Ny rapport: Store problemer med arbejdsklimaet i kommunalpolitik

20211005-094402-L-1920x1280we
Greve Byråd er et af de steder, hvor bølgerne er gået højt i sidste valgperiode. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I flere byråd fylder skænderier og dårlige relationer så meget, at det overskygger de folkevalgtes arbejde.

Medlemmer af landets kommunalbestyrelser og byråd har flere ting til fælles. Blandt andet er de alle voksne mennesker, og de er alle blevet givet tillid af vælgerne til at varetage borgernes og kommunens interesser.

Men i flere byråd og kommunalbestyrelser kniber det indimellem med sidstnævnte. I stedet bliver der brugt både tid og energi på at lade konflikter vokse sig så store, at det i visse tilfælde fører til skænderier og krænkende adfærd.

Det kan blandt andet aflæses i konklusionerne fra en helt ny rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Det skriver TV 2 Lorry.

Her er medlemmer af byråd og kommunalbestyrelser over hele landet blevet spurgt ind til deres oplevelser af krænkelser og negativ adfærd i forbindelse med deres hverv som folkevalgte i landets kommuner.

I undersøgelsen svarer over halvdelen af de adspurgte, at de er blevet udsat for grimme kommentarer, og at de har oplevet forsøg på at få ødelagt deres omdømme.

Derudover svarer omkring hver fjerde, at de har været udsat for trusler, mens hver femte har oplevet ubehagelige eller stødende kommentarer om deres køn, krop eller udseende.

Tidligere har en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening desuden vist, at hver femte kvindelige byrådsmedlem har følt sig krænket seksuelt - i langt de fleste tilfælde af andre kollegaer i byrådet.

Men selvom arbejdsklimaet i en del byråd og kommunalbestyrelser altså er præget af negativ adfærd og et dårligt samarbejdsklima, så er det ikke særlig overraskende, lyder det fra valgforsker og professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Robert Klemmensen.

Han peger på flere faktorer, der gør at samarbejdet i lokalpolitik udvikler sig anderledes end det eksempelvis gør i Folketinget.

- For det første er der den gamle sætning om, at et byråd er et sted, hvor amatører mødes. Når man ikke er professionel, kan der være en tendens til, at man nemmere bliver sur, og hvor det er svært at adskille en personlig og en politisk konflikt. Og den del er politikerne i Folketinget langt bedre til at håndtere, forklarer Robert Klemmensen til TV 2 Lorry.

Han peger desuden på nærhed som et element, der bidrager til konflikter i lokalpolitik.

- Man er tæt sammen i et byråd. Derudover kender medlemmerne ofte hinanden fra andre sammenhænge. Den ene kan have været kasserer i en forening, hvor der har været krydset klinger med formanden, og nu er de begge i byrådet. Og på den måde kan man tage relationer fra andre sammenhænge med ind i arbejdet, siger Robert Klemmensen, der dog understreger, at arbejdet i langt de fleste byråd foregår i god ro og orden.

- Politik handler om få magt. Og derfor er det også mit indtryk, at mange af de her konflikter udspringer af konstitueringen, hvor nogle føler sig snydt og forbigået. Derfor ser vi også, at en del af konflikterne sker internt i partierne, for i sidste ende er det hele et grundlæggende spørgsmål om, hvem der får lov til at blive borgmester, siger han.

GDPR