Mange fængselsbetjente har posttraumatisk stress

20160913-091143-L-1920x1233we
Kortlægning viser, at politifolk og fængselsbetjente diagnosticeres med PTSD. Foto: Erik Luntang/Nordfoto/Ritzau Scanpix
Kortlægning viser, at politifolk og fængselsbetjente diagnosticeres med PTSD. "Alvorligt", siger minister.

Faggrupper såsom fængselsbetjente og politifolk hjemsøges af PTSD - posttraumatisk stress, der kan vise sig i form af depression, angst og stress.

Det viser en kortlægning fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som er udarbejdet for Justitsministeriet. Det skriver Berlingske.

Resultaterne bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 11.169 nuværende politibetjente og 2896 nuværende fængselsbetjente.

Her svarer 5,4 procent af de adspurgte fængselsbetjente, at de er diagnosticeret med PTSD.

Samtidig opfylder yderligere 13,5 procent af de adspurgte de såkaldte diagnosekriterier for PTSD.

Blandt politifolk er tallene lidt lavere. Her svarer to procent af de adspurgte, at de er diagnosticeret med PTSD, mens yderligere 3,7 procent af politibetjentene opfylder diagnosekriterierne.

Det er første gang, at omfanget af PTSD blandt danske betjente er blevet kortlagt.

Tallene tegner ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) "et alvorligt billede".

- Der er behov for en styrket indsats over for vores PTSD-ramte betjente og måske i særlig grad for fængselsbetjentene, siger ministeren til Berlingske.

Ifølge Berlingske svarer de adspurgte betjente, at de psykiske reaktioner sjældent handler om enkelte voldsomme hændelser. Men at de ofte følger af mange mere eller mindre voldsomme hændelser.

Betjentene oplever, svarer de, at de hjælpende indsatser overordnet set er velegnede og gode. Men at der er en udfordring med at få "indsatserne og støttetiltagene gennemført konsekvent", står der i rapporten.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, siger, at det er vigtigt at gøre hjælpen mere systematisk, samt at sikre at betjentene får hjælp.

- Det er for dyrt at lade være, siger hun til Ritzau.

- Der er ingen tvivl om, at det her kommer til at koste nogle penge. Så det er selvfølgelig også noget, vi vil tage op med ministeren, tilføjer Karina Lorentzen Dehnhardt.

Kortlægningen er en del af en større undersøgelse, justitsministeren bestilte i september 2019, og som forventes færdig i august.

Alligevel mener Nick Hækkerup, at det er problemer, der skal håndteres inden da - i forbindelse med den kommende aftale for politiet, siger han til Berlingske.

GDPR