Malerforbundet får medhold i vigtig sag mod Kristelig Arbejdsgiver­forening

Arbejdsmarkedets_Hus_Morten_Dueholm_Ritzau_Scanpix-medium_32
Arbejdsretten, som ligger i Arbejdsmarkedets Hus, har netop givet Malerforbundet medhold i, at arbejdsmiljøsager kan behandles fagretsligt Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
14. jan. 2021 12.50
Kristelig Arbejdsgiverforening forsøgte uden helt at spænde ben for Malerforbundets ret til at behandle arbejdsmiljøsager fagretsligt.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Malerforbundet.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Kristelig Arbejdsgiverforening forsøgte uden helt at spænde ben for Malerforbundets ret til at behandle arbejdsmiljøsager fagretsligt.

En vigtig afgørelse fra Arbejdsretten har netop fastslået, at Malerforbundet er i sin gode ret til at drage arbejdsgiverne til ansvar, når de bryder arbejdsmiljøloven. Det skriver Malerforbundet.dk.

Når mester ikke lever op til sit ansvar for at arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt, så kan fagforeningen indkalde til mæglingsmøder. Opnås der ikke enighed, kan Malerforbundet indkalde arbejdsgiveren til 10-mandsmøder, fællesmøder og, hvis nødvendigt, tage sagen videre til Arbejdsretten. Det er overenskomstens særlige § 10, der gør dette muligt.

LÆS OGSÅ: Konflikt kan ramme over 800.000 offentligt ansatte: Sådan er du sikret ved strejke eller lockout

Den praksis forsøgte Kristelig Arbejdsgiverforening at sætte en stopper for, men uden held.

Arbejdsgiverforeningen påstod blandt andet, at det er et brud på den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis en virksomhed får ’dobbeltstraf’ for samme misgerning, når Arbejdstilsynet forinden har truffet en strafferetlig afgørelse, og Malerforbundet dernæst kører en fagretsligsag i Arbejdsretten.

Arbejdsretten afviste påstanden, da en fagretslig bod ikke er en straf, men en sanktion for misligholdelse af en overenskomstmæssig forpligtelse.

- Afgørelsen viser endnu engang, at vi i overenskomsten har et meget stærkt våben i kampen for et bedre arbejdsmiljø, og vi har ret til at køre sager mod mestre, der ikke lever op til deres ansvar, siger Tonny Olsen, der er konstitueret forbundsformand.

Sagen har været længe undervejs

Sagen startede for et par år tilbage, da Malernes Fagforening Storkøbenhavn gik ind i en sag om grove brud på arbejdsmiljøloven: En virksomhed, der arbejdede på en renoveringsopgave i lufthavnen, udsatte medarbejderne for alvorlige sikkerheds- og sundhedsfarer. Der blevet blandt andet sprøjtet med epoxy og arbejdet uden værnemidler.

LÆS OGSÅ: Krifa er for europæisk mindsteløn trods eksperters advarsler

Fagforeningen kørte en § 10-sag, som virksomheden satte sig imod.

Sagen endte i Arbejdsretten, hvor pågældende virksomhed bliver repræsenteret af Kristelig Arbejdsgiverforening, som er en ’gul’ arbejdsgiverforening, der ikke er medlem af en hovedorganisation og har en grundlæggende modvilje mod strejker og blokader.

Det er en meget vigtig sejr, der vil have stor betydning for medlemmernes ve og vel i fremtiden
Tonny Olsen, konstitueret fomand, Malerforbundet

Kristelig Arbejdsgiverforening krævede sagen afvist med påstanden om, at Arbejdsretten ikke havde kompetence til at behandle sagen samt at der var risiko for, at virksomheden blev straffet to gange for det samme forhold.

Arbejdsretten var ikke enig, og afviste påstandene. Derfor kan Malerforbundet kan køre videre med den pågældende sag.

- Denne sag har været længe undervejs, og har krævet mange kræfter. Jeg er fuld af respekt for Gert Hansen og Jesper Carl fra Malernes Fagforening Storkøbenhavn, der har kæmpet en lang og sej kamp, og jeg takker for det gode samarbejde. Det er en meget vigtig sejr, der vil have stor betydning for medlemmernes ve og vel i fremtiden, siger Tonny Olsen.

Hvad betyder § 10?

Som et af de eneste fagforbund i Danmark har Malerforbundet mulighed for at behandle hele Arbejdsmiljøloven fagretsligt i sager om malerrelateret arbejde – takket være overenskomstens § 10.

Bestemmelsen fra 1973 giver Malerforbundet ret til at gå ind i sager, hvor det halter med arbejdsmiljøet, og indkalde mester til mæglingsmøde, opkræve bod og tage sager videre i Arbejdsretten.

LÆS OGSÅ: Ansat døde med corona: Plejehjem begik alvorlige brud på arbejdsmiljøloven

Og det har stor betydning for medlemmernes sikkerhed og sundhed, at fagforeningen kan gå fagretsligt ind i sager om f.eks. manglende værnemidler, giftige kemikalier eller farlige forhold på byggepladsen.

De sidste 10 år har Malerforbundet kørt godt 100 § 10-sager.

Malerforbundet har tidligere oplevet, at der fra arbejdsgiversiden bliver sået tvivl om en særlige bestemmelse i overenskomstens § 10. Senest i sommeren 2020 vandt forbundet en sag mod Danske Malermestre.