Ulykker og psykisk pres: Arbejdstilsynet har kortlagt arbejdsmiljøet blandt 30.000 lønmodtagere

20170916-144139-L-1920x1280we
I alt otte procent af lønmodtagerne siger, at de har været udsat for en eller flere arbejdsulykker. Ulykkerne sker især i restaurationsbranchen, landbruget og byggeriet. Foto: øxenholt Foto/Ritzau Scanpix
Især i restaurationsbranchen, landbruget og byggeriet sker der mange arbejdsulykker, ligesom det især er ansatte i restaurationsbranchen, på slagterierne og på hospitalerne, som oplever, at de skal løbe hurtigt. Det viser undersøgelse blandt 30.000 lønmodtagere.

Artiklen er rettet 27. juni klokken 12.34. I den tidligere version fremgik der tal fra en tidligere undersøgelse. Den undersøgelse er imidlertid ikke sammenlignelig med de nye tal.

Det ser ikke for godt ud med det psykiske arbejdsmiljø. 

Det viser undersøgelsen 'National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere' fra Arbejdstilsynet blandt omkring 30.000 lønmodtagere.

Og det er nedslående læsning, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

”Det er helt galt,” slår FH’s næstformand Morten Skov Christiansen fast i en skriftlig kommentar.

FH: For højt antal af arbejdsulykker

I alt otte procent af lønmodtagerne siger, at de har været udsat for en eller flere arbejdsulykker, fremgår det af Arbejdstilsynets undersøgelse. Ulykkerne sker især i restaurationsbranchen, landbruget og byggeriet.

Hos FH er man ikke i tvivl om, hvor ansvaret ligger. 

”Når næsten hver tiende lønmodtager svarer, at de inden for det seneste år har været udsat for en arbejdsulykke, så er det simpelthen ikke godt nok. Arbejdsgiverne skal være langt bedre til at forebygge. Det er deres ansvar, at arbejdsmiljøet er sundt og sikkert,” mener Morten Skov.

Mange skal arbejde meget hurtigt

Det er dog ikke kun det fysiske arbejdsmiljø, der er problemer med på det danske arbejdsmarked. Det gælder også det psykiske arbejdsmiljø, viser Arbejdstilsynets undersøgelse.

I alt 39,2 procent af deltagerne siger således, at det er nødvendigt at arbejde meget hurtigt for at kunne udføre deres arbejde. Og i restaurationsbranchen, på slagterierne og på hospitalerne er det over halvdelen, der svarer, at de skal arbejde meget hurtigt.

LÆS OGSÅ: FOA: Nye stress-tal er bekymrende - men der ER håndtag, vi kan dreje på

Samtidig oplever 17 procent, at arbejdet altid eller ofte bringer dem i følelsesmæssigt krævende situationer. Det gælder især på hospitaler, daginstitutioner og i hjemmeplejen.

Også her mener FH, at ledelserne må blive bedre til at prioritere arbejdet og forebygge stress. 

“Samtidig må og skal Arbejdstilsynet forbedre tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø på landets arbejdspladser,” siger næstformand Morten Skov.

FH: Giv Arbejdstilsynet ressourcer

FH nøjes dog ikke med at lange ud efter Arbejdstilsynet, men peger også på, at tilsynet har behov for flere ressourcer for at kunne løfte sine opgaver.

Fra 1. januar 2023 står Arbejdstilsynets bevillinger nemlig til at falde med 215 millioner kroner. 

Ifølge FH er det nødvendigt med "et stærkt Arbejdstilsyn, der har musklerne til at gribe ind".

"Det kræver, at politikerne prioriterer de nødvendige ressourcer til tilsynet i den kommende arbejdsmiljøaftale,” siger Morten Skov.

GDPR