Marianne Vind: Arbejdsmiljøet i EU skal forbedres!

Sk__rmbillede_2020-10-26_kl._17.51.07
MEP Marianne Vind (S). Foto: Pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
En ambition om nul arbejdsulykker med dødelig udgang i EU er hverken utopisk eller uopnåeligt, mener medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S).

Den hårde realitet er, at der i Danmark alene skete 31 arbejdsulykker med døden til følge i 2019, samt 42.670 andre arbejdsrelaterede ulykker. Det skal vi have gjort noget ved nu!

Min farfar var ude for en tragisk arbejdsulykke, der nær havde kostet ham livet. Det mærkede ham på krop og sjæl resten af livet.

Kampen for det gode arbejdsmiljø har siden da været en mærkesag for mig. Jeg mener, vi skal gøre alt, hvad vi kan på både nationalt og europæisk plan for at forebygge arbejdsulykker. 

Derfor har jeg opfordret EU-Kommissionen til at løfte ambitionsniveauet og lancere en målsætning om nul dødsulykker og nul tilfælde af arbejdsrelateret kræft i 2030.

Det er hverken utopisk eller uopnåeligt, hvis vi handler rigtigt - og hvis vi handler hurtigt. 

Jeg opfordrer derfor EU-Kommissionen til at fremsætte et direktiv, der kan skabe et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø. Direktivet skal ikke kun behandle direkte arbejdsulykker, men også indirekte arbejdsskader som stress, nedslidning og kræft

I Danmark har vi fra 2007 til 2019 mere end halveret antallet af dødsulykker på arbejdspladsen. Vi har opnået dette ved eksempelvis at gøre det lovpligtigt at have styrtbøjler i traktorer, fordi det gør dem mere sikre, hvis de vælter.

Samtidig har vi også sikret undervisning til medarbejdere på danske virksomheder, så de lærer, hvordan deres arbejde kan udføres mere sikkert. Vi er kommet et godt stykke af vejen i Danmark, men vi er ikke i mål, før alle er trygge og sikre på deres arbejdsplads.

Det er sådan med arbejdsskader, at de enten opstår pludseligt i en farlig situation, eller som følge af arbejde udført under dårlige arbejdsforhold i en længere periode. Og heldigvis kan vi gøre noget ved begge problemer.

Jeg opfordrer derfor EU-Kommissionen til at fremsætte et direktiv, der kan skabe et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø. Direktivet skal ikke kun behandle direkte arbejdsulykker, men også indirekte arbejdsskader som stress, nedslidning og kræft.

LÆS OGSÅ: Målrettet strategi og wienerbrød: Sådan holder MT Højgaard ulykker fra døren

For at opnå målene om nul dødsulykker og nul tilfælde af arbejdsrelateret kræft i 2030, så kræver det, at vi sætter større fokus på træning i brugen af farligt udstyr og maskinel, pauser efter slidsomt arbejde, forbud mod kræftfremkaldende stoffer samt et krav om bedre sikkerhedsudstyr.

På den måde kan vi skabe arbejdspladser, der er bedre for lønmodtagerne, arbejdsgiveren og samfundet. Vi skal se frem mod et Europa, hvor ingen behøver bekymre sig om sit ve og vel på arbejdet.

 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR