Omstridt byggefirma mistænkt: Smadret skurvogn og flammer

jump
Arbejdstilsynet var tidligere på ugen på et kontrolbesøg på et byggeplads ved Auning. Bemærk, at dette er et modelfoto og ikke har noget med sagen at gøre. Foto: Jumpstory
DS Byggeri, firmaet fra stilladsoptøjerne på Nørrebro i december, dukker op i ny sag om udenlandske arbejdere og miljøsvineri med asbest. Talsmand for firmaet afviser alt.

Svajende stilladser, byggeaffald i flammer og en byggegrund plastret til med farligt og miljøforurenende byggeaffald.

Det var et syn ud over det sædvanlige, der onsdag mødte Arbejdstilsynet under et kontrolbesøg på en større renovering af en landejendom i Auning lidt uden for Randers.

Da Arbejdstilsynet dukkede op, var litauiske byggearbejdere i fuld gang med at fylde en brændende stålcontainer med brædder og gammelt isolationsmateriale.

Det fortæller kilder til Fagbladet 3F.

Arbejdstilsynet bekræfter, at de har været på adressen.

- Der blev under tilsynet afgivet reaktioner om manglende RUT-registrering og efterfølgende taget kontakt til politiets udlændingeafdeling ved Østjyllands Politi. Desuden er der taget kontakt til Norddjurs Kommune på grund af mulig asbestforurening på ejendommen, lyder det i en skriftlig kommentar.

Fagbladet 3F har også talt med Østjyllands Politi, som bekræfter at have modtaget en anmeldelse om forhold på byggepladsen.

Det er ikke hvilket som helst firma, der mistænkes for at stå bag de opsigtsvækkende forhold på byggepladsen.

Over alt på grunden er der nemlig byggematerialer med firmanavnet “DS Byggeri” påskrevet.

DS Byggeri er det firma, der stod centrum af de voldelige optøjer i december på Nørrebro i København, hvor flere hundrede vrede stilladsarbejdere væltede stilladser og kastede med sten.

Firmaet er ejet af litaueren Donatas Aleksandravicius, og det var en sag om farlige arbejdsforhold og løndumping af litauiske håndværkere, der mandag den 2. december fik en demonstration til at blusse så voldsomt op, at kampklædt politi måtte se passivt til.

Aftenen forinden var to fagligt aktive fra 3F og Dansk El-Forbund blevet overfaldet af et tæskehold, da de ville dokumentere forholdene hos DS Byggeri.

Fagbladet 3F kunne også afsløre, at DS Byggeri var involveret i flere andre sager om underbetaling, og at firmaet var meldt til Skattestyrelsen for mistanke om sort arbejde.

Også de aktuelle forhold på byggepladsen i Auning har medført en faglig sag, hvor Peter Ymer Nielsen, konsulent ved 3F Holstebro, kræver svar fra DS Byggeri.

- Da vi var på pladsen, mødte vi fem litauere, som bor og sover i en smadret skurvogn. De fortalte, at de arbejder for DS Byggeri og et andet firma, som Donatas Aleksandravicius også står bag. Vi har indkaldt ham til et møde, men han nægter at deltage i fagretslig behandling af sagen, siger Peter Ymer Nielsen.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Donatas Aleksandravicius, men det har ikke været muligt.

Til gengæld oplyser en talsmand for DS Byggeri, som ikke vil have sit navn frem, at firmaet slet intet har med byggepladsen i Auning at gøre.

- 3F forsøger at sige, at det er vores byggeplads. Men det er det slet ikke. Vi lejer en hal derude, men har ikke noget med byggeriet at gøre. Vi har bare solgt nogle materialer til ham, der bygger derude.

- Hvem er det så, der bygger der?

- Det ved jeg ikke, jeg kender ikke hans navn.

- Og hvad med de litauiske håndværkere?

- Det er ikke vores, og det har 3F også fået at vide. Det er direkte løgn, at de arbejder for os, siger den unavngivne talsmand.