Sexchikane på jobbet:
Kvinder sexkrænkes i mandefag: "Det er kun toppen af isbjerget, der kommer frem"

20141106-140248-A-1920x1290we
- Det er mest kvinder, der bliver udsat for seksuel chikane, og mit indtryk er, at det kun er toppen af isbjerget, der kommer frem, siger siger seniorforsker Maj Britt Dahl Nielsen til A4 Medier. Modelfoto. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Kvinder i mandsdominerede fag risikerer i større omfang at blive udsat for sexchikane, vurderer seniorforsker. Hun er i gang med et større forskningsprojekt om uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet.

”Er du her for at score en betjent?”

Det spørgsmål fik Andorthe Jensen af sin chef, der netop var begyndt i økonomiafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi i Roskilde.

Spørgsmålet er ikke atypisk for kvinder, der er ansat i mandsdominerede fag som eksempelvis politiet eller forsvaret.

Det mener Maj Britt Dahl Nielsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. Hun forsker i uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet og er netop i gang med et større projekt om seksuel chikane.

- Når der er en skæv kønsfordeling på en arbejdsplads, kan der være grobund for en hyppigere forekomst af seksuel chikane. Vi ved dog, at det mest er kvinder, der bliver udsat for seksuel chikane, og mit indtryk er, at det kun er toppen af isbjerget, der kommer frem, siger Maj Britt Dahl Nielsen til A4 Medier.

A4 Medier kan torsdag fortælle historien om den 48-årige Andorthe Jensen, der gennem fem måneder blev systematisk udsat for fysisk og verbal sexchikane af sin nye chef. Krænkelserne fandt sted fra maj til september 2014, og de endte med, at Andorthe Jensen brød grædende sammen på jobbet og måtte sygemeldes.

Krænkelse eller fyreseddel

Andorthe Jensen har i en logbog detaljeret beskrevet, hvordan chefen udsatte hende for berøringer på låret, indirekte seksuelle tilbud og ydmygelser, mens andre kolleger var til stede. Hun fik i 2018 anerkendt episoderne som en arbejdsskade, og hun fik i den forbindelse godtgørelse for varigt mén og erstatning for tabt erhvervsevne.

Få gratis nyhedsbrev om dit arbejdsliv

Selvom krænkelserne fandt sted for snart fem år siden, sætter de fortsat sine spor hos Andorthe Jensen. Hun lider i dag af symptomer, der minder om post traumatisk stress syndrom (PTSD).  Dertil angst og depression, og hun har fået tilkæmpet sig en førtidspension.

Medarbejdere der bliver krænket af ledere og kolleger har højere grad af depressive symptomer
Maj Britt Dahl Nielsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed

Ifølge Maj Britt Dahl Nielsen er det ikke overraskende, at den sexchikane, Andorthe Jensen er blevet udsat for, har store konsekvenser for hendes helbred.

- Studier har vist, at medarbejdere, der bliver krænket af ledere og kolleger, har højere grad af depressive symptomer, end medarbejdere, der udsættes for seksuel chikane af borgere, siger seniorforskeren og uddyber:

- Det er sværere at sige fra over for sin leder, fordi der er et magtforhold. I alvorlige tilfælde risikerer man at blive truet med fyring, hvis ikke man gør, hvad krænkeren vil have. Eller man bliver stillet en række goder i udsigt, hvis man gør, hvad krænkeren ønsker, siger hun.

En ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) viser, at hver tiende kvinde har været udsat for sexchikane på jobbet. Enten i det nuværende job eller på tidligere arbejdspladser. Kun hver tyvende mand har oplevet sexchikane.

GDPR