Ignorerede advarsel fra 2.000 medarbejdere: Mangler tillid til udskældt borgmester

20190208-171141-7-1920x1281we
"Det er vigtigt for mig, at medarbejderne trives i deres arbejde, og derfor har vi netop igangsat en undersøgelse via Arbejdsmiljø København, som jeg ser frem til at få resultaterne af, så vi kan komme videre med at få skabt et godt arbejdsmiljø," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard i et svar til Politiken. (Arkivfoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
- Vi synes, borgmesteren har et ansvar, som ikke helt bliver løftet, siger fællestillidsrepræsentant.

På trods af en advarsel om et dårligt arbejdsmiljø og bøn om arbejdsro fra 2.000 medarbejdere, valgte Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), i starten af januar at fyre den administrerende direktør i forvaltningen.

Det viser hidtil ukendte notater, som Politiken er kommet i besiddelse af. Ifølge avisen kan man i notaterne læse, at de ansatte i forvaltningen kort tid efter kommunalvalget i november skrev direkte til borgmesteren via deres tillidsrepræsentanter og bad om stabilitet i organisationen.

LÆS OGSÅ: Københavnsk borgmester i ny modvind: - Det er i virkeligheden at misbruge sin magt

I brevet skriver medarbejderne direkte, at de "har brug for arbejdsro" oven på en hård valgkamp og en debat i medierne, som de betegner som "ødelæggende for vores omdømme og ikke mindst arbejdsmiljøet."

Alligevel valgte Cecilia Lonning-Skovgaard at fyre den administrerende direktør i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, Line Nørbæk, mindre end to måneder senere.

Kim Sørensen, der er fællestillidsrepræsentant i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen og repræsenterer 1.600 medarbejdere, siger til Politiken, at medarbejderne var lamslåede, fordi direktøren var afholdt og havde et godt samarbejde med de ansatte, der ønskede at kigge fremad.

Sagen startede med en række historier i Berlingske, der forud for kommunalvalget kunne berette, at de københavnske jobcentre ikke havde henvist én eneste ledig til job i løbet af 2020 og 2021. Historierne fik Cecilia Lonning-Skovgaard til at kritisere jobcentrene og flytte en fagdirektør. Senere kom det frem, at jobcentrenes praksis er vedtaget af politikerne og benyttes i flere kommuner.

Fyringen af den administrerende direktør fik i midten af januar fagforbundene Djøf og HK til på vegne af de ansatte at skrive et åbent brev, hvor de kritiserede fyringen og beskrev en 'dybt problematisk politisk ledelsesstil' fra borgmesteren.

LÆS OGSÅ: 2.000 ansatte med voldsom kritik af borgmester: - En dybt problematisk politisk ledelsesstil

Blot en halv måned senere skrev Politiken, at borgmesteren havde underløbet sine egne embedsfolk og hyret advokater udefra til at håndtere sager om aktindsigt. Derudover har anonyme embedsmænd henvendt sig til kommunens whistleblowerordning med en række anklager mod borgmesteren.

LÆS OGSÅ: Ny kritik af omstridt borgmester: - Man må ikke fråse med offentlige penge

Fællestillidsrepræsentant Kim Sørensen efterlyser nu handling fra Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Vi mangler at få vores borgmester til at fortælle, hvad hun gerne vil byde ind med for at få genoprettet tilliden. Det er som om, at det er os medarbejdere, der skal opfinde, hvad der skal til. Vi synes, borgmesteren har et ansvar, som ikke helt bliver løftet, siger tillidsrepræsentant Kim Sørensen til Politiken.

Cecilia Lonning-Skovgaard ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til Politiken, at hun ser frem til resultatet af en undersøgelse af arbejdsmiljøet i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, der er blevet sat i værk som en konsekvens af de seneste ugers kritik.

"Det er vigtigt for mig, at medarbejderne trives i deres arbejde, og derfor har vi netop igangsat en undersøgelse via Arbejdsmiljø København, som jeg ser frem til at få resultaterne af, så vi kan komme videre med at få skabt et godt arbejdsmiljø," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard til Politiken.

GDPR