Sosu overfaldet på jobbet: Nu har landsret placeret ansvaret

c20210329181611398_org
Social- og sundhedsassistent Lene Hedegaard Nielsen. Foto: Tobias Stidsen/Fagbladet FOA
Region Sjælland forsømte sit ansvar, da overfald gav social- og sundhedsassistent men for livet. Det fastslår Østre Landsret, og dommen vil skabe præcedens, mener advokat i FOA.

Efter næsten tre års kamp har Lene Hedegaard Nielsen nu Østre Landsrets ord for, at hendes tidligere arbejdsgiver - Nykøbing Falster Sygehus - svigtede sit ansvar, da hun blev udsat for grov vold på afdeling 130. Det skriver Fagbladet FOA.

- Det er en stor anerkendelse, og det betyder jo, at jeg og mine kolleger havde ret. Det var ikke os, den var gal med. Den følelse kan man godt få, når man råber op år efter år, uden at sygehuset gjorde noget for at hjælpe os. Dommen viser, at de skulle have hjulpet os, så vi ikke blev udsat for vold, siger social- og sundhedsassistenten.

LÆS OGSÅ: Tillidsmand fyret efter 30 års tro tjeneste: Arbejdsgiver skal betale rekordstor godtgørelse

Med landsrettens afgørelse er det slået fast, at Region Sjælland er erstatningsansvarlig for de fysiske og psykiske skader, som social- og sundhedsassistenten fik, da hun 19. oktober 2017 blev overfaldet af en patient, der blandt andet knuste hendes ene hånd. Et overfald, som har givet Lene Hedegaard Nielsen voldsomme men både fysisk og psykisk.

I FOA mener advokat Freja Doctor Hansen, der har ført sagen for social- og sundhedsassistenten, at dommen vil skabe præcedens.

- Indtil videre har praksis i høj grad frikendt arbejdsgiverne i disse sager, men nu vil billedet ændre sig. Nu har vi endelig en dom, som fastslår, at arbejdsgivere konkret og effektivt skal gøre noget – de kan ikke bare sende deres ansatte på kursus en gang imellem og ellers fortælle dem, at de skal passe på sig selv, siger advokaten.

Tilbage i 2013 gav Arbejdstilsynet sygehuset et påbud, fordi der på Lene Hedegaard Nielsens afdeling var store problemer med vold og trusler mod personalet. Tilsynet konkluderede tilmed, at problemerne på daværende tidspunkt havde stået på i mindst 17 år.

Det centrale spørgsmål i landsretten var, om Nykøbing Falster Sygehus havde lavet tilstrækkelige tiltag for at mindske voldsrisikoen efter Arbejdstilsynets påbud i 2013 og frem til overfaldet i 2017.

Det vurderede landsretten ikke, at sygehuset havde gjort, fordi personalet trods Arbejdstilsynets påbud fortsat ikke blev sikret tilstrækkelig undervisning og en effektiv alarmprocedure med for eksempel overfaldsalarmer.

Dermed ændrer landsretten den afgørelse, som byretten kom frem til i efteråret.

Region Sjælland har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men i en skriftlig kommentar meddeler regionen:

- Region Sjælland tager naturligvis dommen til efterretning. Medarbejdernes arbejdsmiljø og sikkerhed har stort fokus i Region Sjælland, og der arbejdes hele tiden med at forbedre tryghed og sikkerhed på alle regionens arbejdspladser.

Med landsrettens afgørelse skal Region Sjælland betale 189.488 kroner til Lene Hedegaard Nielsen.

GDPR