Penge til arbejdsmiljø står ubrugte hen: 70 millioner samlede støv sidste år

20210308-144506-7-1920x1279we
Genrefoto. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sidste år var det kun en tredjedel af den nye Arbejdsmiljøpulje på 100 millioner kroner, der kom i spil.

Siden marts sidste år har små og mellemstore virksomheder kunnet søge penge fra Arbejdsmiljøpuljen til blandt andet afprøvning af tekniske hjælpemidler, rådgivning om arbejdsmiljø og forebyggende træning på arbejdspladsen.

Ordningen er på 100 millioner kroner årligt frem til foreløbigt 2023.

Med mere end 42.000 anmeldte arbejdsulykker årligt i de seneste fem år er der nok at bruge pengene på, og hertil kommer de mange danskere, der er nedslidte, får stress eller døjer med dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Men det kniber med at få virksomhederne til at søge fra puljen, som i 2021 sendte 30 millioner kroner afsted til 288 virksomheder.

Det fremgår af et aktstykke fra Beskæftigelsesministeriet, hvor man kan læse, at der i 2021 var et såkaldt mindreforbrug i Arbejdsmiljøpuljen på 70 millioner kroner.

Det skriver Fagbladet 3F.

Derfor vil Arbejdstilsynet nu udvide ordningen og sprede ordet, så flere virksomheder kan få gavn af den.

- Der er blevet iværksat en række tiltag for at gøre virksomhederne opmærksomme på puljen, både fra Arbejdstilsynets side og fra arbejdsmarkedets parter, siger Steffen Hyldborg Jensen, sekretariatsleder i Arbejdstilsynet og ansvarlig for administrationen af Arbejdsmiljøpuljen.

- Der er mange virksomheder, der har søgt puljen, men de har typisk søgt til mindre projekter. Størstedelen af projekterne er på under 100.000 kroner, og det betyder, at mange virksomheder skal søge puljen, før de 100 millioner kroner er brugt, fortsætter han.

Arbejdstilsynet har blandt andet afholdt en række webinarer og møder og sendt mails afsted til 24.000 virksomheder med info om Arbejdsmiljøpuljen.

Arbejdstilsynet har også fået opbakning fra de politiske partier bag aftalen om Arbejdsmiljøpuljen til at ændre kriterierne, så flere kan søge og modtage støtte til arbejdsmiljøforbedringer.

Hvor ordningen tidligere var målrettet virksomheder med op til 50 ansatte, er det nu virksomheder med op til 100 ansatte, ligesom offentlige virksomheder og institutioner med op til 50 ansatte også kan søge midler fra puljen.

Indsatsområderne er også udvidet, så firmaerne nu også kan få hjælp til at håndtere farlig kemi, støj og støv på arbejdspladsen.

Hos fagforbundet 3F håber arbejdsmiljøpolitisk chef Ulla Sørensen, at flere lønmodtagere vil få gavn af Arbejdsmiljøpuljen.

- Det er en stor sejr for både arbejdsmiljøet og vores medlemmer, at vi sidste år lykkedes med at få øremærket en stor pulje penge til arbejdsmiljørådgivning, så det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke er flere, der har benyttet sig af den, siger hun.

- Jeg kan kun opfordre virksomhederne til at få søgt midler fra puljen, så vi kan få forebygget arbejdsulykker og forbedret arbejdsmiljøet. Det er en enestående chance for økonomisk støtte til rådgivning, fysisk træning i arbejdstiden og leje af tekniske hjælpemidler, fortsætter Ulla Sørensen.

Det fremgår af tal fra Arbejdstilsynet, at det i 2021 var næsten ni ud af ti af de virksomheder, der søgte penge fra Arbejdsmiljøpuljen, som fik godkendelse.

Størstedelen var virksomheder inden for landbruget, som fik støtte til at afprøve nye tekniske hjælpemidler.

Også i bygge- og anlægsbranchen fik mange virksomheder penge til arbejdsmiljøforbedringer.

GDPR