Jobglæden i landets store industrivirksomheder: Her er det sjovest - og værst - at arbejde
Det er sjovere at designe nye Lego-klodser, end det er at opfinde nye højttalere og fjernsyn.
Det konkluderer en rapport fra Jobindex, der er landets største digitale jobmarkedsportal.
Rapporten rangerer medarbejdertilfredsheden hos 15 store danske industriarbejdspladser, som tidligere og nuværende ansatte har 'anmeldt' via Jobindex' jobmarkedportal.
Og mens den danske legetøjs-mastodont giver alle andre industrivirksomheder i undersøgelsen baghjul på de målte parametre, scorer den nordjyske højttaler- og hifi-producent B&O samlet set dårligst i undersøgelsen.
LÆS OGSÅ: Ny national arbejdsmiljøstrategi på vej: Sådan vil aktører undgå fortidens synder
At Lego ligger bedst i klassen kommer ikke bag på Anders Raastrup Kristensen, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i ledelse og arbejdsliv.
- Lego er en rig virksomhed og et kendt brand med et stærkt omdømme, og folk tilskriver det en meget positiv værdi at være ansat hos Lego. Hvis du fortæller andre, at du arbejder hos Lego, siger folk 'gud, hvor spændende', siger han.
Fakta - 'Jobglæderapport 2020 fra Industribranchen'
- Jobindex har spurgt, hvordan ansatte og fremtidige kandidater, der arbejder som ingeniører, teknikere, faglærte og ufaglærte, opfatter 15 store virksomheder inden for den danske industribranche.
- De adspurgte har angivet de fem faktorer, de primært lægger vægt på hos deres kommende arbejdsplads, og hvordan de specifikt opfatter 15 udvalgte virksomheder i industribranchens bestræbelser på at imødekomme disse behov og ønsker.
- Undersøgelsen er udført som en spørgeskemaundersøgelse med besvarelser fra 931 respondenter blandt potentielle kandidater i og uden for branchen.
- Rapporten inddrager også Jobindex' arbejdspladsvurdering, der er udarbejdet på baggrund af 1.628 nuværende eller tidligere ansattes vurderinger i de pågældende virksomheder.
- Evalueringerne skal vedrøre en ansættelsesoplevelse, som brugeren har haft inden for de seneste fem år. Arbejdspladsen evalueres inden for kategorierne 'Ledelse', 'Kultur og mening', 'Karrieremuligheder', 'Belønning', 'Arbejdsmiljø og balance' og 'Samarbejde og relationer'.
- Evalueringerne vægtes i forhold til, hvornår de er blevet foretaget. Nyere evalueringer vejer derfor tungere end ældre evalueringer.
Der er i det hele taget en vis stolthed forbundet med at arbejde hos Lego, tyder de 181 evalueringer på, som opsamles i rapporten.
Det er også med til at skubbe virksomhedens omdømme op på en højere piedestal end de andre virksomheders, mener Anders Raastrup Kristensen.
Ifølge rapporten er det især kulturen, 'det noble formål', karrieremulighederne og kollegerne Hos Lego, som fremhæves positivt af tidligere og nuværende ansatte.
- Lego lever af leg, og det afspejler sig i deres værdier. De bruger ikke børnearbejde til at producere, og de giver deres ansatte plads til at være kreative og finde på. Det gør, at Lego ofte ligger højt i de her målinger, siger Anders Raastrup Kristensen.
Han bider mærke i, at tilfredsheden blandt de ansatte generelt er meget høj hos de undersøgte industrivirksomheder.
- Samlet set er det virksomheder, som er gode ved deres medarbejdere, siger han.
Det er overraskende, hvor godt store, familieejede industrivirksomheder som Lego, Grundfos og Velux klarer sig. De ligger tårnhøjt på medarbejdertilfredsheden. Også når man sammenligner på tværs af sektorer på arbejdsmarkedet, viser vores rapporter
Kaare Danielsen, direktør hos Jobindex
Samme vurdering giver Kaare Danielsen, der er direktør hos Jobindex.
- Det er overraskende, hvor godt store, familieejede industrivirksomheder som Lego, Grundfos og Velux klarer sig. De ligger tårnhøjt på medarbejdertilfredsheden. Også når man sammenligner på tværs af sektorer på arbejdsmarkedet, viser vores rapporter, siger han.
Den høje placering af de store industrivirksomheder har flere forklaringer, mener han.
Fortællingen er afgørende
- De skaber en kultur, hvor folk er glade, og hvor folk bliver i mange år, siger Kaare Danielsen.
Mening i arbejdet batter også, når de ansatte bedømmer virksomhederne, og det er også med til at forklare, at Lego har flere glade ansatte end resten af industrivirksomhederne.
- Det er en drømmesituation at lave et produkt, der gør børn glade, siger han.
Derudover er Lego i en klasse for sig, når det handler om at fortælle historien om sig selv, forklarer Kaare Danielsen.
- De er eminente til at fortælle den gode historie om virksomheden, om hvordan den blev stiftet, hvilke værdier de står for, hvad de gør af gode ting i verden og så videre. Det kan andre virksomheder virkelig lære af, siger han.
Skiller sig negativt ud
I bunden af listen i Jobindex' rapport finder man den tidligere hæderkronede, jyske producent af højttalere, fjernsyn og stereoanlæg, B&O. Også den placering har en naturlig forklaring, mener Anders Raastrup Kristensen.
For selvom de 81 tidligere og nuværende ansatte, som har anmeldt B&O ifølge rapporten udtrykker stolthed - ligesom de ansatte hos Lego gør det - over at være med til at producere virksomhedens ikoniske produkter, er det altså ikke nok til at holde B&O væk fra bunden af ranglisten.
- B&O skiller sig meget negativt ud på listen, fordi virksomheden længe har været i økonomisk krise og har gennemgået flere fyringsrunder. Det påvirker alt sammen glæden ved ansættelsen, arbejdsglæden og så videre, og så går tidligere ansatte måske i højere grad ind på jobindex' portal og rapporterer negativt, fordi de er blevet fyret, siger Anders Raastrup Kristensen.
Sådan rangeres jobglæden i industrivirksomhederne
- Lego Systems
- Velux Systems
- Grundfos A/S
- LINAK A/S
- Alfa Laval in Denmark
- Siemens A/S
- Kamstrup A/S
- Johnson Controls
- ROCKWOOL A/S
- Foss
- Schneider Electric Danmark A/S
- Danfoss A/S
- Terma A/S
- ABB A/S
- Bang & Olufsen A/S
Kilde: 'Jobglæderapport 2020 Industribranchen'
Fællesnævneren i rapporten er, at store danske industrivirksomheder generelt vil gå meget langt få at fastholde og rekruttere de dygtigste folk, mener han.
Det hænger sammen med en anden hovedkonklusion i rapporten: At industrien i Danmark generelt kæmper med at rekruttere netop de dygtigste folk.
- Virksomhederne vil gerne skabe en langvarig relation til deres ansatte, og derfor forsøger man at tilbyde hele pakken til de ansatte, siger Anders Raastrup Kristensen.
Ikke for alle
Han understreger dog, at det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, om privilegierne gælder for alle ansatte eller kun for de få udvalgte.
- Hos TDC gjaldt den gode barselsordning og barnets sygedag for eksempel kun for de højtuddannede. Det er et dilemma, som hr-folk kæmper med, fordi det skubber til den ulighed, som kan præge arbejdspladserne, siger Anders Raastrup Kristensen.
Virksomhederne tilbyder goder og friheder som en integreret del af at drive forretningen, fordi de er nødt til at skabe en længerevarende relation til deres ansatte. Det koster dem en bondegård at erstatte medarbejderne, og det er megakritisk, hvis deres ansatte sygemeldes, fordi mange af dem styrer projekter, der koster millioner af kroner
Anders Raastrup Kristensen, lektor og forsker i ledelse og arbejdsliv
Rapporten sætter også en stor, fed streg under den kendsgerning, at glade medarbejdere er altgørende for at kunne skabe succes hos virksomheder i dag, mener han.
- Virksomhederne tilbyder goder og friheder som en integreret del af at drive forretningen, fordi de er nødt til at skabe en længerevarende relation til deres ansatte. Det koster dem en bondegård at erstatte medarbejderne, og det er megakritisk, hvis deres ansatte sygemeldes, fordi mange af dem styrer projekter, der koster millioner af kroner, siger Anders Raastrup Kristensen.
Det er med andre ord blevet forretningskritisk at rekruttere og fastholde de rigtige ansatte.
- Virksomhederne gør alt for at holde på medarbejderne, og så er det ligegyldigt, om man skal betale nogle tusind kroner ekstra i løn, bonus eller pension om året for at gøre de ansatte glade, siger Anders Raastrup Kristensen.
Ifølge Kaare Danielsen kan de fleste virksomheder gøre noget for at fastholde deres medarbejdere og øge tilfredsheden. Selv for en virksomhed som Lego.
Penge er ikke nok
Og det ikke nok bare at smide masser af penge efter de ansatte.
- Selv hos Lego finder vi hamrende utilfredse ansatte, og det skyldes formentlig enkelte brodne kar blandt lederne, siger Kaare Danielsen.
Chefen er generelt set den enkeltstående faktor, som kan gøre mest skade på en virksomheds omdømme og medarbejdertilfredshed, vurderer han.
Dårlig ledelse kan altså i sidste ende spænde ben for en høj medarbejdertilfredshed, uanset hvor tung lønningsposen er.
- It-branchen har nogle ret krævende medarbejdere, og de it-virksomheder, som har et dårligt arbejdsklima, er nødt til at tilbyde nogle meget høje lønninger for at kunne holde på deres medarbejdere. Det er et eksempel på at det betaler sig med et godt arbejdsklima, siger Kaare Danielsen.
Han anerkender, at der er visse ting, man som virksomhedsledelse ikke kan gøre noget ved.
- En dårlig økonomi er svær at ændre på, men man kan altid rette op på dårlig ledelse ved at identificere den dårlige leder og fyre vedkommende. Dårlig ledelse er årsag nummer 1 til, at folk forlader jobbet, siger han.
Solstrålebilledet hænger ved
Til gengæld hænger solstrålebilledet ved længe på en arbejdsplads, når først virksomheden er lykkedes med at skabe høj medarbejdertilfredshed, fortæller han.
- I finanssektoren ligger Danske Banks image fortsat højt hos de ansatte, selvom deres image udadtil har lidt skade. Det kan godt være, de vasker penge, men de ansatte er stadig glade, siger han.