Usynlige arbejdere:
Nedslidning er den skjulte dræber

1523
Kim er stilladsarbejder og løfter mellem 16 og 24 ton om dagen. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
1. sep. 2018 00.01
Mennesker med hårdt fysisk arbejde dør tidligere end andre. Men er det på grund af bajere og smøger? I et kapitel i bogen Det forsvundne folk ser Lars Olsen nærmere på ulighed i sundhed og alderdom. Ugebrevet A4 har fået lov at bringe et uddrag af bogen.

10.000 skridt.

Så langt går en rengøringsassistent på en arbejdsdag. Tre fjerdedele af arbejdstiden er gående og stående, og 55 procent har i det daglige en pulsbelastning over det anbefalede.

En ny og unik metode kortlægger de fysiske krav til jobbet inden for tre områder: Rengøring, industri og transport.  677 rengøringsassistenter, industriarbejdere og chauffører blev i flere dage udstyret med sensorer og andre måleinstrumenter.  De målte, hvor langt medarbejderne gik, deres arbejdsstillinger, pulsbelastning m.v. Kravene til jobbet dokumenteres således ikke kun gennem interviews, men også ved hjælp af objektive målinger.

Samtidig undersøgte Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) helbredet hos de 677 medarbejdere – deres blodtryk, kondi, udholdenhed i ryggen etc. Det så ikke godt ud. I alt for mange tilfælde overstiger jobbets krav til fysisk formåen, hvad medarbejderens helbred og fysik kan magte.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

logo

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden, tendenser, analyser og indblik i sager om arbejdsmiljø på danske arbejdspladser

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Arbejdsmiljø
Allerede abonnent?

Glemt kodeord