger på 80 millioner kroner, når reformen er fuldt indfaset, forklarer han.

Ændringen af årslønsberegningen sker for at spare ressourcer i AES i håb om at få sagsbehandlingstiden bragt ned.

Læs hele den nye arbejdsskadeaftale her.

GDPR